La bine si la rau, impreuna pentru totdeauna… Cuvinte frumoase pe care statisticienii se incapatineaza sa le contrazica aducind drept argumente tot felul de date si studii. Ei spun ca, in general, divortul se produce dupa maximum patru ani de convietuire. Doar patru ani si totul se intoarce pe dos. Insa noi ne incapatinam sa fim optimisti – si incurabil indragostiti – si schimbam perspectiva, privim jumatatea plina a paharului concluziei la care au ajuns specialistii: un cuplu se poate considera durabil daca rezista mai mult de cinci ani.
Prin urmare sa dureze, dar cum? Care este oare secretul acestor cupluri anonime care schimba priviri complice, care-si dau coate si izbucnesc intr-un hohot de ras comun? Cupluri care au stiut, fara multe explicatii si complicatii, sa conserve alchimia magica de la inceput, rezistand cu acelasi elan comun fata de rutina si uzura. Din nou, daca este sa-i credem pe aceiasi specialisti, nu este chiar asa de greu sa iesi invingator din lupta cu timpul. Este suficient sa aplicam unele retete-minune. Iata cateva solutii pentru a intra in clubul cuplurilor durabile. Si sa ramai acolo.
Fii interesanta si… taci
Psihologii si terapeutii legaturilor amoroase esuate sunt cu totii de acord: cea mai buna si cea mai rapida metoda de a ajunge la despartire este sa crezi ca celalalt este o ureche in care poti varsa la nesfarsit orice. O ingrijorare cat de mica, fobiile, kilogramele in plus, fantasmele, nelinistile, crizele de gelozie, totul se revarsa asupra celuilalt. Greseala cat se poate de periculoasa. Este absolut necesar sa incerci sa spui doar esentialul. Nu te confesa jumatatii tale fara nici un fel de retinere. De exemplu: nu este deloc indicat sa-i tot spui cat de frica iti este sa nu te paraseasca, cat de urata te simti in acel moment, cat de tare simti ca puterea ta de seductie este in berna. In felul acesta il pui pe ghimpi si pe fuga. Multumeste-te sa spui doar ceea ce poate sa-ti intretina o imagine favorabila. Pentru restul exista prietene, vecine, soacre…
Nevoia de mister
Lucrurile trebuie spuse cu cruzime: daca folosesti toaleta in timp ce el face baie, sex-appeal-ul tau va primi o lovitura puternica. In acest domeniu, extrem de sensibil, eroarea este irecuperabila. Fara sa recurgi nici la stratageme literare si epuizante de genul „fecioara neprihanita, fara sa umpli baia si dormitorul cu paravane opace, trebuie sa te gandesti ca este bine sa pastrezi cu orice ocazie o anumita doza de intimitate. Si a ta, si a lui.
Ramanand femeia frumoasa si misterioasa pe care a cunoscut-o si de care s-a indragostit, o sa-i placi mult timp si o sa poti mentine dorinta intacta. Ceea ce, in ultima instanta, nu presupune decat o disciplina zilnica. O problema de obisnuinta.
Familia departe de noul cuplu
Psihologii spun ca intruziunea familiei (mama care vine ca sa adune rufele pentru spalat, sa spele vasele, „sa verifice ca totul merge bine) este un soi de tiranie frecventa care apare mai ales la cuplurile tinere care sunt inca dependente (financiar, pentru copil etc.) de parinti. Rezultatul este ca majoritatea problemelor le au cuplurile care nu au stiut sa tina familia la distanta. Intr-o buna zi, epuizat de acest amestec afectiv, cuplul ajunge la despartire. In fond, dupa cum spun specialistii, trebuie, fara ezitare, sa dai dovada de un „egoism sanatos fata de o familie prea acaparatoare sau prea curioasa.
Page: 1 2