În semn de apreciere pentru contribuția artistică importantă, la nivel internațional, în calitate de actrită și de regizoare, în prezentarea identității romilor și combaterea rasismului și xenofobiei, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, doamnei Alina Șerban, actriță și prima regizoare romă de teatru și film din România.
În semn de apreciere pentru contribuția artistică importantă, la nivel internațional, în calitate de actrită și de regizoare, în prezentarea identității romilor și combaterea rasismului și xenofobiei, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural' în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului', doamnei Alina Șerban, actriță și prima regizoare romă de teatru și film din România. Ordinul a fost înmânat de către Raluca Turcan, Ministrul Culturii. La decorare au participat și Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pe Cultură, cât și George Călin, Manager al Teatrul Național București.
Ceremonia de decorare a avut loc miercuri, 13 martie 2024, în Foaierul Sala Studio al Teatrului Național 'I.L.Caragiale', București.
Alina Șerban a declarat: Ca artistă independentă, să fiu în fața publicului, să mă exprim nu a fost niciodată un dat, ci un privilegiu pe care a trebuit să îl câștig și apoi să-l pierd, neștiind când se va mai întâmpla.
Simt că onoarea și valoarea acestui moment nu-mi aparțin doar mie, le dedic tuturor celor care nu au ieșit câștigători la cărțile vieții', care au simțit că nu aparțin, că nu se vor descurca, că eticheta pusă în frunte le este și sentința. Pentru aceia care nu-și permit să viseze că pot ajunge cineva.
A fi artist este adesea considerat un lux menit pentru cei privilegiați, dar cred că fiecare persoană merită șansa de a-și urma pasiunea și de a-și împlini potențialul. Și cred cu tărie în accesul la cultură pentru toți oamenii, indiferent de etnie și posibilități materiale.
Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a declarat:
Dincolo de calitățile umane pe care Alina Șerban le are, ea este și un exemplu de profesionalism. A reușit să se impună într-un domeniu extrem de competitiv, cu multe orgolii și talente uriașe. Alina și-a făcut loc, pentru că și-a luat misiunea socială și calea în viață la modul cel mai serios. […] În 15 ani de zile ai reușit să fii cunoscută în plan internațional, să dai voce unor personaje și să realizezi producții în teatru și cinematografie care atrag publicul, care se joacă cu casa închisă.
Alina Şerban este actriţă, dramaturg, scenaristă, iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom, precum și președintele Asociației culturale non-profit Untold Stories.
Este prima din familia ei care a absolvit liceul. A terminat studiile la UNATC Bucureşti și a urmat apoi actoria la cele mai bune școli din lume: New York University – Tisch şi a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.
De 15 ani, prin proiecte de film și teatru, Alina luptă împotriva tuturor formelor de discriminare pentru a crea spațiu pentru poveștile nespuse, marginalizate ale comunității rome, în spațiul cultural național și internațional.
Spectacolul de teatru autobiografic al Alinei Șerban, Cel mai bun copil din lume, este primul spectacol al unei regizoare rome care a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Național București. De doi ani, spectacolul se joacă cu casa închisă. Cu acest spectacol, Alina a participat la numeroase festivaluri de teatru în Germania, la New York, la Jocurile Francofoniei în Congo, în cadrul pavilonului rom la Bienala de la Veneția.
Alina Șerban joacă în filmul macedonean Housekeeping for Beginners, premiat la Festivalul de Film de la Veneția (2023) și propus de către Macedonia de Nord la Oscar (2024).
Este de patru ori câștigătoare a premiului Cea mai bună actriță' pentru rolul principal din producția germană Gipsy Queen și a fost desemnată Cea mai bună actriță a Germaniei' din partea Uniunii Actorilor Germani, pentru aceeași peliculă, în anul 2020.
Este de trei câștigătoare a premiului Cea mai bună actriță pentru rolul principal din producția româno-belgiană Singură la nunta mea, cu care a reprezentat România la Festivalul de Film de la Cannes in 2018.
Este regizoarea și scenarista scurtmetrajelor Bilet de iertare', Eu contez', premiate național și internațional.
Din 2015 lucrează în ateliere de dezvoltare și în proiecte de teatru și film cu tineri din centre de plasament printre care: documentarele de scurtmetraj Vanessa', Eu sunt Nicu' și Lucrurile Bune nu vin Primele'. Organizează de trei ani Gala Tinerilor Instituționalizați.
foto: Cornel Brad