Asociatia MozaiQ cere recunoasterea legala a casatoriilor si parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex

Pe 23 iunie a avut loc o premiera in cadrul comunitatii LGBT din Romania – asociatia MozaiQ a declarat, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, ca cere statului roman recunoasterea legala cat mai urgenta a casatoriilor si parteneriatelor civile intre persoanele de acelasi sex.

Asociatia MozaiQ cere recunoasterea legala a casatoriilor si parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex

Intr-o societate cu adevarat democratica, in care toti cetatenii sunt egali si beneficiaza de aceleasi privilegii si responsabilitati, orice persoana, indiferent de orientarea sexuala, are dreptul de a avea o relatie recunoscuta de catre stat si de catre societate, cu o alta persoana. Romania se vrea a fi o astfel de societate, insa discursul inflacarat al statului se opreste brusc cand vine vorba despre comunitatea LGBT.

Asociatia MozaiQ, organizatie comunitara LGBT, considera ca asa ar trebui sa stea lucrurile si in Romania, iar ieri, pe 23 iunie 2016, aceasta asociatie a realizat un pas major in lupta impotriva discriminarii persoanelor LGBT – a declarat, tare si raspicat, ca cere recunoasterea cat mai urgenta a casatoriilor si parteneriatelor civile intre persoanele de acelasi sex.
Conform comunicatului MozaiQ, casatoria civila are beneficii psihologice, sociale si economice reale pentru parteneri, dar si pentru societate, iar recunoasterea relatiilor dintre persoanele de acelasi sex nu are consecinte negative pentru societate. Membrii comunitatii LGBT nu ar trebui privati de drepturile de care se bucura restul oamenilor.

Pe langa discriminarea societatii, care are consecinte grave asupra psihicului si bunastarii persoanelor gay, nerecunoasterea de catre stat a relatiilor dintre acestea are efecte negative si asupra demnitatii si integritatii lor.

Aici nu vorbim despre schimbarea mentalitatii unei mari parti a populatiei, ramasa parca undeva la cumpana veacurilor XIV-XV, pentru ca acest lucru este imposibil. Vor trebui sa mai treaca, probabil, inca cateva sute de ani pana cand ceea ce este privit acum drept anormal sa intre in firesc. Nu, aici vorbim despre lege, iar legea ar trebui sa fie clara si nepartinitoare. Romania nu ar trebui sa isi mai permita sa fie diferita (in sens negativ), sa fie nedemocratica, sa fie discriminatoare. De ce unii cetateni sunt mai egali in fata legii decat altii?

Si, mai ales, de ce permite statul roman ca un numar de semnaturi ale unor oameni sa atenteze la schimbarea legii fundamentale pe care este bazat (Constitutia), in conditiile in care schimbarea facuta ar fi una profund nedemocratica si discriminatorie?

Asociatia MozaiQ mai declara ca Romania ar trebui sa se alinieze tarilor occidentale care au legalizat deja casatoriile sau parteneriatele civile intre persoane de acelasi sex (26 din Europa), pentru ca tara noastra se afla la coada Europei in ceea ce priveste protectia oferita persoanelor LGBT.

Este imperativ pentru statul roman sa demonstreze ca indeplineste standardele europene ce privesc democratia, egalitatea cetatenilor in fata legii si protectia minoritatilor si sa recunoasca legal cuplurile gay. Daca acest lucru s-ar realiza nu numai ca nu ar exista consecinte negative asupra societatii romanesti, dar exista o serie de efecte pozitive directe asupra conditiei comunitatii LGBT.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle