Andy Murray vorbește pentru prima oară despre masacrul care i-a marcat copilăria

Fostul număr 1 mondial Andy Murray nu e doar un tenismen excelent și un promotor al femeilor din sport, ci și un bărbat puternic, care a găsit forța să treacă peste încercări complicate. Într-un nou documentar, el vorbește pentru prima oară despre masacrul de la Dunblane, care i-a marcat copilăria.

Andy Murray vorbește pentru prima oară despre masacrul care i-a marcat copilăria

Andy Murray este unul dintre cei mai buni tenismeni ai vremurilor noastre: a câștigat trei Grand Slam-uri, e campion olimpic și de Cupă Davis, și, desigur, e fost număr 1 mondial și parte a celebrului Big Four, grupul de patru jucători care a dominat circuitul ATP în ultimii 15 ani. Ca și cum calitățile lui sportive nu ar fi fost de-ajuns, este și unul dintre cei mai de treabă sportivi din circuit și un adevărat feminist, printre puținii jucători care au apărat dintotdeauna dreptul femeilor din sport la plată egală și la tratament egal. Însă viața (și cariera) lui nu a fost simplă, iar statutul de campion de azi s-a construit cu mari eforturi, mai cu seamă că Andy însuși a fost extrem de traumatizat, încă din copilărie.

Dacă despre multe dintre lucrurile prin care a trecut s-a mai tot discutat (cum ar fi cea mai recentă accidentare gravă, în urma căreia Andy Murray a trebuit să treacă printr-o operație riscantă la șold, care i-a pus sub semnul întrebării revenirea pe teren), sportivul a ales recent să vorbească, prin intermediul unui documentar, și despre lucruri pe care până acum se ferise să le spună. Cum ar fi, spre exemplu, cel mai traumatizant eveniment din copilăria sa.

Dezvăluirile sunt făcute în documentarul Andy Murray: Resurfacing, realizat de Olivia Cappuccini, și care este produs de Amazon și va fi lansat pe rețeaua de streaming vineri, 29 noiembrie. În film, sportivul se deschide în fața realizatoarei, care se întâmplă să fie și partenera fratelui soției sale, Kim. Olivia Cappuccini, oricum, se bucură de o mare încredere din partea sportivului, care nici măcar nu i-a cerut să vadă filmul înainte de premiera care a avut loc la Londra.

În acest context, Andy Murray a vorbit despre cum a trăit el masacrul din Dunblane, cel mai sângeros atac armat din istoria Marii Britanii, care s-a petrecut în Școala Primară din Dunblane pe 13 martie 1996, lăsând în urmă 16 copii și un adult (profesor) mort. Atacatorul, Thomas Hamilton, s-a sinucis. Andy povestește în documentar cum îl cunoștea pe atacator, cum au mers în mai multe rânduri în aceeași mașină și cum a participat la clubul acestuia pentru copii.

Andy Murray se afla la ore împreună cu fratele său, Jamie, atunci când Hamilton a intrat în școală purtând patru arme cu care i-a împușcat pe elevi. Tenismenul a menționat și că tenisul a devenit, pentru el, un soi de evadare din această situație traumatizantă. La un moment dat, el îi spune Oliviei Cappuccini: „M-ai întrebat acum ceva timp de ce tenisul e important pentru mine. Evident, a fost povestea care s-a întâmplat la Dunblane. Când aveam în jur de 9 ani.”

„Sunt sigur că pentru toți copiii de acolo a fost dificil din diferite motive. Faptul că îl știam pe tip, că mergeam la clubul său pentru copii, fusese în mașina noastră, îl conduceam la gară și astfel de lucruri…”

Murray a mai menționat atacul de la Dunblane, într-un interviu acordat BBC în 2013, dar nu a dezvoltat și nu a spus atunci că îl cunoștea pe atacator. Nici de această dată nu s-a simțit confortabil să vorbească despre acest episod. Calea pe care a ales-o a fost să îi lase regizoarei un mesaj vocal în care povestea detaliile.

Lucrurile au devenit și mai complicate pentru micuțul Andy când părinții lui au divorțat, aproape un an mai târziu. „În mai puțin de 12 luni, părinții noștri au divorțat. A fost un moment dificil pentru noi, copiii. Să vezi și să nu prea înțelegi ce se întâmplă. Și apoi, fratele meu s-a mutat de acasă. S-a dus să se antreneze în Cambridge să devină tenismen.”, a mai povestit atletul.

„Evident, făceam totul împreună. Când s-a mutat, a fost destul de dificil pentru mine.” Andy Murray a mărturisit că s-a confruntat apoi cu episoade de anxietate, care apăreau mai ales atunci când juca tenis. „În competiții, aveam mari probleme cu respirația. Așa ce ce simt pentru tenis e că e un fel de evadare pentru mine, în anumite feluri. Pentru că toate acestea sunt lucruri pe care le-am ținut în mine. Nici nu știu, pentru că nu vorbim despre aceste lucruri. Sunt lucruri care nu sunt discutabile.”

„Felul în care sunt pe teren, arăt unele lucruri pozitive despre personalitatea mea și, de asemenea, arăt și lucruri rele și lucruri pe care le urăsc. Tenisul îmi permite să fiu acel copil care are toate aceste întrebări și de asta tenisul e important pentru mine.”

Documentarul Andy Murray: Resurfacing se concentrează și pe alte momente, precum cel în care Andy a trecut prin operația de șold în ianuarie anul acesta.

Citește și:
Cum să salvezi o ținută dezastruoasă?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle