Artă și Comunitate – ateliere deschise și dezbatere pe tema sustenabilității spațiilor de producție artistică independentă

În weekendul 12-13 noiembrie o parte dintre atelierele din clădirea Malmaison se vor deschide publicului la finalul proiectului Artă și Comunitate.

În weekendul 12-13 noiembrie o parte dintre atelierele din clădirea Malmaison se vor deschide publicului la finalul proiectului Artă și Comunitate. Artistele și artiștii participanți în proiect își vor deschide atelierele pentru cei interesați să afle mai multe despre procesul creativ, intențiile de lucru sau semnificațiile lucrărilor de artă. Vor putea fi vizitate atelierele de la etajul 1: Alex Baciu, Anca Bucur, Otto Constantin, Mihai Coșulețu, covrig, Veta Jones, Nicoleta Moise, Mircea Popescu, Adriana Preda, Miruna Radovici, Lea Rasovszky, Cătălin Velea. Programul de vizitare pentru ambele zile este între orele 14:00 la 20:00 la Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B.


Tot în cadrul evenimentului, duminică, începând cu ora 17:30, va avea loc o dezbatere despre importanța istorică și culturală a clădirii Malmaison și despre posibilitățile de colaborare între instituțiile publice și actorii culturali independenți. Alături de artista Lea Rasovszky, Vicepreședintă MATKA, au confirmat prezența la dezbatere arh. Alexandra Stoica, Director adjunct restaurare INP – Timbrul monumentelor istorice și Programul Național de Restaurare, Mihaela Ștefan, Viceprimar al Sectorului 6 al Mun. București, Istvan Szakats, artist, curator și producător cultural independent, fost președinte al Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca) și istoricul Mihai Burcea și se așteaptă confirmări de la reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și ai Primăriei Generale a Municipiului București . Discuția va fi moderată de jurnalista Luiza Vasiliu.


Artă și Comunitate este un proiect care are drept scop susținerea producției și cercetării artistice, facilitarea accesul publicului la arta contemporană, dar și atragerea susținerii autorităților în găsirea de soluții pentru a asigura stabilitatea comunităților artistice independente. Prima etapă a proiectului a constat în organizarea a 10 ateliere pentru copii menite să îi familiarizeze pe cei mici cu diverse tehnici artistice de exprimare.

Inițial o cazarmă militară, clădirea Malmaison are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 177 de ani, timp în care aici a funcționat o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, dar și o închisoare de tranzit şi centru de anchetă ale Securităţii. Inițiativa Atelierele Malmaison nu își propune să cosmetizeze istoria printr-o prezență optimistă, ci să readucă clădirea în viața orașului printr-un program cultural de calitate, o nouă etapă în lunga istorie a clădirii, în speranța unui oraș modern cu o istorie asumată și o viață culturală ofertantă. Spațiul urmărește să contribuie la conturarea unui context cultural stabil și sustenabil pe termen lung prin solidarizare, încurajarea colaborărilor între artiste, artiști și alți agenți culturali pe plan național și internațional și susținerea noilor generații, care au nevoie de o structură de suport stabilă.


Artă și Comunitate este un proiect al Asociației MATKA, co-finanțat de Primăria Sectorului 6 al Municipiului București în cadrul Programului Cultura 2022. Conţinutul acestui proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Sectorului 6 al Municipiului București. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Sectorului 6 al Municipiului București, puteți accesa www.primarie6.ro

Citește și:
Agenda de noiembrie 2022: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle