Ceva pare să nu fie bine, și nu știți ce. Aveți în minte o listă de obiective semnificative pentru voi și nivelul vostru financiar este congruent cu ele. Nu există o discrepanță între așteptări, visuri și realitate. Cu toate astea, lucrurile nu se întâmplă sau se întâmplă foarte greu. Este frustrant pentru amândoi, apar certuri și uneori dați vina unul pe celălalt. Și vă blocați în această buclă a furiei și învinovățirii, vă blocați într-un gând negativ care nu vă permite să vedeți mai departe de el. Ca să descoperiți deznodământul și că nu e chiar așa de negru totul faceți ceva ce se numește săgeata descendentă. Mergeți mai departe cu gândurile, întrebându-vă: și dacă… mai departe ce se întâmplă? Până când apare soluția. Apoi priviți cu atenție spre comportamentul financiar, ce funcționează și ce nu.
Cât câștigați?
Aveți salarii fixe și este foarte clar ce sumă vă intră în cont lunar? Sau există un salariu de bază și procente, bonusuri anuale, per total un venit fluctuant? În cazul acesta se prea poate să vă bazați pe scenariul acela cel mai bun și frumos, pe suma cea mai mare. Însă să vă bazați greșit, deoarece dacă faceți calculele nu încasați acel maxim care vi se pare natural. Prin urmare e important să vă stabiliți un minim realist și acela să fie oficial salariul. Ce intră peste se poate duce la contul de economii, de neprevăzute sau să suplimentați bugetul de vacanță.
Notați ce cheltuiți
Fiecare dintre voi își notează pe telefon, pe o foaie, tot ceea ce cheltuie zilnic. Ajută și rapoartele făcute de aplicațiile bancare, dar aveți grijă atunci ca plata să fie realizată doar cu cardul. La finalul lunii observați pe ce se duc banii efectiv. Cât cheltuiți pe restaurante, pe mersul la cinema, pe mâncarea la birou sau pe cea de acasă? Vă cumpărați haine lunar? Pur și simplu faceți o evaluare a cheltuielilor și de unde puteți tăia pentru a economisi în acord cu obiectivele voastre.
Rotunjiți
Știați că în unele aplicații bancare puteți seta opțiunea de rotunjire a sumei pentru fiecare plată, iar diferența respectivă se duce separat într-un alt cont? O versiune mai tehnologizată a pușculiței. Sau să fiți atenți la ceea ce cumpărați într-o zi, iar seara să puneți activ suma rotunjită în numerar într-un purceluș simpatic de ceramică, o cutie, un borcan, orice ar putea funcționa pe post de pușculiță. Faceți o simulare și observați cam cât ați strânge în 6 luni sau 1 an, doar din mărunțiș. De exemplu, la 20 lei/zi timp de 365 zile, la final aveți 7300 lei.
Reduceri
Când vă doreați ceva anume nu vă uitați la preț? Politica achizițiilor doar la reduceri se poate rezuma la haine, încălțăminte, accesorii, electrocasnice, mobilă, până la urmă orice. Asta vă permite și să luați un produs mai scump, mai calitativ, la un preț mai prietenos.
Listă
Știți când mergeți la cumpărături și goliți tot magazinul? Ajungeți acasă și realizați că aveați deja anumite produse sau altele nu prea obișnuiți să le consumați, dar totuși le-ați cumpărat? Faceți un meniu, apoi lista de ingrediente pentru el. La fel și pentru produsele de curățenie, detergenți etc. Verificați ce stocuri aveți în casă. Apoi cumpărați doar ceea ce vă trebuie punctual.
Vă este greu să economisiți?
Dar în același timp sunteți foarte serioși în ceea ce privește returnarea banilor împrumutați? Considerați că aveți o datorie la cineva și strângeți lunar o anumită sumă astfel încât să îi dați persoanei banii înapoi. O altă soluție ar fi depozitele cu un anumit procent de dobândă, tocmai ca pentru un anumit număr de luni să nu vă puteți atinge de banii ăia.
Strategii de gestionare a impulsului
Vreți să strângeți bani pentru ceva ce presupune bani mulți și efort consistent. De asemenea e de mare importanță pentru voi. Și totuși apare tendința rebeliunii financiare, de încălcare a regulilor stabilite împreună. Dezvoltați nu doar planul financiar, ci și strategii prin care vă puteți ajuta reciproc să faceți față unei perioade mai strâmtorate sau fără prea mare lejeritate financiară. Care sunt factorii declanșatori, ce e în conflict, cum puteți face față la nivel individual, cum vă puteți sprijini, ce e dispus să schimbe fiecare?
Citește și:
Ești deschisă spre compromisuri în cuplu? Unde anume e important să trasezi o limită clară
Foto: PR