Banii sunt un subiect de ceartă în relația voastră? Cum să rezolvați eficient această problemă practică

Banii pot crea disensiuni serioase și în cel mai unit cuplu, iar semnificația lor este mult mai profundă decât suma în sine.

Cum se poate ca banii să nimicească ori să pună la încercare iubirea? Pentru că nu este de ajuns ca dragostea sau atracția puternică să susțină pe termen lung cuplul. Iar tema banilor se află în top 3 motive de despărțire sau divorț. În plus, acest subiect poate fi un paravan sau mai degrabă un simbol pentru alte aspecte ale existenței partenerilor, pentru nevoi emoționale neîmplinite.


Introspecție

Întâi este necesar să priviți fiecare către trecutul propriu. Ce ați învățat voi despre bani de la mama și de la tata? Care erau obiceiurile financiare în familia de origine? Se cheltuia și ultimul leu, se împrumutau frecvent, economiseau până la a se depriva de lucruri esențiale? Părinții au fost săraci, de nivel mediu sau bogați? Ce v-au transmis ei direct în legătură cu felul în care să vă raportați voi la bani, care au fost lecțiile predate?

Ce faceți acum


Cealaltă perspectivă se referă la relația personală, de la maturitate, pe care o aveți cu banii. Ce reprezintă ei pentru voi? Un mijloc de a vă face plăcerile și atât? De a vă securiza ziua de mâine? Unul dintre voi se teme teribil că va rămâne fără bani, pe străzi, va muri de foame? Care sunt obiceiurile financiare pe care le aveați înainte de a fi împreună? Ce s-a schimbat la nivel de investiție sau cheltuirea banilor acum că aveți un statut nou de cuplu asumat sau oameni căsătoriți?


Pe ce se duc

Câteodată vă lovește șocul. Cum se poate ca un venit bun să se ducă efectiv cât ai clipi din ochi? E timpul pentru un jurnal financiar. Fiecare va nota în fiecare zi absolut fiecare ban cheltuit și pe ce. Sunt pe listă cheltuieli inutile? Se poate tăia ceva din ele? Care sunt cheltuielile obligatorii pe care e necesar să le faceți lunar? Când faceți scăderea venit minus cheltuieli obligatorii cât vă mai rămâne? Din suma respectivă cât puteți economisi într-un fond de urgență, cât pentru fondul de vacanță și cât pentru fondul de distracție? Care este suma ce rămâne și poate fi împărțită în doi ca bani proprii de cheltuială? Aveți o problemă în ceea ce privește modul cum sunt cheltuiți acești bani? Poate că tu vrei niște haine sau creme mai scumpe, iar partenerul diverse gadget-uri. Dar niciunul nu privește cu ochi buni aceste achiziții. De ce?


Situațiile declanșatoare

De regulă ele apar tocmai pentru că nu au fost stabilite foarte clar și concret reguli financiare în cuplu. Și neavând la ce să vă raportați nici nu e greu să ajungeți la conflict. Pentru a crea aceste reguli e necesar să investigați și standardele pe care le aveți, cât sunt ele de realiste sau nu. Viziunile asupra aspectelor financiare nu coincid? Aici intervine negocierea fără de care nu veți ajunge la niciun rezultat agreabil pentru ambii.

Nevoi încălcate


Când regulile nu sunt respectate și e rupt pactul pe care l-ați făcut nu e de mirare să apară dezamăgirea, tristețea, furia. Cel care a încălcat înțelegerea e necesar să exploreze ceea ce s-a întâmplat. Care au fost resorturile comportamentului financiar impulsiv? Realizează impactul pe care îl are asupra celuilalt? Care se poate simți nerespectat, neimportant, neapreciat, nedreptățit, că nu este luat în seamă. Una dintre reacții? Distanțarea și o imensă prăpastie emoțională în cuplu când se întâmplă constant același lucru. Ce consecințe sunt și asupra bugetului cuplului, cine suferă? Ce abilități de gestionare a situațiilor de criză puteți dezvolta? 


Citește și:
Semne că relația în care te afli s-ar putea să nu fie deloc cea potrivită

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle