În termeni de nevoi emoționale de bază, banii pot ajuta la satisfacerea lor sau nu au niciun impact semnificativ. Dacă îți este teamă să nu ajungi pe drumuri, că vei fi singură și nu are cine să te îngrijească, banii conferă un confort al protecției financiare. Tot banii te ajută să îți împlinești nevoi esențiale precum adăpost, hrană. Banii îți asigură accesul la un sistem medical în caz de nevoie, sunt un sprijin pentru dezvoltarea profesională sau spirituală. Și în ceea ce privește relaxarea sunt o resursă pentru a călători, a descoperi locuri noi și încântătoare. Fără ei e cam dificil și nu degeaba primele monede datează din secolul VII î.Hr. Dar cu bani nu poți cumpăra totul și sunt contexte când oricât de mare e suma, ea nu îți poate aduce ceea ce-ți dorești din toată inima în legătură cu partenerul de cuplu.
Disponibilitate emoțională reală
Una e să vrei și una e să poți. Una e să vrei relație serioasă, de lungă durată, căsătorie, copii, a construi o viață în doi, și alta e chiar să poți face lucrurile astea. Dacă la nivel declarativ partenerul tău spune lucruri absolut minunate, dar practic ele nu se petrec, realist vorbind nu există niciun pas spre direcția respectivă, atunci e necesar să îți pui niște întrebări. Tu ce vrei? Tu ce ai nevoie? Lămurește cu partenerul ce poate oferi cu adevărat și ia decizia potrivită pentru tine.
Liniște
Da, puteți să nu vă faceți probleme legate de rate, vacanțe, haine, să aveți o situație financiară care să vă dea o foarte mare lejeritate din acest punct de vedere. Dar și o casă extrem de frumoasă poate deveni un câmp de bătălie la care efectiv să nu vrei să te întorci la finalul zilei. Iar o vacanță cu locuri divine spațiul în care să plângi și să te simți mai singură ca oricând. Starea de bine în cuplu, liniștea sufletească nu pot fi achiziționate de la un magazin fizic sau online.
Timp
Ironic, timpul este parte din prețul plătit pentru a avea o situație financiară mai bună. Deoarece îl investești în cursuri, învățat dacă este cazul, în muncă propriu-zisă. Ceea ce ia din resursele alocate cuplului. Atenție, să fiți unul lângă celălalt, să nu faceți nimic împreună nu înseamnă timp în doi, ci proximitate fizică. Timpul de calitate în relație implică activități concrete care să vă ofere amândurora bucurie, plăcere, relaxare.
Sprijin
Există un sprijin care implică banii și e extrem de util când e necesar. Bani sub formă de împrumut, cadou, materializarea în acest mod a nevoii de a primi ajutor. Dar mai e un sprijin moral, să te simți ascultată, auzită, văzută, acceptată. Un sprijin care vine prin gesturi care nu costă nimic sau extrem de puțin și totuși sunt extrem de valoroase.
Empatie
Ca partenerul să se pună în locul tău, să îți înțeleagă emoțiile, trăirile, să facă un efort pentru a vedea lucrurile și din perspectiva ta. Și astfel să se poată conecta emoțional la tine, nu să se distanțeze sau să te ignore.
Citește și:
Partenerul te supără foarte tare și te plângi des prietenelor? De ce acest comportament se poate întoarce împotriva ta
Foto: PR