Ai niște condiții foarte clare pe care trebuie să le împlinească partenerul? Cum ceva aparent benefic îți sabotează relația

Aceste condiții în cuplu la care ții foarte mult pot fi un reper bun? Când ajung să se întoarcă împotriva ta.

Ai niște condiții foarte clare pe care trebuie să le împlinească partenerul? Cum ceva aparent benefic îți sabotează relația

Aceste condiții de relaționare le-ai trece la capitolul standarde. Și ele nu sunt nicicum negociabile. Creează un cadru în care se desfășoară relația, sunt niște reguli de cuplu și aduc claritate pe diverse probleme care pot apărea ulterior. Tocmai pentru că le menționezi foarte devreme aceste condiții dau o perspectivă a compatibilității și știi dacă are sens să mergeți sau nu mai departe. În ideea dacă aveți aceleași principii, valori, perspective despre cuplu. Dacă, pe scurt, vă doriți aceleași lucruri. Dar și acest unghi nu este mereu unul câștigător.

Minciuna

Te place mult sau chiar s-a îndrăgostit. Vă potriviți pe multiple paliere și acest partener chiar își dorește relația cu tine. Văzând fermitatea sau virulența legată de condițiile abordate, te poate minți atunci când se abate de la normă chiar și foarte puțin, fără ca abaterea să aibă impact real asupra relației. Dar minte deoarece se teme de consecințe. Tu descoperi minciuna și de la ceva mic se face o mare avalanșă de probleme. Sau se mulează pe ceea ce ceri tu, ca la un moment dat să realizeze că a făcut-o doar de dragul relației și trădându-se pe sine, fără să creadă cu adevărat în ce a acceptat.

Nu presupune negociere

Vii cu temele făcute, cu o schiță mentală care să se potrivească perfect peste schița mentală a partenerului. Ca și cum dacă un obiect nu intră perfect în forma în care vrei să-l bagi, arunci forma sau te îndrepți către alta. Dar există și varianta de a sculpta sau ajusta forma și obiectul în același timp, în măsura în care este rezonabil. Adică să negociezi cu partenerul, să aduceți împreună perspectivele personale care să se contureze apoi în niște perspective ale cuplului.

Semne de întrebare din partea celuilalt

Tipurile de condiții puse pot naște mari îndoieli sau semne de întrebare în mintea partenerului. Îl vrei pe el sau doar o relație cu oricine ar fi? Vrei un statut, o poziție socială, un tip de integrare în norma socială sau calitatea, satisfacția relației cu el? Ca atare poate scădea capitalul de încredere, el să se simtă nesigur.

Dominarea

Este un partener cu tendințe submisive care nu contestă sau nu combate nimic. Nu își spune părerea, nu cere, doar se supune. Și se supune și acelor condiții care nu mai primesc nicio oglindă sau evaluare. Uneori, fără să vrem sau să ne dăm seama, putem aluneca pe panta îndreptățirii, egoismului, ni se cuvine. Sau din foarte multă frică și nesiguranță să cerem lucruri care se duc spre control excesiv, manipulare. Reasigurările dorite, cerute, impuse să nu mai fie unele sănătoase sau rezonabile. La polul opus este competiția, în care amândoi concurați pentru supremația în cuplu și ale cui condiții devin literă de lege, din nou fiind pierdută din vedere colaborarea.

Lipsa empatiei

Ancorarea foarte puternică, rigidă, extremă, în propriile condiții e un mediu propice pentru lipsa de antrenament a empatiei. Nu cultivi a te pune în papucii celuilalt ca și cum ai fi el, nu exersezi înțelegerea emoțiilor sale, a perspectivei pe care o are. Orizontul tău se oprește la propria persoană, ceea ce face de-a dreptul imposibilă construirea unei conexiuni emoționale.

Citește și:
Ești într-o nouă relație? De ce cu cât te atașezi de partener începi să te detești pe tine mai mult

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle