Daca gandirea pozitiva pare ar fi cheia unei vieti fericite, deoarece iti poate afecta atat sanatatea, cat si contul din banca, oare ar trebui sa faci din visele lucide o prioritate? Indiferent ce iti imaginezi, raspunsul nu e chiar ceea ce crezi.
Oare cum ar fi o lume in care gandurile ar prinde viata, dupa criteriile legii atractiei, atat de intens mediatizate in ultimii ani? Pentru mine cred ca s-ar desfasura astfel: as investiga cu succes secretul tineretii vesnice sau macar pe cel al multumirii de sine si l-as impartasi cititoarelor ELLE in locul trucurilor de camuflaj sau al articolelor despre interventii – pun pariu ca asa ceva ar merita si un premiu Pulitzer. Apoi, mi-as programa un inconjur al globului cu prietenele mele, pentru ca, deh, cineva trebuie sa castige si la loterie. Iar intr-o dupa-amiaza salbatica de safari mi-ar iesi in cale sufletul pereche, cocotat pe un cal alb, asa, ca sa il pot recunoaste din prima.
Dar daca la visat cai albi pe pereti ma pricep de minune, din pacate, fricile ancestrale sau fabricate nu mi le pot controla, oricat de mult m-as stradui sa gandesc pozitiv. Si materializarea lucrurilor pe care mi le imaginez, cu sau fara voie, ar putea alcatui lejer un scenariu de comedie neagra. De exemplu, in fiecare seara cand as ajunge acasa m-ar astepta garantat in tufisuri un strigoi japonez cu cosite lungi si intunecate, ca in filmul The Grudge. Autoritatile mi-ar ridica masina de fiecare data cand as parca intr-un loc nepermis. Unde mai pui ca telefoanele insistente ale mamei m-ar anunta negresit despre decese in familie si nu despre starea vremii, cum se intampla adesea. Si, probabil, mi-as incheia existenta glorioasa intr-un tsunami, cutremur sau accident de balon cu aer cald, in timpul ocolului lumii.
Pentru ca nu putem avea doar ganduri frumoase, nu? Si dublez negatia, chiar daca regulile jurnalismului american mi-ar sugera sa ma abtin, deoarece am ajuns sa cred ca nu mi-as dori sa traiesc intr-o astfel de lume – si o zi mi-ar fi fatala. Pe de alta parte tind sa consider ca legea atractiei, popularizata datorita cartii si documentarului Secretul, poate avea un sambure de adevar. Cred ca toti ne-am convins in oarece masura ca uneori planetele se aliniaza favorabil si ne implinesc dorintele, iar alte dati se aplica reversul medaliei si nu putem scapa chiar de ceea ce ne e frica. Iar in aceste conditii presiunea de a gandi pozitiv are o miza… incomensurabila. Ce e de facut?
De curand ii impartaseam unei prietene (mult mai initiate decat mine intr-ale spiritualitatii) ipoteza unui esec amoros cand mi-a aruncat o privire rezervata si m-a intrerupt: „Șsss, nu spune asemenea lucruri pentru ca de anul asta am intrat intr-a patra dimensiune si tot ce verbalizezi se materializeaza mult mai repede'. Oops! Asa o fi? Un scurt search pe Google aproba spusele ei (desi motorul de cautare poate confirma sau infirma orice teorie emisa vreodata). Dar numeroase studii medicale sprijina ideea ca modul in care gandim ne afecteaza viata si sanatatea.
„Suntem singurele creaturi de pe Pamant care isi pot schimba biologia prin intermediul gandului, al sentimentelor si al intentiilor. Celulele noastre trag constant cu urechea la ganduri si sunt influentate de ele. Cand ne indragostim, emotiile pozitive ne invadeaza corpul intarind sistemul imunitar, pe cand grijile si depresiile ne predispun la boli', scria pe blog-ul sau Deepak Chopra, un guru (cu studii medicale) al literaturii de self help. Mai mult, omul de stiinta Masuro Emoto a revolutionat lumea stiintifica atunci cand a demonstrat ca moleculele de apa se cristalizeaza sub influenta gandurilor. Sa nu uitam ca suntem H2O in proportie de aproximativ 80% si poate de aceea oamenii fericiti nu pot fi perceputi cu adevarat urati.
Alta dovada masurabila a puterii vizualizarii este experimentul condus de dr. Guang Yue de la Clinica Cleveland din Ohio (publicat pe my.clevelandclinic.org). Medicul a impartit participantii la studiu in doua tabere egale. O jumatate s-a antrenat fizic intens, iar cealalta jumatate si-a imaginat doar ca face sport. Rezultatele au surprins multa lume, pentru ca la cei care au facut exercitii s-a constatat o imbunatatire a masei musculare in proportie de 30%, iar participantii care s-au vizualizat doar in forma excelenta au obtinut o crestere musculara de 15% (deci jumatate din rezultatul celor care s-au mobilizat).
E fascinant, dar si bulversant sa stii ca esti responsabil intr-o asemenea masura pentru felul in care arati. Pentru ca e mult mai comod sa dai vina pe genetica, stres si pe chimicalele din alimente decat sa recunosti ca esti propriul tau arhitect la un mod mult mai profund, ce nu se rezuma la controlul stilului de viata. Conform acestor concluzii, putem sa ne privim mintea ca pe un muschi ce poate fi antrenat. Si care ne poate apropia de tot ceea ce visam – la urma urmei, si plasmuirile sunt fabricate tot de ea. „Traim un moment in care filosofiile orientale (budismul, hinduismul) se unesc cu ultimele concluzii ale fizicii cuantice si ne dam seama ca universul, e de fapt, constiinta. Toate relatiile noastre sunt intemeiate pe imagini, deci nu exista raporturi reale cu ceilalti pentru ca ne leaga doar niste impresii. Iar exersarea puterii mintii e la fel de importanta precum exercitiul fizic, daca nu cu mult mai importanta', spune Alin Simion, managerul Centrului Shakti si o persoana pasionata de acest domeniu.
Deci ar trebui sa ne apucam cu toata seriozitatea de vizualizat. Se pare ca ne putem proiecta norocul, sanatatea, relatiile si contul din banca. „Din experienta mea deduc ca e o metoda si o tehnica puternica daca e folosita corespunzator de persoanele carora li se potriveste. Nu cred ca exista un panaceu universal, o solutie unica la toate problemele noastre. Sunt cel putin doua modalitati de a folosi aceasta tehnica. Prima ar fi sa iti imaginezi cat mai clar scopul, pasii si modalitatile de a ajunge acolo, iar a doua e sa vizualizezi doar rezultatul, lasand universul sa-l materializeze in modul cel mai potrivit pentru tine', spune Mihai Albu, psiholog si profesor de Reiki Traditional (www.reiki.com.ro).
Ai grija ce-ti doresti…
De cand am vazut documentarul Secretul mi-am propus sa imi creez un colaj al dorintelor dupa exemplul unui personaj din film, dar cumva nu m-am mobilizat sa fac asta pana nu am primit in dar un panou magnetic. Astfel, mi-am alcatuit un altar al scopurilor mele, decupat din reviste si insailat cu anticiparea unor clipe de fericire. Cercetatorii au descoperit prin studii imagistice ca creierul nostru nu prea face diferenta dintre o experienta reala si una imaginara, iar psihologii sustin ca subconstientul nu face diferenta dintre bine si rau, ci acumuleaza tot ce ii oferim. Asa ca m-am decis sa plantez niste muguri optimisti, cu afirmatii despre creativitatea mea debordanta si increderea in univers, cu imaginile unor colturi de rai, ale unor decoruri desprinse din vise, diamante galbene si corpuri sculptate.
Desi dupa ce am terminat opera nu prea m-am obosit cu vizualizatul, aveam sa vad roadele mult mai repede decat m-as fi asteptat. Intr-o dimineata am fost la un eveniment pentru lansarea unei game de ingrijire corporala ce avea ca tema o escapada exotica. Si, in loc de un panou foto branduit, aveai posibilitatea sa pozezi avand ca fundal imaginea unei plaje exotice. Intre testarea produselor si degustarea unui cocktail fara alcool m-am amuzat facand si o poza cu iz de Caraibe. Iar la plecare am vazut ca imaginea ma astepta pe un panou magnetic, cum se intampla in resort-uri, cand la micul dejun iti poti ridica instantaneele de la cina. „Ce dragut!', mi-am zis in sinea mea, cu promisiunea sa adaug magnetul mai tarziu colajului meu magic. Insa ajunsa acasa era sa-l scap din mana cand am constatat ca aveam deja o poza similara, cu o fata la fel de blonda, cu parul prins, cu o rochie cu buline asemanatoare cu a mea, purtand acelasi brand de ochelari de soare. La naiba, pana si paharul din mana ei avea aceeasi forma! Diferenta majora dintre imagini era ca peisajul exotic din spatele ei era veritabil. Oare am transmis universului ideea ca mi-as dori poze dintr-o vacanta contrafacuta?
Iar daca asta ti se pare jalnic, trebuie sa iti povestesc si despre bancnota de un milion de dolari ilustrata cu pisici siameze pe care am primit-o anul trecut de la o prietena care crede in legea atractiei. Si ghici ce? Ajunsesem la un moment dat sa gazduiesc trei feline cu ochi albastri in apartament! Sigur gresesc pe undeva.
Dar daca experientele mele sunt de-a dreptul comice, o cunostinta care a apelat la vizualizare mi-a povestit ca nu a fost la fel de norocoasa. „Mi-am dorit foarte mult sa slabesc si ajunsesem sa-mi repet in fiecare zi ca am numarul de kilograme dorit. La inceput mi se parea ridicol, dar treptat am ajuns sa accept ideea. Dupa cateva luni puteam sa incap in hainele din liceu. Partea dureroasa e ca in aceeasi perioada am dezvoltat o dereglare a glandei tiroide (hipertiroidie) care nu imi permite sa ma mai ingras, dar pe care trebuie sa o tratez o viata. Poate nu-mi era scris sa fiu supla si mi-am fortat norocul', mi-a povestit Raluca.
Totusi, concluziile imi sugereaza ca ar fi mai usor sa iti modelezi corpul decat mintea. Cercetatorii canadieni de la Universitatile Waterloo si New Brunswick au condus un studiu imagistic (publicat in jurnalul Psychological Science) in care au rugat doua grupuri de persoane (unul cu simt dezvoltat al propriei valori, iar celalalt cu un nivel scazut al stimei de sine) sa repete afirmatia „Sunt o persoana demna de iubire', in timp ce le erau monitorizate emotiile. Se pare ca mantra i-a ajutat sa se simta mai bine doar pe cei care aveau deja o parere buna despre ei insisi, iar la grupul celalalt s-a constatat chiar o deteriorare a starii de spirit in urma experimentului. Poate ca vizualizarea si afirmatiile functioneaza doar atunci cand imaginile, cuvintele si incurajarile rezoneaza cu un aspect launtric pe care ni-l cunoastem deja.
Un studiu despre care am citit recent sustine chiar ca vizualizarea ar impiedica multe persoane sa actioneze – poate stii genul care-l asteapta pe Cel de Sus „sa le bage in traista'. Cercetatorii au gasit si o explicatie a acestui fenomen, separand participantii la studiu in doua tabere si oferindu-le o sarcina de indeplinit. O parte din ei au vizualizat finalizarea sarcinii inainte sa se apuce, iar ceilalti s-au pornit pe treaba fara preludiu. In acest timp, reactiile neuronale ale subiectilor au fost monitorizate imagistic si s-a constatat ca cei care si-au imaginat sarcina terminata au fost mult mai putin motivati decat ceilalti sa o duca la capat, pentru simplul fapt ca creierul lor incasase deja neurotransmitatorii veseli ai recompensei, pe care ii producem dupa un lucru bine facut. Dupa cum spuneam mai devreme, creierul nu prea deosebeste trairile reale de cele imaginare. Dar daca gandirea pozitiva ne incetineste actiunea pozitiva, atunci ar mai putea fi ea considerata… ceva pozitiv?
„Intre anumite limite, legea atractiei functioneaza, dar nu pot fi incalcate anumite legi universale indiferent cat de mult te-ai concentra si ai vizualiza. Ca sa folosesc o metafora, imagineaza-ti ca esti intr-o sala mare, cu multe coridoare si usi. Daca stii unde vrei sa ajungi si ai o privire de ansamblu poti sa gasesti cea mai scurta cale, daca nu ai o tinta esti la dispozitia hazardului. Insa oricum ar fi, nu poti sa treci prin pereti, coloane si usi', explica Mihai Albu.
In plus, acum avem certitudinea ca optimismul si gandirea pozitiva ne intaresc sistemul imunitar. Insa de aici si pana la atingerea unor scopuri inalte e o cale lunga. Si ajung sa cred ca diferenta dintre visele care prind contur si cele care raman in stadiul de proiect o face gradul de credibilitate pe care il oferim indeplinirii lor. In acest caz, presiunea de a gandi pozitiv, de a ne arunca temerile la cosul de gunoi si de a ne ignora umbra devine greu de suportat. „Colegii care au desfasurat studii pe acest subiect au ajuns la concluzia ca e la fel de solicitant sa-ti mentii o stare pozitiva precum si una negativa. E foarte stresant sa fii tot timpul pozitiv intr-un mod artificial', a declarat pentru livescience.com Anne Harrington, profesor la Universitatea Harvard si autoarea cartii The Cure Within.
Iar autorii cartii The Shadow Effect (printre care si Deepak Chopra) si al documentarului realizat dupa carte cred ca atunci cand iti reprimi gandurile negative, acestea se aduna pana devin puternice si pot conduce oamenii la crize existentiale si depresii. „Pentru mine, binele si raul sunt iluzii care ne indeparteaza de esenta noastra adevarata, si anume sinele. In momentul in care traiesti din inima, toate aceste iluzii vor disparea. Daca cineva isi doreste sa-si exerseze mintea in atingerea unor scopuri materiale, e OK. Dar cred ca aceasta e doar o indepartare de adevaratul potential', explica Alin Simion.
Ideal ar fi sa ne acceptam asa cum suntem, cu bune si rele, intuneric si lumina, yin si yang. Si sa stim sa credem cu adevarat in finaluri fericite. Pentru ca doar credinta fara de indoiala ne poate duce acolo.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Hepta