Apariția bebelușului este un mare motiv de bucurie, și, cu toate astea, într-un context fericit, relația dintre părinți începe să scârțâie. Studiile spun chiar că riscul cel mai mare de divorț apare în cazul cuplurilor cu copii mici sau adolescenți. Ce se întâmplă de fapt?
Depresia postpartum…
… încă nu este înțeleasă pe deplin nici de femei și nici de bărbați. Cum să ai depresie când îți doreai copilul mai mult ca orice pe lume? Poate chiar ai făcut tratamente speciale în acest sens. Și, când ți-ai văzut visul cu ochii, să apară această condiție medicală e aparent de neimaginat. Motiv pentru care nici nu e abordată adecvat. Din rușine, nedeplina conștientizare a ceea ce se întâmplă cu ele, vinovăție că nu-și iubesc copilul așa de mult cum credeau… femeile nu-și asumă depresia postpartum și se prefac că totul este ok. Așteaptă inconștient ajutor din partea partenerilor lor, ajutor care nu vine, nefiind cerut, ceea ce sporește și mai mult sentimentele de tristețe și dezamăgire. Unii bărbații sunt confuzi legat de starea soțiilor, neagă sau le minimizează trăirile, nu pot gestiona emoțional situația și intră în diverse forme de evitare, fugă.
Copilul ca o soluție pentru problemele în cuplu
Din păcate încă există această credință eronată care spune că apariția bebelușului va repara relația. Realitatea demonstrează însă contrariul, pentru că deprivarea de somn duce la iritabilitate și conflicte, pot apărea disensiuni despre regulile de creștere ale micuțului, nu va mai fi timp pentru activități care hrănesc cuplul și nici pentru banala comunicare.
Deprivarea de somn…
… pe care deja am punctat-o nu e prietenă nici cu firile mai calme și împăciuitoare și nici nu firile explozive. Așa că această iritare, instabilitate a stării de spirit, capacitatea de a lua decizii semnificativ alterată, toate pot duce la decizii spontane de separare temporară sau despărțire. De asemenea, certurile repetate au efect cumulativ, iar de multe ori pentru rezolvarea lor nu este fizic timp.
Relația nu este suficient de solidă
Sub imperiul îndrăgostirii multe cupluri iau decizia să facă un copil, fără să se cunoască prea bine înainte. Fără să treacă de diverse probe care să demonstreze trăinicia relației lor. Sau lipsa protecției grăbește apariția bebelușului, dar relația nu este suficient de matură încât să susțină această responsabilitate.
Haos continuu
Viața cu un bebeluș nu e nici pe departe facilă. Iar mulți tineri părinți se plâng de acest aspect. În casă este la propriu haos, în viața personală la fel, uneori și cea profesională fiind afectată. Nu doar în cazul mamelor care timp de doi ani își pun cariera pe pauză, pentru care poate au muncit enorm, dar și pentru tații care ori tind să transfere comportamentul agitat și la birou, ori acolo își găsesc oaza de liniște, de unde și tendința tot mai frecventă de a sta peste program. Lipsa de consistență, congruență, organizare poate fi pentru unii un prag greu de gestionat.
Meseria grea de părinte
Responsabilitatea parentalității poate induce un grad foarte mare de stres. Fiecare se concentrează pe el și se scufundă în propria anxietate, fără a se ajuta pe sine sau a se susține reciproc împreună cu partenerul. Așa că ajunge să se simtă singur, nevăzut, neauzit, fără pic de ajutor. Iar pilonul de încredere al relației (că împreună formați o echipă și vă bazați unul pe celălalt)… începe să se fisureze.
Citește și:
Inițial sunt situații normale, dar duse la extrem îți pot distruge relația de cuplu
Foto: PR