Ai un tipar de parteneri care profită de tine? De ce se întâmplă asta

Ai observat cu uimire acest tipar de parteneri de cuplu, unde absolut toți au profitat de tine într-un fel sau altul? Iată câteva explicații.

Ai un tipar de parteneri care profită de tine? De ce se întâmplă asta

Îți dorești enorm o relație sănătoasă, doar că efectiv nu știi cum arată una deoarece nu ai experimentat-o vreodată. Ai citit despre asta, ai ascultat podcast-uri, ai urmărit prelegeri, ai studiat cuplurile cu vechime din jurul tău căutând cu îndârjire un model. Teoria pare foarte frumoasă, ai înțeles-o, iar când privești onest în trecutul tău relațional te întristezi și anxietezi în același timp. Deoarece ai un foarte clar tipar de parteneri, toți având în comun aceeași principală trăsătură sau punând în act același tip de comportament la bază. Ei au profitat de tine din punct de vedere emoțional, logistic, profesional, oricum a fost convenabil pentru ei, și cum au putut să ia de la tine. De ce s-a întâmplat asta?

Istoricul personal

De foarte devreme tu ai aflat că persoanele pe care le iubești te mint, îți înșeală încrederea, te trădează, îți duc secretele mai departe, profită cumva de tine. Poate că ce îți promitea mama că ține doar pentru ea, și era foarte important pentru tine, spunea imediat și tatălui tău. Poate că unul dintre ei te-a folosit ca monedă de schimb sau instrument de manipulare fie că părinții erau împreună, fie ulterior după divorț. Ți s-a prezentat o situație care în mod evident nu era așa, dar erai păcălită că realitatea nu este cum o vezi tu. Părinții te-au înșelat legat de o moștenire sau drepturi ale tale. Iar inconștient ai intrat apoi în relații de cuplu care urmăreau același tipar.

Stima de sine

Nu consideri că ești o persoană valoroasă, nu îți vezi calitățile, atuurile. Și ai întâlnit parteneri care se prezentau ca fiind extraordinari, fabuloși, superiori ție. Și cu toată superioritatea lor era ceva ce tu aveai și lor le trebuia. Iar tranzacția a fost împachetată în îndreptățire. Lor li se cuvenea să primească din partea ta, iar tu le ofereai căci erau pe un piedestal și devenea un fel de favor făcut ție. Nu doar că au profitat de tine, dinamica prezenta și un abuz emoțional.

Salvatoarea

Tu chiar ești un om bun, care ajută pe cine poate, cum poate. Iar pentru cei dragi ție îți vine să te dai peste cap și le-ai da și inima ta dacă ai putea. Iar partenerii tăi au văzut rapid această trăsătură pe care au exploatat-o la maxim. Poate chiar erau de la început în situații foarte dificile, iar salvatoarea din tine i-a ales inconștient și pe astfel de criterii, poate mimau dificultatea pentru a-ți folosi bunătatea așa cum era avantajos pentru ei.

Norma socială

Ce mesaje a transmis mediul social în care ai trăit și poate încă trăiești? Că nu te desparți, nu divorțezi, orice partener e rău, nu ai cum să dai de cineva mai bun, femeia trebuie să stea să îndure. Și ai perpetuat credința devenită deja o regulă de viață. A fi într-o relație era pentru tine o formă supremă de validare socială? Că asta înseamnă să atingi succesul ca femeie? Și ai ales relația indiferent cu ce mai venea ea la pachet.

Teama de singurătate

O altă nuanță poate fi cea legată de teama de singurătate, în care pentru tine e oribil să nu ai un partener. Nu condiționată de gura lumii, ci de frica ta. Iar un partener care profită de tine ocupă totuși locul gol.

A-i face pe ceilalți fericiți

Și cât de mare este bucuria ta când îi vezi mulțumiți, împăcați pe cei dragi. Chiar dacă asta implică diverse costuri, inclusiv frustrarea nevoilor tale emoționale. Faci orice pentru a le face pe plac, inclusiv să treci peste niște comportamente de tip profitor.

Citește și:
Îl iubești, dar nu îl mai placi? Modalități sănătoase de abordare a relației

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle