Avertismentul oficial al SUA: „Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice” în războiul cu Ucraina

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a calificat drept "absurde" afirmațiile Rusiei că Ucraina dezvoltă arme chimice.

Avertismentul oficial al SUA: „Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice” în războiul cu Ucraina

Oficialii americani spun că sunt îngrijorați că Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina, după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar putea plănui un atac cu arme chimice de tipul „drapel fals”, tocmai pentru ca Rusia să fie de fapt acuzată de acest lucru.

Un oficial al administrației amerciane a spus că SUA sunt îngrijorate de faptul că rușii fac această afirmație „pentru a justifica o operațiune drapel fals sau că ei înșiși folosesc arme chimice sau biologice în Ucraina”.

„Credem că ar trebui să fim atenți la faptul că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice”, a spus oficialul. SUA sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că Rusia ar putea pretinde acest lucru pentru a-și justifica continuarea invaziei în Ucraina.

Într-o operațiune „drapel fals”, una dintre părțile implicate în conflict comite un act și încearcă să facă să pară că cealaltă parte a comis-o, adesea pentru a justifica un atac.

În cursul zilei de miercuri, Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește un atac folosind substanțe otrăvitoare. Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului, a spus că scopul atacului este să învinuiască Rusia pentru utilizarea armelor chimice.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA a luat notă de „afirmațiile false” ale Rusiei și au auzit, de asemenea, oficiali chinezi „susținând aceste teorii ale conspirației”.

„Pentru a fi clar: acest lucru este absurd”, a spus Psaki într-o declarație, referindu-se la afirmațiile Rusiei. „Acum că afirmațiile au fost făcute, ar trebui să fim cu toții în alertă pentru că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune de „drapel fals” folosindu-le. Este o strategie clară și nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de asta”, a continuat ea.

Experții în securitate și dezinformare continuă să avertizeze despre eforturile Rusiei de a promova o poveste despre conflict care încearcă să ofere motive aparent legitime pentru invazia sa. Aceștia au indicat spre războiul din Siria, unde Rusia a susținut regimul lui Bashar Al-Assad, ca exemplu al încercării unui guvern de a da vina pe victimele atacului pentru că a fost nevoit să folosească arme ilegale.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că ucrainenii din micul oraș Zolociv au adus peste 80 de tone de amoniac și îi învață pe oamenii din zonă cum să acționeze corect după un atac chimic. Rușii nu au furnizat însă nicio dovadă a armelor chimice.

Directorul CIA avertizează că urmează „câteva săptămâni urâte”

William Burns, directorul CIA (Agenția Centrală de Informații), a declarat marți că crede că Putin este „furios și frustrat” din cauza progresului pe care Rusia l-a făcut în conflictul cu Ucraina, mai ales că Vladimir Putin se aștepta inițial să preia capitala Ucrainei, Kiev, în primele două zile de la invadare, potrivit informațiilor deținute de americani.

„Era încrezător că și-a modernizat armata și că erau capabili de o victorie rapidă, decisivă, cu un cost minim. S-a dovedit că s-a înșelat din toate punctele de vedere”, a spus Burns. „Aceste presupuneri ale lui s-au dovedit a fi profund greșite în ultimele 12 zile de conflict”.

Cu toate acestea, Burns a spus că se așteaptă ca Putin să intensifice atacurile în timp ce încearcă „să distrugă armata ucraineană, fără a ține însă cont de victimele civile”. Directorul CIA a mai spus că anticipează „câteva săptămâni urâte în continuare”, pe măsură ce războiul continuă.

Avril Haines, Director of National Intelligence, a descris campania militară a lui Vladimir Putin, despre care oficialii internaționali spun că a ucis sau rănit peste 1.200 de civili și a trimis peste 2 milioane de locuitori ai Ucrainei, inclusiv un milion de copii, să fugă peste granițele sale, drept un „război pe care Putin nu și-l poate permite să-l piardă”.

„Dar ceea ce ar putea fi dispus să accepte ca o victorie se poate schimba în timp, având în vedere costurile semnificative pe care le suportă”, a adăugat Haines în fața comisiei Congresului american.

Citește și:
Situație dramatică în Ucraina după ce rușii au bombardat maternitatea și spitalul de copii din Mariupol

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle