Vremea festivalurilor și a premierelor de film, dar și a expozițiilor, a revenit, așa că nu rămâne decât să revii și tu la ritmul obișnuit și să te pui la curent cu noutățile culturale ale toamnei.
Această serie în patru părți, regizată de titrații Roger Ross Williams și Larissa Bills, aduce încă o dată în prim plan carierele extraordinare ale modelelor Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista și Christy Turlington, arătându-ne chiar prin vocile acestora cum a fost posibilă ascensiunea lor fulminantă în lumea modei, dar și cât a contat legătura dintre ele în desfășurarea lucrurilor și în schimbarea pe care au provocat-o în industrie. De văzut pe Apple TV de pe 20 septembrie.
Bucharest International Dance Film Festival ajunge între 7 și 10 septembrie la a noua ediție, în cadrul căreia ai acces la proiecții de film, experiențe VR, performance-uri, workshop-uri și tot felul de alte activități dedicate, evident, dansului. În secțiunea BIDFF Films te așteaptă Carmen, filmul lui Benjamin Millepied, cu Rossy de Palma și Paul Mescal; dar și Smoked Sauna Sisterhood, filmul estoniencei Anna Hints despre un grup de femei ce se întâlnesc într-o saună pentru a împărtăși secrete. Mai ai de văzut documentarul Leave the Bones, despre ritualurile haitiene, dar și Theater Camp, cu Ben Platt și Ayo Edebiri. Experiențe VR imersive, masterclass-uri despre performance, film și ecologie; spectacole, animații și explorări ale unor locuri istorice din București completează programul.
Până pe 7 septembrie, primul muzeu exclusiv digital al României coboară din virtual, în concret, în spațiul galerie gestionat de Cartierul Creativ – Piața Amzei 13, București. Ai de văzut o expoziție-laborator care îți arată o parte a activităților de cercetare ale echipei, dar și o translatare parțială în plan fizic a expoziției Sighet – Cămin Spital, dedicată locului unde trăiau copii considerați irecuperabili, care a inspirat întregul demers. Nu te aștepta la o vizionare comodă – deși extrem de necesar, proiectul vorbește totuși despre o realitate socială înfiorătoare, dar și despre efortul de a conserva urmele acestei realități dureroase și despre necesitatea acestei arhive. De văzut neapărat!
Drama romantică coreeană a lui Celine Song, cu Greta Lee, Teo Yoo și John Magaro, vorbește despre conceptul local de soartă (in-yun), interpretată și ca lucrul care ne aduce împreună pe baza nenumăratelor legături din viețile noastre anterioare. În film, Nora și Hae Sung, care împart o legătură specială încă din copilărie, se văd nevoiți să se despartă când familia Norei emigrează. Reuniți 20 de ani mai târziu, cei doi își confruntă noțiunile despre destin. La cinema din 22 septembrie.
Un documentar în regia lui Oliver Stone e de văzut indiferent că ești sau nu de acord cu pozițiile politice ale regizorului, iar acesta, care investighează posibilitatea de a gestiona schimbările climatice înlocuind combustibilii fosili cu energia nucleară, nu face excepție. Premiera la noi are loc pe 8 septembrie.
Lucrările a peste 40 de artiști și profesioniști din sfera neuro-psihologiei vor putea fi văzute între 16 și 30 septembrie în cadrul Festivalului NOVA, care explorează formele contemporane de expresie artistică facilitate de noile tehnologii. Printre invitații notabili ai ediției se numără fotograful Mads Nissen, multiplu laureat al World Press Photo pentru documentarea feluritelor fenomene sociale; Florian Ruiz, interesat de intervențiile nocive ale activității umane asupra naturii; profesoara de neuroștiință comportamentală Patricia Correia; profesoara și cercetătoarea Claudia Schnugg, specializată în intersecția dintre proiectele artistice și cercetarea științifică; dar și artiști locali precum Michelle Bressan, Judith State, Felicia Simion sau Tammy Lovin.
Pe Netflix ai de văzut de pe 15 septembrie o poveste romantică simpatică, cu Haley Lu Richardson și Ben Hardy. Cei doi îi întruchipează pe Hadley și Oliver, doi tineri care se îndrăgostesc pe parcursul zborului de la New York la Londra, dar care se rătăcesc odată ajunși la destinație. Se vor mai regăsi ei în haosul general? Rămâne de văzut.
Musai să vizitezi cea mai recentă expoziție cu lucrări ale lui Nicolae Comănescu la SAC (Berthelot 5), în fapt o continuare a unei expoziții la galeria clujeană Invitro, căreia i s-au adăugat lucrări noi ce ilustrează preocuparea artistului pentru explorarea sensului creat prin acumulare. În noua serie de lucrări Nicolae Comănescu suprapune, pe structuri-suport, volume de culoare din materiale textile, haine ale apropiaților, peste care trasează cu o linie albă scene cu personaje umane.
Kenneth Branagh regizează, dar și joacă, alături de Kelly Reilly, recent oscarizata Michelle Yeoh, Jamie Dornan și Tina Fey, în acest mystery bazat pe scrierile Agathei Christie (mai precis, pe romanul Hallowe’en Party), care îl găsește pe celebrul Hercule Poirot în Veneția, după al doilea război mondial. Aici legendarul detectiv, acum pensionat și trăind în exil, se vede nevoit să se întoarcă la muncă după ce participă la o ședință de spiritism care rezultă în uciderea unuia dintre invitați. În cinematografe din 15 septembrie.
Drama lui Sebastian Mihăilescu care a debutat cu ceva timp în urmă în festivaluri, cu István Teglas, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Bălăcianu și Rolando Matsangos, ajunge în cele din urmă în cinematografe, pe 22 septembrie. Eroul, Camil, se lansează într-o călătorie onirică, o căutare care îl face să își interogheze identitatea și masculinitatea, atunci când pierde controlul asupra propriei munci, a statutului social cu care se obișnuise și a relației sale amoroase. Ajuns într-o comunitate ce practică ritualuri tulburătoare, se va vedea confruntat cu o răsturnare tragicomică de roluri.
De pe 1 septembrie avem de văzut la cinema thriller-ul lui Paul Schader despre horticultorul Narvel Roth (Joel Edgerton), care îngrijește luxuriantele Gracewood Gardens, deținute de exigenta doamnă Haverhill (Sigourney Weaver). Sosirea strănepoatei acesteia în căutare de ucenicie îi dă viața peste cap eroului nostru, pentru că scoate la iveală secrete dintr-un trecut atât de violent încât îi poate destrăma prezentul.
Din 22 septembrie vezi pe marile ecrane din România un horror mai special, în sensul că debutul fraților Danny și Michael Philippou, celebri pentru conținutul lor de tipul live-action combat video de pe YouTube, este un proiect cu buget redus, care însă s-a dovedit până azi un mare succes de public. Povestea? Un grup de tineri din Adelaide descoperă o mână îmbălsămată cu ajutorul căreia pot invoca spirite, iar Mia, o adolescentă îndurerată de moartea mamei sale, vrea să o reîntâlnească prin intermediul acestor invocări. Obsesia ei va dezlănțui o forță supranaturală înfiorătoare.
Documentarul lui Alexandru Solomon despre unul dintre cele mai controversate și idolatrizate personaje ale prezentului nostru debutează pe marile ecrane pe 1 septembrie și e musai de văzut, dacă te interesează fenomenul Arsenia Boca și impactul său asupra unui segment considerabil al populației. Filmul urmărește un pelerinaj, adică douăzeci de credincioși în parcursul lor către obiectul adorației și speranțelor lor.
Regizorul Chris Raiber i-a adunat pe Thomas Prenn, Verena Altenberger, Margarete Tiesel și Harald Windisch în distribuția unui film romantic care debutează pe ecranele de la noi la început de septembrie. Povestea este simplă: Alexander îi promite bunicii sale, când împlinește 10 ani, că nu se va îndrăgosti niciodată pentru că nu-și dorește soarta tatălui său, care locuiește în subteran, lângă metroul vienez. Doar că, ani mai târziu, Alexander o întâlnește la biroul de obiecte pierdute unde muncește pe Caro, proprietara unui mic magazin de pălării.
La final de septembrie are premiera cel mai recent proiect al lui Gareth Edwards, un thriller post-apocaliptic, a cărui acțiune se desfășoară într-un viitor afectat de lupta intensă dintre oameni și inteligența artificială. Cum momentul nu putea fi mai potrivit, acum, când AI pare să semnifice atât o uriașă promisiune pentru viitor, cât și o mare amenințare, poți vedea filmul în a cărui distribuție s-au adunat Gemma Chan, Allison Janney, John David Washington, Ralph Ineson și Ken Watanabe.
Foto: PR