Ai un moment de criză în cuplu? Ce schimbări trebuie să faci tu și veți fi mai bine amândoi

Un moment de criză poate fi prevenit prin diverse schimbări de atitudine care țin de tine. Practic vei dezamorsa conflicte și vei crește calitatea relației.

Ai un moment de criză în cuplu? Ce schimbări trebuie să faci tu și veți fi mai bine amândoi

Nimeni nu își dorește un moment de criză în cuplu. Câteodată pune teribil la încercare relația, o erodează, în timp se ajunge la despărțire, ori este un moment esențial pentru noi limite și reguli. Iar cuplul va deveni și mai puternic decât era înainte. Sigur, preferi să nu ajungi aici, iar relația să curgă natural, să crească frumos. Asta se întâmplă în doi, cu implicarea ambilor, nu este doar responsabilitatea ta. Ceea ce în același timp nu te împiedică să faci ce ține de tine, de capătul tău de relație. Imaginează-ți relația ca pe o eșarfă. Tu ții un capăt, partenerul celălalt capăt. Dacă tragi puternic, eșarfa (relația) se poate destrăma. Dacă îi dai drumul, pică pe podea. Prin urmare poți ajusta raportarea la partener și te poți îngriji de jumătatea ta de relație.

Oferă

Capcana îndreptățirii te poate face să crezi că tu ești specială. Regulile nu sunt pentru tine, celălalt trebuie să muncească, să investească, poate chiar să se sacrifice. Consideri că este ok să primești, însă mai puțin să oferi înapoi. Dar relația e un schimb, un contract. Tu îmi dai, îți dau și eu. Și partenerul are nevoi emoționale, nu doar tu.

Investește în experiențe

Confortul este seducător. Amândoi munciți pentru o casă mare, mașini, școli private pentru copii etc. Ceea ce înseamnă o investiție semnificativă în obiecte, timp consumat (ore suplimentare, muncă în exces?) pentru câștigarea banilor necesari tuturor cheltuielilor și, implicit, mai puțin contact între voi. Studiile spun cât se poate de clar că suntem mai fericiți când investim în experiențe și nu în obiecte. Fie că plecați în weekend pe munte, ieșiți cu bicicletele, la plimbare în parc, la iarbă verde și jucat badminton, creșteți frecvența vacanțelor sau city break-urilor, săriți cu coarda elastică, cu parașuta etc… variantele sunt multiple în acord cu câtă adrenalină vă doriți sau nu.

Asumă-ți

Tu cum te simți când partenerul a făcut o greșeală, te-a rănit cumva și dă vina pe tine? Nu își asumă responsabilitatea faptelor sale și nici nu vine ulterior cu un proces de reparare la nivel comportamental? Viceversa este valabilă. Capitalul de încredere în tine și în relație crește atunci când ai curajul să îți asumi, nu minți, nu găsești scuze sau te comporți ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Congruență

Adică faci ceea ce zici. Îți menții promisiunile, celălalt știe că se poate baza pe tine și aduce cu sine și predictibilitatea pozitivă, sănătoasă. Ești disciplinată fără să discutăm aici de rigiditate sau perfecționism.

Ești dispusă să ierți…

… nu să te răzbuni sau să pedepsești. Comunici ceea ce nu este agreabil pentru tine, pui limite, negociezi, fără să ții ranchiună care în timp să se transforme în ură. Relația nu devine un joc al puterii și dominării.

Acorzi partenerului locul cuvenit…

… și anume unul prioritar. Uneori loialitățile față de familia de origine creează tensiuni semnificative în cuplu. La fel și munca în exces ori lipsa echilibrului între viața personală, prieteniile și cea de familie, de cuplu.

Nu uiți de tine

Vei spune că te sacrifici din dragoste. Însă autosacrificiul nu este nici pe departe sănătos sau nu te face atractivă în ochii celuilalt. Poate menține o dinamică cu care și el a fost obișnuit și nu e în avantajul său în mod real, ținându-l poate într-o formă de dependență. Ocupă-te de hobby-urile tale, de ce îți oferă plăcere, bucurie, aranjează-te, urmărește-ți țelurile.

Citește și:
Care sunt adevăratele motive pentru care uiți momente importante din viața de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle