Stați bine cu banii și tocmai asta să nu ajute conexiunea emoțională în cuplu? De ce apar mecanismele sabotoare.
Banii dau o stare de liniște, reduc din îngrijorările în ceea ce privește ziua de mâine. Vă permit să atingeți anumite obiective, să nu apară conflicte pe teme financiare, să aveți un confort în ceea ce privește casa, mașina sau vacanțele preferate. Și cu toate astea observați că există divorț și la oamenii bogați, cum vedetele care au milioane afirmă că au experimentat nefericirea în anumite relații. Deci nu abundența este soluția supremă.
O afacere proprie, un post foarte înalt într-o companie celebră. Iar cu banii vin și responsabilități pe măsură, de unde și timp consumat pentru a le rezolva. Deplasări în alte orașe sau alte țări, ore multe peste program, timpul petrecut în doi devine foarte limitat. Mai mult, se poate întâmpla să nu vă puteți sincroniza agendele, și, deși oficial locuiți în aceeași casă, practic să observați că mai degrabă aveți o relație la distanță și vă întâlniți rar. Iar în timp asta poate dilua conexiunea emoțională. De asemenea, o perpetuă foame de succes vă deconectează unul de la celălalt. Nu investiți suficient efort și energie în cuplu, ci în atingerea pragului maxim profesional și financiar care mereu se mută și mai sus, și mai sus.
La pachet cu cele de mai sus vine și mult stres care nu este gestionat mereu în cel mai fericit mod. Pe lângă imunitate scăzută, probleme de sănătate, uneori stresul este alinat cu dependențe sau descărcat pe cel de alături. Conflicte din nimic, retragere emoțională, tensiuni care vă macină. Și o grijă de sine redusă, care nu are loc printre toate lucrurile importante ce trebuie rezolvate.
… deoarece fiecare a construit la nivel individual, ori cel puțin unul dintre voi. Și se propagă mult aspectul personal, acel eu în loc de noi. Nu aveți obiective comune financiare care să vă unească. Dacă nu există o problemă cu banii în cuplu deoarece unul stă foarte bine la acest capitol, iar celălalt partener moderat, se poate contura un dezechilibru inclusiv de putere.
Ea poate ajunge să fie monetizată sau reflectată de statutul financiar. Sunt valoros deoarece am bani. Apar restructurări, un cutremur la nivelul afacerii și relaxarea financiară nu mai este la același nivel ca înainte? Stima de sine poate fi serios șifonată și să apară alte comportamente care pot afecta cuplul, și care la nivel inconștient să probeze valoarea celui căzut de pe piedestal.
O persoană foarte exigentă cu sine, foarte disciplinată, care a muncit mult pentru a ajunge la un anumit nivel, poate proiecta exigențele și asupra partenerului de cuplu de la care așteaptă doar excelența. Iar cineva atât de exigent rulează în fundal și programul competiției. Uneori competitivitatea se răsfrânge și în cuplu, nu ca o manieră de îmbunătățire reciprocă, model demn de urmat, inspirațional, ci ca o luptă clară.
Dacă nu munciți echitabil unul se va considera folosit, că depune foarte mult efort și celălalt doar se bucură de beneficii. Colaborați excelent? Important este ca în acest proces să nu se stingă pasiunea, să nu deveniți doar foarte buni parteneri de afaceri, prieteni.
Foto: PR