Cand o victima a violentei alege sa vorbeasca, e datoria noastra sa o ascultam si sa incercam sa o intelegem.
Probabil ca nu ai ratat povestea ingrozitoare care se desfasoara zilele astea si care are in centru doua celebritati internationale de mare calibru. Ma rog, macar una. Pentru ca vorbim despre Johnny Depp, idolul absolut al adolescentelor noastre petrecute in anii 90, cand pana si eu aveam pe usa camerei un poster al actorului, o imagine teribil de romantica din filmul Don Juan de Marco. Ei bine, daca nu esti la curent cu intreaga poveste, am sa iti spun ca, vinerea trecuta, sotia lui Johnny, actrita Amber Heard, a cerut un ordin de protectie impotriva lui, asta dupa ce ceruse deja divortul cu cateva zile in urma.
Cei doi au avut o casnicie tumultuoasa si se pare ca, dupa decesul mamei lui Johnny, intre ei a survenit un incident violent – Amber a fost agresata, lovita in fata cu un telefon, si salvata numai de interventia unei vecine care a fost chemata la fata locului. Intre timp, Heard a obtinut ordinul de protectie despre care va povesteam, iar in spatiul public au aparut din ce in ce mai multe imagini care dovedesc comportamentul abuziv al actorului impotriva sotiei sale.
Fireste, oricine este nevinovat pana la proba contrarie, iar Johnny Depp trebuie sa beneficieze, si el, de aceasta presupusa nevinovatie. Doar ca presa internationala il scoate deja pe celebrul actor drept curat ca lacrima, iar motivele pentru care vorbele lui Amber Heard sunt rastalmacite sunt dintre cele mai gresite.
Una dintre acuzatiile care a venit din tabara actorului ar fi ca Heard isi doreste banii lui Depp – motivand faptul ca intre cei doi nu ar fi fost semnat un contract prenuptial. Un altul, inca mai gresit, este bisexualitatea declarata a actritei. Publicatii precum Hollywood Life, National Enquirer sau chiar New York Times gasesc, daca nu un motiv, cel putin o circumstanta atenuanta in sexualitatea actritei. Iar relatiile ei trecute, reale sau presupuse cu fotografa Tasya Van Ree sau cu Cara Delevingne sunt prezentate drept nelinistitoare. In cazul ei avem, deci, de-a face cu o presupusa victima care sufera din cauza a doua seturi de prejudecati, asta pe langa violenta propriu-zisa. Ca orice alta victima a abuzului, ea este cea de necrezut, cea care pare sa aiba motive ascunse ca sa isi invinovateasca partenerul si cea care trebuie sa aduca nenumarate dovezi care sa ii sprijine acuzatiile. Si asta se intampla peste tot.
De exemplu, in Romania, una din 5 femei a fost supusa de-a lungul vietii unui tip de violenta in familie. 93% dintre ele au fost palmuite sau lovite cu picioarele. Si, in urma unei cercetari nationale realizate de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, a rezultat ca o femeie este abuzata fizic sau verbal, in tara noastra, o data la 30 de secunde. Deci, da, cateva femei au fost batute de cand ai inceput sa citesti acest text. Si foarte putine dintre ele depun plangeri – in parte pentru ca stigma care o atinge in acest moment pe Amber Heard le afecteaza pe fiecare dintre ele. Apoi, pentru ca autoritatile au reactii intarziate, iar dovezile pe care le poate aduce o femeie care alege sa vorbeasca despre asta sunt greu de obtinut. Si apoi pentru ca, in cele din urma, chiar si cand femeile obtin ordin de protectie, asta nu inseamna ca sunt realmente protejate.
Felul acesta de a invinovati victima se rasfrange, deci, si in acest scandal public care are in centru doua vedete. Data fiind vizibilitatea lor, cu atat mai vizibile sunt si prejudecatile – iar sexualitatea lui Heard ii ingreuneaza si mai tare situatia. Conform publicatiei Salon, femeile bisexuale sunt printre cele mai vulnerabile persoane din SUA cand vine vorba de abuz din partea partenerilor. Un studiu realizat de Centers for Disease Control arata ca 61% dintre ele au fost urmarite sau abuzate sexual, de-a lungul vietii, de un partener. Si, inca o statistica neagra, probabilitatea ca femeile bisexuale sa fie violate de parteneri este de 4 ori mai mare decat in cazul persoanelor heterosexuale.
Si, daca nu iti era clar cat de greu este sa vorbesti despre violenta, avem un caz pe cale sa asalteze internetul chiar aici, la noi. Tocmai ce a fost lansata cartea gimnastei Maria Olaru, Pretul aurului. Sinceritati incomode. Nu am citit inca mai mult de un fragment, dar pot sa iti spun deja ca fosta gimnasta vorbeste deschis despre violenta pe care a suferit-o din partea antrenorului sau pe cand facea parte din lotul olimpic national. Si mai vorbeste si despre abuzurile emotionale la care a fost supusa. Iar aseara, vorbind intr-o emisiune altfel civilizata, jurnalistul Cristian Tudor Popescu si-a permis sa o traga de maneca pe gimnasta, reprosandu-i ca isi spune povestea prea tarziu, intr-un moment in care nu mai este afectata de acea violenta si cand poate, chiar, sa traga foloase de pe urma celor suferite in adolescenta. Iar faptul ca un adult (si jurnalist) nu intelege ca e dreptul oricarei victime sa vorbeasca atunci cand alege ea nu ar trebui tolerat. Nu e nici empatic si nici corect sa reprosezi unei victime a violentei ca nu a vorbit la timp (mai ales ca, la timpul respectiv, persoana aceea era aproape un copil, iar abuzatorul reprezenta in fata ei autoritatea suprema).
Si nu e cinstit sa nu le ascultam pe aceste presupuse victime. Fie ca aleg sau nu sa depuna plangeri, fie ca le credem sau nu, le datoram empatie si intelegere. Da, chiar si atunci cand exista o posibilitate ca marturiile lor sa fie inexacte. Pentru ca, la cat de multe femei sunt abuzate in jurul nostru, nu ne permitem sa le ignoram. Pentru ca, evident, am putea fi chiar noi in locul lor.
In Romania, victimele violentei domestice pot apela numarul unic national gratuit 0800 500 333, accesibil 24 de ore din 24, daca au suferit un act de abuz, doresc informatii sau consiliere.
Foto: Arhiva Revistei ELLE