Aprinsi de competitia de pe piata (cu noi, femeile, cu ei insisi sau colegii de serviciu), barbatii moderni isi inhiba frica de ace si bisturie pentru a se putea privi cu drag in oglinda.
Merge la sala, renunta la fumat, isi viziteaza cu regularitate dermatologul, isi supravegheaza cu strictete dieta si a invatat sa faca piata… Daca mi-ar fi spus cineva acum cincisprezece ani ca acesta va fi portretul-robot al barbatului anului 2011, jur pe jentile mele de aliaj ca as fi asteptat cu maritisul pina acum. Din pacate, cind vine vorba de imagine, barbatii se aprind mai greu decit femeile. (In orice alt domeniu, domnilor, recunosc cu gratie, aveti intiietate: va indragostiti inaintea noastra – de o masina, o afacere, o idee, o femeie –, va desdragostiti inaintea noastra si sinteti mereu gata sa treceti la alt nivel.)
Si totusi, de ce oare barbatii au descoperit chirurgia plastica abia acum, cind noi, femeile, ne-am plictisit deja de ea? Raspunsul, in cifre statistice, suna cam asa: 16% dintre pacientii de sex masculin declara ca au ajuns in sala de chirurgie (plastica) pentru ca isi doresc sa arate la fel de tineri pe cit se simt. 27% sint proaspat divortati si usor complexati de concurenta impertinent de tinara din jungla din afara casniciei. 5% sint inspirati/ indemnati/inhibati de transformarile estetice prin care au trecut sotiile lor. 52% (un procent covirsitor) au facut-o in interes de serviciu (pentru ca cearcanele, pungile de sub ochi, ridurile de pe frunte, chelia si barbia dubla ii fac sa para batrini, obositi si complet depasiti de situatie).
Dar, indiferent de motivul initial, odata urcati in carusel, nici unul dintre ei nu a mai putut cobori. Intr-o societate ce pune mai mult pret pe tinerete decit pe intelepciune, in care inconstienta trece drept curaj, iar imaginea vinde mai bine decit o diploma de master, nu trebuie sa ne mire ca numarul operatiilor estetice a crescut cu 44% (potrivit datelor furnizate de American Society of Plastic Surgeon). Cresterea cea mai spectaculoasa au avut-o procedurile rapide, ce nu necesita analize prealabile, nu lasa urme si nu impun o convalescenta indelungata.
„Intrebarea pe care o aud cel mai frecvent este «Cind pot sa ma intorc la birou»', declara doctorul Cristian Hariga, medic primar chirurgie plastica si reparatorie, asistent universitar, unul dintre medicii de elita din Romania, a carui clientela este formata in proportie de peste 60% din barbati. Spre deosebire de femei, care, de obicei, despica firul in patru, pun milioane de intrebari, negociaza pretul la singe si au nevoie de trei sau patru consultatii pina sa se hotarasca, barbatii sint interesati doar ca procedura sa fie rapida, iar rezultatul cit mai aproape de natural. Asteptarile lor sint mai realiste. (Sau mai egoiste?) Nu vor sa se transforme in George Clooney, ci urmaresc doar sa obtina o versiune imbunatatita si mai tinara a propriei persoane.
De ce se tem barbatii?
De batrinete, de competitie, de esec, de ziua in care vor fi nevoiti sa renunte la vise. Asemeni femeilor, isi urasc ridurile, isi ascund burta, vor o talie mai subtire, pectorali mai mari si mai mult par. Isi intineresc chipul, gitul, fruntea, isi ridica sprincenele, isi rafineaza profilul. Isi ard defectele cu laserul si cu acid, isi injecteaza colagen si se supun la liposuctii chinuitoare. Isi implanteaza par pe cap si isi exfoliaza parul de pe fata. „Atentie: nu vorbesc despre barbati obezi, lenesi si delasatori. Ci despre barbati activi, care merg la sala de fitness, au o dieta controlata, nu fac excese si au un nivel de educatie foarte ridicat', explica dr. Hariga. „ Din pacate, chiar si cel mai sanatos stil de viata are anumite limite. Iar clientii mei vor sa le depaseasca. Pentru asta exista chirurgia plastica.'
Cele mai frecvente operatii estetice solicitate de barbati?
Injectiile cu toxina botulinica (rata de crestere: 233%) sint folosite pentru a sterge ridurile de expresie din zona superioara a fetei (de pe frunte, dintre sprincene si din jurul ochilor), care se datoreaza contractiilor repetate ale muschilor mimici. Procedura este simpla, noninvaziva, nedureroasa, rapida (intre 20 si 40 de minute, in functie de suprafata ce trebuie tratata) si foarte sigura (in medicina se foloseste de mai bine de 20 de ani, inclusiv pe pacienti de 2 ani), nu solicita anestezie si nici perioada de recuperare. Toxina botulinica, cea mai otravitoare dintre otravuri, se injecteaza in cantitati infime in muschi, intrerupind arcul neuromuscular, ceea ce determina relaxarea muschilor mimici. Rezultatele se instaleaza dupa trei zile si sint complete la trei saptamini. Efectul dureaza intre sase si noua luni. Efectele secundare negative sint minore (reactii alergice, inflamarea usoara a zonei injectate, dureri de cap) si complet reversibile.
Microdermoabraziunea (rata de crestere: 76%) este o procedura dermatologica noninvaziva ce presupune indepartarea stratului cornos superficial pe cale mecanica (cu un fascicul de cristale), prin care se amelioreaza petele pigmentare, ridurile fine, cicatricile postacneice si se stimuleaza producerea de colagen si elastina (care dau tonus tesutului cutanat). Pentru obtinerea unor rezultate notabile se recomanda un minim de 6 sedinte, efectuate la interval de doua-trei saptamini. Exfolierea (deloc dureroasa) este urmata de masaje (asta-i partea care-mi place) si masti cosmetice menite sa stimuleze regenerarea celulara.
Peelingul chimic (rata de crestere: 46%) este un procedeu dermatologic antiageing (trateaza ridurile fine si pe cele profunde, petele pigmentare, cearcanele, cicatricile, lipsa de tonus cutanat) ce presupune aplicarea unui acid pe intreaga fata. Da, suna cumplit (si uneori arde teribil), dar rezultatele sint fenomenale. Tenul este mult intinerit, trasaturile sint mult mai clare, iar pacientul este mult mai incintat decit in urma unui lifting chirugical clasic. Tocmai pentru ca este atit de potent, efectele secundare nedorite ale acestei proceduri pot fi devastatoare in cazul care ajunge pe miinile unui incepator sau nepriceput. Deci, in cazul peelingului chimic, daca este de facut o recomandare, iat-o: scaneaza bine piata inainte de a te intinde pe pat, daca vrei sa scapi cu fata curata.
Epilarea cu laser sau lumina inalt pulsata (rata de crestere: 30%) asigura indepartarea parului nedorit de pe fata, spate, picioare, axila. Procedura poate fi aplicata si pentru zonele mai sensibile (in jurul nasului, deasupra buzei superioare, in zona urechilor sau pieptului.) Fascicolul luminos este absorbit de melanina (substanta care da culoare firului de par) din foliculul pilos, determinind distrugerea lui. Pacientul simte un disconfort usor in zona tratata (ca si cind pielea ar fi plesnita cu o banda elastica), care ramine sensibila si iritata pentru o perioada de citeva ore de la incheierea tratamentului. Nu se recomanda expunerea la soare cu trei saptamini inainte sau dupa terapie
Implantul cu acid hialuronic (rata de crestere: 26%) este o procedura rapida, noninvaziva, nu foarte dureroasa (vei simti o senzatie de arsura la injectarea substantei), cu oarece efecte secundare trecatoare (inflamarea exagerata a zonei tratate pentru o perioada de trei zile posttratament), folosita pentru estomparea ridurilor din partea inferioara a fetei (ridurile nasolabiale) sau a cicatricilor. Efectul dureaza aproximativ 12-14 luni.
Alte tehnici adoptate si acceptate de barbati sint rinoplastia (modificarea formei nasului; rata de crestere: 25%), transplantul de par (rata de crestere: 3%), liposuctia (rata de crestere: 30%, dar solicita o perioada lunga de convalescenta), blefaroplastia (indepartarea surplusului tegumentar din zona pleoapelor superioare sau inferioare; rata de crestere: 43%; printre riscurile procedurii se numara pierderea totala sau partiala a vederii). Exista si tehnici ridicole, precum implantul de silicon in zona pectoralilor sau a abdomenului (pentru a recrea cele 6 pachetele), implantul testicular si chiar injectarea de silicon in buze (care la un barbat arata mai mult decit respingator).
In viitorul apropiat, specialistii asteapta o crestere uluitoare a abdominoplastiei si a liftingului corporal (indepartarea surplusului cutanat din diferite zone ale corpului). Desi numarul pacientilor de sex masculin este in crestere exponentiala, tot noi, femeile, sintem inca cele care detinem suprematia. Ma intreb, insa, pina cind. Si ma intreb daca e bine sa-i lasam sa ne ajunga din urma. Oare ne-am emancipat in asemenea masura incit ne-am emasculat barbatii? Nu cred in vorba veche ce spune ca barbatul trebuie sa fie putin mai frumos decit dracul, dar nici nu am visat vreodata sa fiu casatorita cu un zeu (doar daca asta imi garanteaza nemurirea). Mi se pare straniu sa imi impart cosmeticiana cu sotul meu si sa-i cedez programarea mea la coafor (of, Doamne, nu vreau asa ceva! Promit sa adaug in ruga de seara si acest lucru), dar daca vom evolua in ritmul asta, presimt ca la 60 de ani va trebui sa-mi caut un frizer tinar si sa ma apuc sa scriu despre masini.
In loc de incheiere: Nu stiu daca Narcis era misogin, om de afaceri sau doar un barbat singur si speriat. Stiu doar ca zeii l-au pedepsit. „La inceput, lui Narcis i-a facut, probabil, placere sa constate cit era de frumos. Apoi a inteles cit era de singur. Imprudent, a crezut ca nimic nu-i mai usor si mai firesc decit sa intirzie in fata oglinzii. Ulterior, cercul s-a strins tot mai mult in juru-i. Sinuciderea lui Narcis e doar un mod de a iesi din cercul vicios in care a intrat. Daca ar fi gasit in sine motive destul de puternice pentru a trai, Narcis nu s-ar fi sinucis. Sinuciderea lui nu e atit consecinta cunoasterii de sine, cit esecul ei. Asa stind lucrurile, el ar fi renuntat cu siguranta sa-si faca autoportretul daca ar fi fost artist. In prezent, calomniatul Narcis isi ia, se pare, revansa. (Octavian Paler, De ce s-a sinucis Narcis?)
Lioara Bradu
Foto: Shutterstock