Ai senzația că așa demonstrezi cât ești de puternică? Comportamente în cuplu care trădează o mare nesiguranță.
Nici nu concepi să fii luată în derâdere, să se vorbească despre tine la categoria bârfă suculentă, ori un partener să te trateze altfel decât ca pe o regină, indiferent în ce etapă a relației vă aflați. Teama de ridicol sau de a fi etichetată greșit poate duce la un soi de rigiditate și o atitudine superioară ce funcționează tocmai ca bariere. Dar blochează și conectarea emoțională și nu permit ca ceilalți să vadă cine ești tu cu adevărat, omul din spatele măștii. Sau ești foarte convinsă că ai în mod real încredere în tine la cote astronomice și ești foarte relaxată indiferent ce fac sau ce zic cei din jur. Dar nu suntem infailibili indiferent cât de mult credem asta, și la un moment dat ajungem să simțim nesiguranță.
Folosești ca scuză lucrul peste program, treburile casnice sau orice lucru pe care îl vezi prioritar la momentul respectiv. Dar de fapt este vorba despre o modalitate de a masca nesiguranța prin izolarea de partener și angajarea în același timp în activități care se află sub umbrela acceptării sociale. Nu ești extrem de ocupată, ci doar te distanțezi. Știm că prioritățile pot fi oricând reorganizate.
Inviți partenerul la tot felul de activități în cuplu care au legătură cu performanța, competiția, efortul, etalarea de abilități fizice sau mentale, de talente native sau construite în timp prin exercițiu repetat și constant. Precum păunul care își înfoaie coada, așa te gonflezi și îl provoci pe celălalt, arăți cât de bine te pricepi tu, și eventual în antiteză cât de slab este partenerul. Performanța poate fi extinsă și la rezultatele financiare sau ce consideri că va caracteriza o persoană realizată ori un cuplu de succes. Ca atare nu este exclusă nici comparația sau competiția puternică cu ceilalți, inclusiv cupluri cu care sunteți prieteni apropiați, cu care petreceți mult timp împreună. Competiția cu ei se poate contura și sub forma cine are casa mai mare, merge în vacanțe mai frumoase sau are copiii cu rezultate excepționale la învățătură sau activități extracuriculare.
… sunt normale într-o anumită măsură. Este restabilită o limită sau reamintită o promisiune legată de împlinirea unor nevoi emoționale. Și reasigurarea este tot o nevoie emoțională până la urmă, care împlinită aduce liniște, siguranță, echilibru. Când se cere în exces, gradul de nesiguranță este foarte ridicat și cel mai probabil ceva din prezent este factor declanșator pentru o situație din trecut care doare… cu dobândă.
Să vorbești despre vulnerabilitățile tale, ce te îngrijorează, ce te doare? De ce ai face asta? Doar ai foarte multă încredere în tine, știi să gestionezi singură tot prin ceea ce treci și nu ai nevoie de ajutorul nimănui. În plus, nici nu te impactează așa de tare. Ca o armură a atotputerniciei care în primul rând ție îți lasă o falsă impresie. Aceea că nu ai nevoie de nimeni. Sau că dacă tu crezi în forțele proprii și te valorizezi în același timp nu poți să suferi sau nu îți este greu într-un context.
Foto: PR