Aveți conflicte tot mai dese? 7 soluții ca să nu-ți mai ataci partenerul și să eviți cearta în cuplu

Cearta în cuplu vă îndepărtează? Nu mai poți să-ți gestionezi furia și ai tendința să-ți ataci verbal partenerul? Iată câteva soluții.

Aveți conflicte tot mai dese? 7 soluții ca să nu-ți mai ataci partenerul și să eviți cearta în cuplu

Orice cuplu are conflicte, mai mari sau mai mici. Însă, uneori, cearta în cuplu vă transformă relația într-un teren minat. Și aveți tendința să vă comportați unul cu celălalt ca și cum sunteți cei mai aprigi dușmani. În acest context, ce relație se poate dezvolta armonios? E cazul să faceți câteva schimbări.

Cearta în cuplu: ieși din modul de război


Pentru a soluționa un conflict este nevoie de o abordare mai diplomată, ce implică respect. Nu agresivitate, ironii, sarcasm, ci o atitudine colaborativă. Poate că în momentul respectiv scoate ce e mai rău din tine. Pentru a echilibra asta gândește-te și la lucrurile frumoase pe care le face, la calitățile pe care le are.

Lasă-l să-și spună părerea

Când nu ești ascultat, văzut, ai tendința de a deveni furios, iar situația să degenereze. Cearta în cuplu să fie ca un bulgăre de zăpadă care se face din ce în ce mai mare. Și în acest caz moneda are două fațete: a ta și a lui. După ce ți-ai spus punctul de vedere, lasă-l să-ți împărtășească părerea lui. Nu există numai o viziune a adevărului absolut: a ta. Contează și perspectiva partenerului.

Descoperiți problema reală

Uneori avem tedința ca cearta în cuplu să pornească de la un lucru minor: nu ai dus gunoiul, ai uitat să iei pâine etc. Iar aceste lucruri aparent banale să fie de fapt gheața de la suprafața unui ocean de durere sau nemulțumiri profunde. Este important să găsiți care este problema reală ce macină relația, și pentru ea să formulați soluții.

Cearta în cuplu și drumul spre compromisuri sănătoase

Compromisul sănătos este de fapt o satisfacere reciprocă a nevoilor emoționale, nu o negare a lor așa cum face interdicția. Găsiți o soluție de mijloc agreată de amândoi. Pentru asta în primul rând este necesar să porniți de la premisa că aveți încredere unul în altul, că vă protejați și aveți în vedere și interesele celuilalt, nu doar interesele proprii. Că nu vreți să vă faceți rău intenționat, plănuit.

Atenție la ce cuvinte alegi

Vorba dulce mult aduce, nu? Din nou înțelepciunea populară ne dă lecții de comunicare. Atunci când devii dominator, călău, îi interzici celuilalt un lucru, deschiderea în fața dialogului este nulă. Plus că intri în rol de părinte, nu de partener, iar iubitul din rol de adult este adus în rol de copil. O dinamică toxică, ce invită la lupta pentru putere. Negocierea este favorizată de formularea unei rugăminți, nu a unui decret coercitiv.

Ce este disfuncțional la cearta în cuplu

În mod cert în conflictele voastre există un anumit tipar pe care îl urmați la nivel incoștient și face ca lucrurile să degenereze. Este important să aduceți acest tipar în plan conștient și să depuneți eforturi să îl spargeți. Să înlocuiți răspunsurile toxice care apar la cearta în cuplu cu alte comportamente sănătoase și care nu au rol de a vă activa emoțional negativ, ci dimpotrivă.

Lucrați la acceptarea reciprocă

Nu sunteți identici, aveți aspecte care vă atrag unul la celălalt și unele care vă deranjează teribil. Dacă vă concentrați numai pe defecte, pierdeți din vedere calitățile. Iar în final fiecare este un cumul de plusuri și minusuri. Important e ca primele să fie mult mai semnificative decât cele din urmă.

Citește și:
4 comportamente toxice care distrug orice relație de cuplu. Foarte periculoase, mai ales acum în izolare

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle