Banii sunt un continuu motiv de ceartă? Cum să vă organizați și să vă protejați finanțele în cuplu

Discuțiile despre bani nu sunt comode și pot duce chiar și la despărțire. Dar există soluții eficiente care aduc armonie și un plus de prosperitate.

Banii sunt un continuu motiv de ceartă? Cum să vă organizați și să vă protejați finanțele în cuplu

Certurile despre bani nu sunt neobișnuite în cuplu. Iar latura financiară este foarte importantă. Căci cuplul se sprijină pe trei piloni sau are trei funcții: funcția de încredere, funcția financiară și funcția de intimitate (emoțională și sexuală). Așadar nu este de mirare că banii sunt în top trei motive de ceartă și despărțire. Pentru a vă putea duce cât mai sănătos existența în sânul familiei sau cuplului sunt necesare anumite rigori clare.

Fără infidelitate financiară

Poate suna bizar, dar acest termen numește un fenomen clasic. Acela în care partenerii ascund cât câștigă cu adevărat, bonusuri, fac economii fără știrea celuilalt. Sau cumpără lucruri care depășesc bugetul agreat, ori fac asta pe ascuns și pun partenerul în fața faptului împlinit.

Care este stilul de viață real

Vă întindeți mai mult decât vă este plapuma? Vreți să trăiți într-un mod pe care nu îl puteți susține financiar? Ce visați cât de realizabil este și fantezia în ce măsură vă sabotează realitatea? Care sunt costurile? Găuri financiare grele, împrumuturi de la lună la lună? Este necesar să luați în calcul și stilul de viață dorit dar și banii disponibili pentru asta. Ca atare aici este recomandată o negociere în ceea ce privește eliminarea, păstrarea, ajustarea unor obiceiuri.

Pasiunile fiecăruia

În cuplu discutăm despre echitabilitate. Și nu este corect ca unul să aibă un hobby foarte scump, iar celălalt să taie mereu de pe listă lucruri tocmai pentru a întreține pasiunea costisitoare a partenerului. Puteți stabili un buget lunar propriu fiecăruia pentru hobby-uri, pe care alegeți la nivel individual cum să îl cheltuiți. De exemplu tu să plătești lunar niște lecții de dans, iar partenerul să își cumpere o chitară scumpă cu banii economisiți în câteva luni.

Obiective financiare

Poate că vreți să vă luați o casă mai mare și ca atare e necesar să strângeți banii de avans. Să schimbați mobila, să facă unul dintre voi sau ambii un curs anume. Aceste obiective dau cu atât mai mult sentimentul de echipă și țel comun. Nu aveți nimic pe listă? Un cont de economii este de ajuns, în care să contribuiți egal.

Claritate

Un cont comun, în care vă virați salariile, cu două carduri bancare. Conturi individuale după ce partajați tot ceea ce trebuie achitat în casă, buget de mâncare, călătorii etc. Nu există o singură regulă sau variantă, important e ce vă oferă vouă confort. Dar să fie stabilit cât se poate de limpede cum sunt împărțiți banii și fiecare cu ce contribuie. Unde nu există claritate se lasă loc pentru conflict.

Despre bani se discută

Banii nu intră în conflict cu romantismul și nu sunt o temă prea pragmatică incompatibilă cu iubirea. Ci clarificarea aspectelor financiare vă va face să vă simțiți respectați, apreciați, susținuți, contribuie la crearea și menținerii conexiunii emoționale.

Acceptarea responsabilităților fiecăruia

Ratele la o casă cumpărată înainte de a fi împreună, pensia alimentară sau susținerea unui copil dintr-o relație sau o căsătorie anterioară. Fiecare dintre voi poate veni în relație cu o serie de responsabilități financiare ce trebuie cunoscute și clarificate.

Citește și:
Ți se pare că nu-și asumă niciodată niciun risc? Dovezi că partenerul tău are o teamă cronică de schimbare

Foto: PR

Vezi şi de unde se ridică banii câștigați la Loto!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle