Chiar dacă suntem singura țară cu imnul într-o gamă minoră și versuri despre înfrângerile suferite, contrabalansăm lucrurile cu hazul nostru și o atitudine câteodată zeflemitoare vis-a-vis de tot ceea ce ne înconjoară.
Cum, adesea, umorul este un mecanism de autoapărare, noi românii am dezvoltat o abilitate aparte de a glumi pe seama a tot ceea ce ne supără. Numai că, în timp, acest mecanism s-a transformat într-unul ofensiv și ofensator în același timp.
Ne place să facem glume despre tot ce nu înțelegem și/sau ne supără, fără să ne gândim la cum se simt ceilalți. Așa ne-am învățat, fără să ne dăm seama sau să ne întrebăm de ce se face liniște atunci când credem că glumim.
E frumos că râdem, dar nu e frumos când îi rănim pe ceilalți. Am stat și ne-am gândit cât de ciudat este că ceva ce ar trebui sa ne aducă împreună, ajunge să ne supere. Uneori chiar ne divizează.
De aici a pornit proiectul „De ce râzi?' – din dorința de a demonta stereotipurile și discriminarea prezente în comedia din România. Vrem ca toată lumea să se bucure de glume, fără ca cineva să se mai simtă mic.
Ne-am propus să facem asta într-o manieră multidisciplinară, care are la bază o serie de ateliere de stand-up comedy, unde vom avea un open call pentru 15 participanți. Atelierele vor avea loc în perioada 17-26 septembrie și își propun să treacă viitoarea generație de comedianți și scriitori printr-o serie de exerciții și dezbateri care să le arate că umorul poate să fie și incluziv, dar și cum să ajungă într-o zonă pentru toată lumea.
Pașii sunt simpli: trebuie doar să te înscrii în formularul de aici, să ne spui câteva lucruri despre tine și să ne trimiți un video scurt cu tine spunând glumele alea bune – toate astea până pe 13 septembrie. Și îți promitem că, pe lângă un umor prietenos, vei pleca acasă și cu câteva argumente solide pentru discuțiile de la mesele de familie.
Trainerii sunt doar oameni de seama în ale scrisului și comediei, care vor avea workshop-ul lor propriu, precum:
Workshop-urile vor avea în focus următoarele teme:
„Forța politică a poveștilor', unde Mihaela Michailov, dramaturgă și coordonatoare a masterului de Scriere Dramatică (UNATC), îi va ajuta pe artiștii de stand-up să descopere și înțeleagă potențialul politic și social al personajelor și istorisirilor lor.
Mai departe, Mihai Radu, jurnalist Recorder, prezintă „Puterea subversivă a comediei / a satirei', un atelier în care caută să articuleze modul prin care comedia poate construi o lume mai incluzivă.
Silvia Ciubotaru, psiholoagă și coordonatoarea proiectului In a Relationship, va aduce în discuție „Igiena mentalului colectiv' – un workshop în care aflăm de fapt de ce râd oamenii și cât de mult bine (sau rău) poate să facă o glumă.
Cum structura este mama comediei, Raul Gheba, stand-up comedian, și-a rezervat două zile pentru „Scrierea glumelor' – un atelier în care luăm o glumă de la 0, aflăm care sunt regulile atunci când vrem să facem una, cine le-a încălcat și de ce au făcut asta.
La final, Delia Riciu, actriță, improv artist și trainer de teatru de improvizație ne explică ce înseamnă „Prezență scenică și potențialul comic' atunci când vine vorba de momentul în care urcăm pe scenă. Atelierul se va concentra pe cum să lucrezi „cu sala' și să-ți adaptezi materialul când situația o cere.
În urma atelierelor, 5 câștigători vor fi selectați să se-ntreacă-n glume „cumsecade' într-un concurs de stand-up. Acolo, câștigătorul va fi decis de către juriul format din Gelu Duminică, RAJ, Raul Gheba, Mihaela Mihailov, Silvia Ciubotaru și Anca Munteanu. Și, ca să nu plece doar cu experiență, punem la bătaie 2.000 de euro pentru glumețul sau glumeața care a venit cu cele mai prietenoase glume bune.
Așa că, dacă ai auzit vreodată „Te-ai dus prea departe?' când făceai o glumă, înscrie-te și haide să vedem împreună cât de departe poate să meargă umorul până să supere pe cineva.