Nu trebuie să ai probleme în relație ca să îți îmbunătățești relația de cuplu. Un gest facil, pe care îl poți face zilnic și vă întărește conexiunea emoțională.
De multe ori ne bazăm doar pe iubire și considerăm că ea ne va feri de orice fel de probleme în relație. Dar uităm că suntem stresați de la serviciu, responsabilitățile ne epuizează. Partea financiară poate ne îngrijorează, iar, în timp, rutina și plictiseala în doi se instalează treptat. Diverse conflicte ne fac să ne simțim neînțeleși, nevăzuți, neimportanți, reacționăm cu furie sau ne închidem în noi și, treptat, ne distanțăm de partener. Prin gesturi mărunte putem face cât mai mică această distanțare, și în acest sens ne putem folosi și de impactul hormonilor buni care duc la apariția stării de bine și dezvoltarea atașamentului.
Probabil că acum, după multă vreme împreună, deja, într-o anumită măsură, îl puteți citi pe partenerul de cuplu. Nu intrăm în mirajul citirii gândurilor, dar după o expresie facială, un gest anume, știți care îi este starea de spirit, cum să reacționați sau dacă se apropie furtuna unui conflict. Să folosim partea de mimică și gestică în folosul cuplului! Un zâmbet larg, când îi faceți cu ochiul, un sărut trimis de la distanță, sunt moduri ludice de a răspunde ofertei de conectare a celuilalt.
Ce sunt ofertele de conectare? Această noțiune introdusă de psihologul și cercetătorul John Gottman se referă la încercarea de a obține de la celălalt atenție, afecțiune, validare sau orice alt tip de conectare pozitivă. Ele pot varia de la gesturile nonverbale expuse anterior, la variante mai complexe. Precum rugămintea de a primi ajutor cu ceva sau necesitatea unui sfat. De regulă femeile sunt cele care inconștient vin cu aceste oferte de conectare, dar pentru sănătatea cuplului este important ca ele să vină și din partea bărbaților.
Iar câteva întrebări pot evalua și contribui la dezvoltarea acestor oferte de conectare. Ce știu despre și cum încerc eu să mă conectez la partener? Aș putea să îmbunătățesc modul în care cer oferta de conectare și cum? Ce mă împiedică să fac asta? Cum resping oferta de conectare a partenerului meu? Mai mult răspund sau mai mult resping? Cum mă simt când partenerul meu îmi respinge oferta mea de conectare? Cum aș putea să îmbunătățesc modul în care eu să vin în întâmpinarea cererii lui de conectare?
Creat de cercetătorul Stan Tatkin, acest exercițiu preia importanța și efectele îmbrățișării, unindu-le cu banalul venit acasă de la serviciu. Ce faci când partenerul vine de la birou? Poate că speli vasele și îl saluți de la distanță, faci curat și îi zici un bună din cealaltă cameră. Eventual îl săruți fugitiv și vă vedeți de treburile pe care trebuie să le faceți fiecare. Regula este să lași orice, tu sau el în cazul în care ajungi ultima acasă, și să vă îmbrățișați strâns, altfel încât trunchiurile voastre să fie complet unite, până vă relaxați complet.
Faceți asta de două ori pe zi, deci și când plecați către serviciu. Care este sensul? Unul cu bază științifică! Prin îmbrățișare sistemul nervos se sincronizează și reglează, iar secreția de oxitocină (hormonul atașamentului) este stimulată. Astfel discutăm despre facilitarea conectării emoționale, a sentimentelor de siguranță și încredere, scăderea cantitativă a hormonului stresului numit cortizol, ceea ce ne conferă și o imunitate mai bună.
Foto: PR