Ai standarde înalte în cuplu? De ce e un avantaj care te ajută să ai o relație mai bună

Aceste standarde ridicate, dar realiste, îți asigură o relație mai bună cu propria persoană și cu partenerul de cuplu.

Ai standarde înalte în cuplu? De ce e un avantaj care te ajută să ai o relație mai bună

Așteptările pe care le ai de la partener sunt mai degrabă niște proiecții, niște vise frumoase croșetate inconștient, cu iz romantic, aproape ca în povești sau filme. Standardele sunt în strictă relație cu nevoile tale emoționale, fără să aibă nuanță exagerată sau complet nerealistă. Fără efuziuni narcisice unde locul tău este pe piedestal sau tron, și nici din rol de copil care își dorește un tată protector și cu iubire necondiționată, ci femeia care își dorește un partener în relație cu care există un schimb reciproc.

Criterii de selecție

Standardele tale în relație sunt cât se poate de clare. Știi ce vrei, ce nu vrei. Ceea ce te ajută la început de relație, alegând astfel persoana potrivită pentru tine, disponibilă și deschisă să răspundă nevoilor tale emoționale. În același timp îți cunoști limitele, ce este negociabil și ce este o graniță fermă.

Nu te mulțumești cu puțin

Teama de singurătate, că nu vei mai găsi pe cineva, nu știi concret unde te poziționezi tu în raport cu tine. Toate astea te pot determina să accepți relații nesatisfăcătoare, unde primești fărâme de afecțiune, dar suficient cât să rămâi agățată într-o poveste care în final îți aduce mai mult dezamăgire și suferință. Standardele înalte te ajută să nu te mulțumești cu puțin deoarece știi că meriți să te alegi pe tine, meriți să fii iubită, respectată, să fii în siguranță, auzită, văzută. Meriți să fii aleasă complet. Și aștepți cât este necesar ca să obții asta, curioasă să descoperi potențiali parteneri, acordând șanse, fără a fi în căutarea perfecțiunii.

Disponibilitate emoțională

Fiind capabilă să te vezi pe tine, să îți vezi nevoile și să fii autentic în contact cu tine te vei putea raporta mai sănătos la partener. Adică să îi vezi și lui nevoile emoționale, să vrei și chiar să ții cont de ele. Să alegi să intri într-o relație când poți construi una, nu când ești rănită după o despărțire, în perioada de vindecare și adaptare.

Toxicitatea

Cu standarde bine conturate în minte identifici mai ușor semnalele de alarmă, comportamentele nepotrivite ale celuilalt, tiparele toxice. Dar lupa nu este pusă doar pe partener, ci ești dispusă să te uiți și la tine, la modurile tale nesănătoase de a face față. Asumarea responsabilității și contribuția împărtășită se referă și la aspecte practice, legate de partea financiară, organizarea treburilor casnice, împlinirea în doi a obiectivelor propuse, o comunicare transparentă despre problemele pe care le aveți.

Locul important

Știi că sunt nevoi pe care ți le împlinești de una singură și cât de important este să ai o relație bună tu cu tine. Apoi știi că sunt nevoi care, când ai o viață în doi, sunt împlinite în cuplu. Și că relația de cuplu este o entitate prioritară, de care e necesar să aveți grijă amândoi. În acest sens îți asumi partea ta de responsabilitate. De asemenea, unul dintre rolurile cuplului este de a crea un mediu propice dezvoltării, evoluției personale și vă sprijiniți reciproc în acest sens.

Citește și:
Cum să faci față temerilor care apar după o despărțire dureroasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle