Atitudinea corectă când ai făcut o greșeală și te simți cea mai oribilă persoană din lume!

Dacă ai făcut o greșeală, autocritica nu te ajută cu nimic. Nici să te prefaci că totul este în regulă, ori să vrei să îți răscumperi greșeala înzecit.

O greșeală de regulă vine la pachet cu remușcări, vină, autoflagelare, teamă și nopți nedormite. La polul opus există varianta în care, dacă te prefaci că nu există, e ca și cum respectiva greșeală nu s-a întâmplat niciodată. Niciuna dintre opțiuni nu este cea sănătoasă. Iar dacă vrei să îndrepți lucrurile, ai grijă cum să eviți manipularea din partea celui în fața căruia ai greșit. Iată câțiva pași care ți-ar putea fi de folos pentru a gestiona astfel de situații.


Sinceritate, cu tine și cu ceilalți

Să minți că nu ai făcut nicio greșeală nu e util. Oamenii își vor pierde încrederea în tine, se pot distanța sau, în timp, chiar pot pleca din viața ta, ceea ce cu siguranță nu dorești să se întâmple din cauza ta. În aceeași măsură este important să fii sinceră cu tine tocmai pentru a descoperi ce te-a adus în punctul în care ai făcut eroarea. Ca să o poți evita în viitor e necesar să îi afli motivația ascunsă. Asta înseamnă să nu cauți vinovați în exterior, ci să vezi ce parte din tine și de ce s-a dus în direcția greșită. Să îți asumi responsabilitatea la modul real.


Discută despre greșeală pentru a gestiona rușinea

De multe ori nu vrei să recunoști ce s-a întâmplat pentru că îți este foarte rușine. Iar asta te blochează în tipare comportamentale care duc spre ascunderea adevărului și alte potențiale greșeli. Reamintește-ți că ești om, iar fiecare persoană a făcut și va face diverse greșeli. Poți discuta chiar cu prietenii despre lucruri aparent scandaloase pe care le-au făcut și să afli cum au gestionat situația, lucru care îți poate servi drept lecție pentru propriul comportament.


Amintește-ți că tu nu ești o greșeală

O altă eroare indusă de vinovăție este să pui semnul egal între comportamentul pe care l-ai avut și identitatea ta. Dacă ai avut un comportament rău asta nu înseamnă că tu prin definiție ești o persoană rea. Da, cu siguranță te va ajuta să primești iertarea celui sau celor cărora le-ai greșit, dar în aceeași măsură este important să te ierți și tu pe tine. Încearcă să fii mai blândă cu tine, în primul rând.


Cere-ți scuze

Vorbele contează. Să îți ceri scuze sincer va avea impact, dar să faci asta fără un comportament schimbat nu va valora foarte mult. Rămân doar cuvinte aruncate-n vânt. Te confrunți cu ostilitate? Regrupează-te și încearcă din nou. Învață din greșeala ta și arată asta. Poți cere sugestii de la persoanele de încredere legat de ce ai putea face în prezent pentru a repara greșeala, dar și cum poți acționa mai bine pe viitor. Fă o comparație între etapele care te-au dus către greșeală și etapele care te pot duce spre o atitudine corectă. Învață să fii conștientă de fiecare pas care la final presupune alegerea sănătoasă. Recunoscând această etapizare bună îți vei valida acțiunile și faptul că ești pe drumul potrivit. Ce mai aștepți? Este momentul să reconsideri unele dintre modelele tale de comportament și să încerci să repari ce poate fi reparat, cât mai curând.


Citește și:
Nu te simți confortabil cu ceva anume? Moduri sănătoase de a spune nu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle