Nu-mi pot explica aceste derapaje decit prin „trend-ul' general – si prin faptul ca dna Dragotescu e obisnuita cu talk-show-urile lui Andrei Gheorghe de dupa ora 23.
In orice caz, e trist. E o dovada ca nu trebuie sa ajungi sa arati ca Nikita (sau cum o cheama pe duduia aia cu muschi de muschi si limbaj de cartier, al carei PR a devenit postul Acasa) pentru a face kickboxing la televizor, la o ora de virf; poti vorbi ca si cum ai da pumni.
A devenit, cum spuneam, un „trend': ca sa vietuiesti – iar ca femeie, sa supravietuiesti – intr-o lume a barbatilor trebuie sa vorbesti urit si sa folosesti feminitatea ca pe un staniol: sub staniol musai sa ai si un set de injuraturi, ca o trusa de fard.
Realitatea e ca traim agresiuni continue. Una din cele mai dramatice expresii ale acestor agresiuni s-a consumat tot recent, atunci cind o tinara care lucra la o firma a fost gasita moarta – aparent, dupa o supradoza de munca. Raluca Stroescu a fost o victima a mai multor factori (nu in ultimul rind, a ei insesi), dar cred ca motivul principal al nedreptului sau deces este dogma moderna care spune ca – intr-o lume a barbatilor – trebuie sa-ti incordezi muschii pentru a fi ca ei.
La agresiune, raspunzi printr-o agresiune asupra propriului corp, a propriilor fibre. Este o falsa „putere'. Iar aceasta „putere' se obtine cu pretul strivirii propriului trup pentru a te „incadra' in trend.
Cum de s-a ajuns aici? Iarasi, probabil ca este vorba de o combinatie de factori. Imaginea – multimediatizata – a femeii puternice, „doamne de fier' in serie care-si sacrifica viata personala pe altarul job-ului bine platit, a devenit un model de urmat. Nu spun ca este neaparat ceva rau, dar cred ca discernamintul individual trebuie sa prevaleze asupra dorintei de a emula acest „model'.
Exista femei in mod natural puternice, dupa cum exista si femei mai putin puternice. La fel ca in cazul barbatilor. Dar, pentru ca societatea in care traim este atit de violenta, cei mai putin puternici simt ca trebuie sa se transforme in modelul dominant. Altfel spus, isi agreseaza propria vulnerabilitate – adica exact lucrul care i-ar scoate din serie – pentru a se „conforma'.
S-ar putea spune ca experimentul social (numit si „razboiul dintre sexe') a reusit: femeile au dovedit ca sint egale cu barbatii. Doar ca exista si o paguba colaterala: au preluat si defectele acestora…
Articol publicat in ELLE Iulie 2007