Ai făcut o greșeală și vinovăția nu-ți dă pace? Modalități să încetezi cu autotortura

Vinovăția nu e ușor de dus, iar componenta ta critică este la cote maxime. Cum să gestionezi acest sentiment care nu-ți mai dă pace.

Ai făcut o greșeală și vinovăția nu-ți dă pace? Modalități să încetezi cu autotortura

Vinovăția te ține trează nopți întregi, îți este rușine de tine și să dai ochii cu persoana căreia i-ai greșit. Ironic, de multe ori motivul nu este chiar atât de grav, însă impactul asupra ta teribil. Te comporți în felul acesta de-o viață, iar vinovăția un musafir care pare că nu mai vrea să plece. Însă așa cum a sosit, el poate fi determinat să părăsească sufrageria ta mentală. Nu ești incapacitată complet, ci, dimpotrivă, poți controla modul în care reacționezi la ceea ce ți se întâmplă.

Timpul dedicat vinovăției

Peste zi ești inundată constant de gânduri care pornesc de la vinovăție și virează în îngrijorări multiple. Nu le lăsa libere, ci alocă-le un timp al lor. Dimineața sau seara (maxim cu 2 ore înainte de culcare), când își ating apogeul, notează toate aceste gânduri pe hârtie timp de 30 de minute, pentru câteva zile, o săptămână. Dacă apar pe timpul zilei, spune-le că nu este momentul lor, ci că le vei acorda atenția ta totală la ora x, când notezi în jurnal.

Cutia criticului

Îți spui cât de penibilă ești, de fraieră și nu te mai oprești cu invectivele. Ia o cutie de pantofi, lipește capacul și pe mijlocul lui fă o fantă, ca pentru o pușculiță. La fanta respectivă desenează o gură mare și urâtă. Aceasta este cutia criticului tău interior. Ori de câte ori vorbești urât despre tine, notează expresia respectivă pe o hârtie și bag-o pe gât înapoi criticului prin fanta pe care ai desenat gura. Cutia nu se va deschide, bilețelele nu se recitesc.

Refă traseul evenimentului

Imaginează-ți că vezi filmul evenimentului, de la capăt către început, scenă cu scenă. Ei bine, fă asta în scris, descriind cât mai în detaliu ce s-a întâmplat și cum te-ai simțit.

Explorează vina

Fă o listă a tuturor trigger-ilor care te determină să simți vinovăție. Sunt din domenii de activitate diferite? În relație cu cine? Ce simți în corp când te vizitează vinovăția? Când te-ai mai simțit așa în copilăria ta? În legătură cu cine? Ce s-a întâmplat atunci? Este vorba așadar de traume din trecut care se activează și în prezent? Există anumite beneficii secundare din această vinovăție? Cum te incapacitează ea?

Recadrează greșeala

Da, uneori nu există numai alb și negru, ci și nuanțe de gri. Iar nevoia ta exagerată de control lucrează împotriva ta și în mod cert nu poți controla mediul înconjurător. Ai greșit față de cineva? Cere-i scuze verbal și ia măsurile comportamentale necesare. Apoi întreabă-te ce poți învăța din experiența respectivă.

Recadrează caracterul tău

Simți nevoia să discuți cu o prietenă și să te ventilezi. Cu ocazia asta poți cere încă un punct de vedere, o perspectivă. Sau te poți gândi ce i-ai spune prietenei, ce sfat i-ai da în contextul în care ea s-ar afla într-o situație similară. Pe lângă autoflagelare și cutia criticului care te ajută să elimini din presiune, mai poți face un exercițiu care să îți arate ce cred oamenii despre tine. De vreme ce tu te consideri cea mai groaznică persoană din lume, adună dovezi că nu este așa. Roagă cinci prieteni să îți spună fiecare cinci calități pe care ei cred că le ai și de ce, însoțite de exemple concrete.

Citește și:
Nu-ți fie teamă să te întâlnești cu un bărbat mai tănâr! Ce avantaje ai față de o femeie de vârsta lui

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle