ALINA COJOCARU a fost desemnată „Balerina Anului” de „TANZ – Revista de balet, dans și spectacol”

Când vine vorba de cele mai înalte distincții obținute de vreo balerină vreodată, Alina este de departe cea mai titrată, printre altele, este singura balerină din lume dublă câștigătoare a premiului Benois de la Danse. Practic, ea mai este în competiție cu ea însăși.

ALINA COJOCARU a fost desemnată „Balerina Anului” de „TANZ - Revista de balet, dans și spectacol”

Premiile acordate de revista Tanz sunt internaționale și sunt printre cele mai prestigioase din întreaga lume. Nu e mai puțin adevărat că, tot anul acesta, Alina a fost, de asemenea, distinsă cu titlul „Cel mai bun dansator al anului” și în Italia, la Oscar-urile dansului, cum le consideră italienii. Acum, cu acest dublu triumf, într-un singur an, realizează și o premieră.

23 de critici și profesioniști ai genului au mai acordat premii pentru cel mai bun spectacol, „Fetița cu chibrituri”, spectacol al Baletului din Zurich, coregrafia Christian Spuck; coregraful anului a fost desemnat Akram Khan cu a sa capodoperă „Outwitting the Devil”, iar compania anului a fost desemnată Compania de Balet Zurich. Spre deosebire de alții, care au în nomenclator foarte multe categorii de premii, revista Tanz e foarte parcimonioasă în acordarea de demnități, practic există doar cinci categorii.

Deși ar putea părea curios, de ce nemții (revista este germană) nu și-au pus în primul rând pe ai lor în frunte, trebuie precizat că, nivelul la care se face această jurizare este atât de ridicat, încât, chiar nu contează țara, ci, doar, valoarea.

Chiar dacă o cunoaștem cu toții foarte bine pe Alina, o scurtă trecere în revistă a unei asemenea cariere nu poate lipsi. A învățat departe de casă la Kiev și Royal Ballet School. Câștigă Prix de Lausanne, ajunge la Covent Garden, unde este imediat remarcată și, în 2001, devine cea mai tânără prim balerină. ROH a fost locul de unde s-a afirmat la nivel mondial, criticii de specialitate făcând chiar glume vizavi de puterea pe care o exercită asupra publicului, spuneau că, „la ROH, regină nu-i regina, regină e Alina”. În 2013, este cooptată de Tamara Rojo la English National Ballet, unde istoria se scrie în continuare. În tot acest timp, Alina a fost invitat permanent la Hamburg Ballet, unde John Neumeier, această legendă vie, a creat coregrafii special pentru ea. Ultimul spectacol pe listă fiind „Menajeria de sticlă” de Tennesse Williams, maestro magnum opus. Alte destinații curente ale Alinei au fost Japonia și American Ballet, Scala etc.

Cu alte cuvinte, în Germania este la fel de cunoscută și iubită ca în Marea Britanie. O muză pentru John Neumeier, în adevăratul sens al cuvântului, Alina a scris istorie alături de baletul din Hamburg, cotat la această oră, printre cele mai bune din întreaga lume. Această recunoaștere a venit chiar firesc.

Citește și:
Tineri, Talentați, Determinați – Reprezentanții noștri la Concursul Internațional „George Enescu” 2020

Text: Dana Cristescu
Foto: Dana Cristescu-arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle