Ai uitat ce înseamnă să ai grijă de tine? Sau ai știut vreodată? Autosacrificiul este promovat încă din copilărie. Renunță tu că ești mai mare. Nu face asta că ne supărăm pe tine. Dacă nu mă ajuți nu mai vorbesc cu tine etc. În ecuație adăugăm și educația conform căreia fetițele trebuie să fie mereu înțelegătoare, să se gândească la alții, să se pună pe un plan secund pentru binele altora. Și de cele mai multe ori modelul este cât se poate de elocvent în familie. Așa că la maturitate refaci tiparul, iar dacă ajungi să visezi la ceva care îți face plăcere te simți vinovată. Dar cum ai putea să ai relații sănătoase dacă relația cu tine este una cât se poate de deficitară?
Fă un pas în spate…
… și întreabă-te dacă la modul real vrei ca viața ta să arate la fel în continuare. Apoi apasă pedala de frână și oprește-te. Încetează să oferi fără să primești, să fii angrenată într-un haos cotidian, să lupți, să încerci, să te prefaci că totul este în regulă. Ia o pauză și privește din exterior ce se întâmplă.
Iartă-te
Da, ai făcut anumite greșeli. Ca toți oamenii de altfel. Așterne pe hârtie ce pierzi și ce câștigi dacă te pedepsești necontenit. Apoi analizează ce ai învățat din greșelile tale, ce ai făcut sau ar trebui să faci diferit. Fă un plan pentru următoarea săptămână în care îți setezi un scop și cum îl poți îndeplini fără să intri în aceleași mecanisme în care te lași la urmă.
Exersează refuzul
Nu reușești să ai grijă de tine pentru că te ocupi de alții și nu spui nu în situații în care ești obosită, te simți inconfortabil, e peste puterile tale sau în conflict cu valorile și principiile tale. Fă o listă cu acele situații punctuale și cum ai fi putut refuza. Apoi, gradual, introdu în fiecare săptămână câte un refuz, pe lucruri cu grad de dificultate în creștere.
Redescoperă ce îți face plăcere
Exista în trecut o rutină care te umplea de bucurie? Ce activități ți-ar plăcea să faci dar până acum nu ai îndrăznit să le testezi? Cine spune că trebuie să fii legată de cineva? Scoate-ți o prietenă la cafea. Mergi singură prin magazine, plimbă-te în parc sau oprește-te la o terasă la o prăjitură. Care sunt modalitățile prin care te poți distra singură? Așa vei învăța să nu mai depinzi sau să aștepți de la alții, să îți oferi tu ție.
Asumă-ți cine ești și ce realizări ai avut
Probabil că simți recunoștință față de părinții tăi, față de partener. Dar indiferent de aportul lor tu ești cea care și-a dus luptele, a depășit situații delicate, a depus eforturi nenumărate. Oferă-ți credit pentru tot ce ai reușit să faci în viață, chiar și pentru greșelile care te-au obligat să te adaptezi, să te reinventezi, să o iei pe un alt drum construit de la bază.
Citește și:
Cum știi că ați avut o primă întâlnire reușită… din perspectiva bărbatului
Foto: PR