Bărbatul trebuie să fie puternic? De ce e sănătos să-ți încurajezi partenerul să-și exprime vulnerabilitatea

Să dai dovadă de vulnerabilitate e cel mai mare act de curaj. Iar exprimarea ei are beneficii nu doar personale ci și pentru cuplu.

Bărbatul trebuie să fie puternic? De ce e sănătos să-ți încurajezi partenerul să-și exprime vulnerabilitatea

Vulnerabilitatea unui bărbat de regulă e ținută sub cheie. De ce? Pentru că în copilărie partenerul tău a învățat că bărbații nu plâng, ei nu își arată emoțiile. Că el nu e un băiețel ci un bărbățel, un băiat trebuie să fie puternic și a fi vulnerabil înseamnă să fii slab. Mai exact baza pentru conceptul de masculinitate toxică ce azi face mulți bărbați să se lupte cu anxietatea, cu depresia, o stimă de sine scăzută, plus cupluri unde ambii suferă. Dar cum în relații suntem răniți, tot în relații ne putem vindeca, iar a-i accepta cu blândețe vulnerabilitatea partenerului este o formă imensă de iubire.

Veți avea o relație mai bună

A nu se confunda exprimarea vulnerabilității cu furie, cu jigniri și lipsă de respect. A fi vulnerabil înseamnă a te simți în siguranță să spui că ești trist, dezamăgit, speriat, îngrijorat, rușinat, că te simți vinovat, defect, neconform. Și cum nu ar putea fi bună o astfel de relație unde știi că te poți dezvălui, iar partenera te iubește, te sprijină și te apreciază în continuare?

Devine mai încrezător

O consecință a celor de mai sus este că partenerului tău treptat îi va crește încrederea în sine, ceea ce îl va face dispus să își asume anumite riscuri, să se dezvolte ca individ. Ce să mai spunem că încrederea în sine este absolut seducătoare?

Mai multă asumare…

… atât de sine, cât și în relație. Când intri în contact cu propria vulnerabilitate, intri în contact și cu nevoile emoționale. Le vezi, conștientizezi ce este de făcut pentru împlinirea lor și sănătos este să treci la acțiune. Adică să trăiești autentic, ceea ce va produce infime conflicte interne care se pot răsfrânge și asupra relației de cuplu.

Parenting mai sănătos

Copiii ne apasă toate butoanele și ne activează răni pe care nici nu le-am conștientizat sau pe care le credeam vindecate. Un tată în contact cu vulnerabilitatea lui va fi în contact cu vulnerabilitatea propriului copil, ceea ce permite o relaționare mai sănătoasă cu cel mic.

Mai puține comportamente disfuncționale

Când nu știi exact ce ai nevoie și ca atare nu ceri adecvat, sănătos, poți fi înlănțuit în diverse moduri de a face față. Respectiv cedezi deși nu ești cu adevărat confortabil cu asta. Eviți detașându-te emoțional sau autoliniștindu-te cu alcool, mâncare, muncă etc. Te lupți devenind arogant, superior, agresiv, intimidant sau cât se poate de vigilent și de critic, ori perfecționismul absolut. Ce blochează toate acestea? Evident contactul cu vulnerabilitatea, împlinirea nevoilor și o relaționare sănătoasă cu ceilalți.

Sănătate fizică

Citiți cartea lui Gabor Mate – Când corpul spune nu. Acolo veți vedea punctual, cu studii de caz, ce se întâmplă în organism, ce boli putem dezvolta deoarece trăim subjugați, nu spunem nu la timp, nu avem grijă nu doar de trupul nostru, ci mai ales de latura emoțională. De la endometrioză la scleroză, de la boli autoimune la cancer… o lectură ce vă poate determina să vă reconsiderați întreaga existență. 

Citește și:
Dovezi că intri în rol de salvator pentru partenerul tău de cuplu și ar trebui să te oprești

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle