Ați divorțat și e nevoie mai mult ca oricând de soluții pentru a colabora eficient și fără drame care să afecteze copiii.
Până la urmă ați luat decizia și tot procesul a fost finalizat. Ați divorțat. Dacă aveți o relație decentă și nu a fost un motiv scandalos, și divorțul a fost mai lin, inclusiv ce va urma după. Dacă a existat o criză sau un conflict major, de exemplu infidelitate, nu e greu de intuit că inclusiv colaborarea post divorț va fi una dificilă. Colaborarea impusă de faptul că aveți copii, și indiferent cât de mult v-ați dori poate să nu mai vorbiți și să nu vă vedeți niciodată, asta este imposibil.
Atenție la felul în care te forțezi și la toată furia pe care nu o lași să iasă la iveală. Da, știi că e important să ai o relație bună cu fostul soț, să îl susții în implicarea dorită și dovedită în relație cu copiii. Dar cât de zâmbitoare și drăguță îți vine să fii când ați divorțat ca el să fie cu persoana cu care te-a înșelat? Sau pentru că vrea să fie singur și liber la 50 de ani, să descopere viața și ce îi poate oferi? Una este decența sau o comunicare scurtă și eficientă, și una este o prietenie forțată care îți aduce suplimentar durere.
Care sunt zilele săptămânii în care poate vedea copiii? Cum împărțiți weekend-urile și sărbătorile? Cum vă organizați în vacanțe? Care este pensia alimentară? Împărțiți și costuri suplimentare aferente activităților pe care cei mici sigur vor dori să le aibă? Cu cât este mai bine definit totul cu atât vor fi mai puține conflicte. La ce aspecte sunteți deschiși flexibilității și până la ce punct merge această flexibilitate?
El poate că e deja cu cineva sau va fi. Lucru valabil și pentru tine. La serbările sau zilele de naștere ale copiilor veți fi prezenți și cu partenerii de viață sau nu? Vor fi vacanțe fiecare cu familia recompusă sau și/doar vacanțe individuale cu copiii? După câtă vreme prezentați copiilor un nou partener? Desigur că vor apărea elemente noi și pe parcurs, vă veți adapta la ele atunci, dar e bine să aveți stabiliți termenii principali.
… cum este comod să se desfășoare pentru tine? Pe e-mail, prin sms, pe whatsapp? Ești de acord să implicați și bunicii în ceea ce privește partea logistică? Iar voi, părinții, să comunicați și cu ei, sau vreți ca discuțiile să le aveți doar voi doi tocmai pentru a nu complica lucrurile suplimentar?
Cum faceți cu temele pentru acasă? Cu ședințele cu părinții? Cu traiectoria în ceea ce privește liceul sau facultatea? Dacă vine copilul și vă spune că vrea să facă facultatea în străinătate sau un master, iar vouă vi se pare o idee bună, cum procedați cu cheltuielile aferente? Cum vă raportați la ideea de performanță? Care sunt consecințele și abordarea dacă apar rezultate școlare slabe? Există un buget pentru haine și cadouri care să fie similar în ambele case? Care sunt limitele în ceea ce privește aspectul fizic? Poate că fetele vor dori anumite machiaje sau băieții tatuaje. Cum și ce le spuneți despre sex, droguri, pornografie?
Foto: PR