Negativitatea nu este nicicum un avantaj. Iluzia lui a pune răul în față nici nu te protejează, nici nu previne, ci mai degrabă îți ia bucuria momentului. Te împiedică să savurezi ce ți se întâmplă și îți alterează starea de spirit la modul general. Dacă vrei să schimbi această abordare a realității nu trebuie să îți dai lumea peste cap. Ci treptat să faci mici ajustări în zone aparent banale, dar cu impact semnificativ.
Setează limite cu persoanele dramatice
O prietenă drama queen care se plânge fără încetare pe același subiect, dar nu ia atitudine cu nimic. Alta care e permanent nemulțumită indiferent ce lucruri frumoase i se întâmplă. Prietenul îmbufnat constant și care simți că îți ia energia de cum intră în cameră. Poți selecta oamenii cu care îți petreci timpul, le poți trage semnale de alarmă în ceea ce privește comportamentele lor, poți pune limite atunci când ceva te consumă emoțional.
Fără conținut deprimant
Negativitatea ta nu trebuie alimentată cu filme de tip dramă, documentare la care îți vine să plângi în hohote și muzică tristă care i-ar șterge zâmbetul oricărui optimist. Nici știrile cu conținut anxiogen sau catastrofal nu sunt indicate. Mai degrabă orientează-te către un conținut amuzant, pozitiv, relaxant.
Jurnalul recunoștinței
Creierul tău este setat către negativitate și trebuie antrenat să gândească pozitiv, să observe aspectele pozitive. Pentru asta scrie zilnic în Jurnalul recunoștinței unde vei nota cel puțin trei lucruri pentru care ești recunoscătoare. Ești îndreptată către spiritualitate? Înainte poți medita, poți face câteva minute de yoga sau exerciții de mindfulness.
Odihnește-te!
Starea ta de spirit este puternic influențată de calitatea somnului. Atunci când dormi prost ești obosită, ești mai irascibilă, negativistă, nu îți stăpânești emoțiile și îți este mai greu să te autoreglezi. Alimentația, alături de somn, are o importanță deosebită, deoarece nu îi furnizezi organismului nutrienții de care are nevoie. Așadar uită de dulciuri, mâncare nesănătoasă și introdu în dieta ta cât mai multe legume și fructe. Poate nu ar fi o idee rea să îți faci un set de analize, iar medicul, dacă este cazul, să îți recomande anumite vitamine și minerale.
Atenție la ceea ce îți propui
Standardele extrem de înalte și nerealiste te pot determina să privești totul în negru. Ești tristă că nu îți ies lucrurile așa cum ai vrea, ești dezamăgită. Analizează ce înseamnă minim, maxim ca standard suprem și care ar fi o variantă de mijloc pe care ai putea să o pui în practică. Sparge obiectivul principal în altele mult mai mici pe care să le îndeplinești treptat și recompensează-te după fiecare realizare. De asemenea, încetează să mai faci totul în același timp. Multitasking-ul este un mit! Ești mult mai eficientă când rezolvi task-urile separat și nici nu te epuizezi.
Fă rai din ce ai
Iar asta se referă la casa ta, dar și la locul de muncă. Casa este locul tău de relaxare, de încărcare a bateriilor. Uită-te în jur. Cât de primitoare ți se pare? Îți dă acea senzație de cald, de stare de bine? Îmbunătățește atmosfera căminului tău cu câteva lumânări, păturici pufoase, pernuțe, instalații de lumină, lumânări parfumate. Biroul poate primi și el un decor prietenos, iar dacă ești nevoită să lucrezi de acasă în mod obligatoriu ia-ți un birou și creează-ți un colțișor distinct de restul casei. Altfel în mintea ta nu se va mai face distincția între casă și serviciu, de unde și un nivel înalt de stres și negativitate.
Citește și:
Ți se pare că oamenii fug de tine? Comportamente cu care îi îndepărtezi pe cei din jur, și nici nu-ți dai seama
Foto: PR