Ești anxioasă în ceea ce privește noua ta relație de cuplu, și crezi că asta e o problemă. Cum o poți transforma într-o resursă utilă.
Este cât se poate de clar că ești anxioasă în ceea ce privește noua ta relație de cuplu. Ai diverse îngrijorări disfuncționale, creezi în minte tot felul de scenarii care evident că alimentează temerile, nici cu somnul nu stai prea bine. Anxietatea are și impact la nivel corporal: simți o presiune pe piept, nod în gât, uneori simți palpitații sau că începi să transpiri. Desigur, nu sună prea bine toate acestea, însă anxietatea poate deveni un motor util în cuplu, doar să îți dai voie să o recadrezi și să controlezi gândurile acelea negative.
Varianta matură, sănătoasă este să testezi realitatea. Adică să vorbești cât se poate de sincer și deschis cu partenerul tău despre ceea ce te sperie, despre temerile tale. Dar cum ai putea face asta dacă ele nu sunt clare în mintea ta. Intră în contact cu anxietatea și vezi ce îți transmite. De ce anume, concret, te temi?
Sigur, la început bărbatul curtează femeia și el face multiple eforturi. Ceea ce poate deveni destul de frustrant pentru partenerul care nu primește mai nimic în schimb. O relație, chiar și la început, este hrănită, dezvoltată de ambii implicați, nu doar de unul. Așa că dacă te temi că relația se va încheia, că îl vei pierde… ia atitudine. Fă-i surprize, gesturi frumoase, ține cont de ceea ce este important pentru el, de nevoile sale.
Anxietatea poate fi o oglindă, pe negativ, a lucrurilor pe care ți le dorești în cuplu. Fiecare are propria viziune despre pașii unei relații. Cum să se desfășoare ea, cum ar putea fi conturat prezentul sau viitorul. Ți se pare că ritmul vostru este prea rapid sau prea lent? Discută despre asta cu partenerul tău.
… înțeleasă și integrată defectuos. Ești atât de bucuroasă că l-ai întâlnit și aveți o relație frumoasă încât toată această excitare neuronală se duce într-o direcție disfuncțională. Concentrează-te pe pozitiv, pe ce este plăcut în relația voastră și transferă-ți toată energia acolo.
Trăiește clipa și prezentul. Nevoia ta de control specifică anxietății este o formă de protecție. Dacă tu controlezi tot ce se întâmplă în relație atunci vei fi ferită de dezamăgire și suferința în dragoste. Desigur, aceasta este o iluzie teribilă. Nu poți controla viitorul sau un om. Abia îți controlezi propriile tale reacții și alegeri. Mai mult, controlul va duce în cele din urmă la acel deznodământ de care te temi, căci nimănui nu îi place să aibă un gardian căruia trebuie să îi dea raportul în fiecare clipă.
Foto: PR