Dune
Dacă nu erai deja o fană Dune, probabil că întreaga rumoare stârnită de premiera filmului lui Denis Villeneuve (și de rochia incredibilă purtată de Zendaya) la Festivalul de la Veneția ți-a stârnit curiozitatea. Așa că nu îți rămâne decât să îți faci drum spre cinematograf, ca să îi vezi pe Jason Momoa, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet și sus-numita Zendaya reluând călătoria mitică a tânărului Paul Atreides pe cea mai periculoasă planetă din Univers.
Nu e vreme de murit
În vreme ce toată lumea se întreabă cine va fi următorul James Bond, e musai să vedem ce face Daniel Craig în rolul care l-a consacrat. Cel mai nou film Bond îl surprinde pe erou după ce a părăsit serviciile secrete, într-o scurtă perioadă de calm… care se risipește rapid atunci când este vizitat de vechiul său prieten de la CIA, Felix Leiter, care îi cere ajutorul, mergând pe urmele unui răufăcător misterior, înarmat cu o tehnologie periculoasă. Din distribuție mai fac parte Ana de Armas, Naomie Harris, Ralph Fiennes și Léa Seydoux.
Spacetimes a Wastin
La Gaep (strada Plantelor 50) găsești până pe 6 noiembrie solo show-ul artistului Sebastian Moldovan, o expoziție ce a pornit de la un accident în care el însuși a fost implicat în 2019, momentul coliziunii și recuperarea stând la baza lucrărilor prezentate. Astfel, Moldovan prezintă desene realizate în moduri diferite, dar și instalații in situ realizate în subsolul galeriei, care a funcționat ca atelier unde artistul a printat la o imprimantă 3D sau a recuperat și transformat elemente rămase din lucrările altor artiști sau materiale din depozitele galeriei.
Where the Spirit Meets the Bone
Până la final de octombrie, la Rubik (strada Anton Pann 16, Cluj-Napoca), spațiul care a găzduit deja multiple inițiative expoziționale locale, ai de văzut o expoziție prezentată de Lateral ArtSpace, o platformă experimentală dedicată artiștilor tineri. De data aceasta, lucrările lui Răzvan Anton, Dragoș Bădiță, Mihai Iepure-Górski, Lucian Indrei, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Oana Năstăsache, Cătălina Nistor și Șerban Savu vorbesc despre interacțiunile întrerupte ale ultimului an și despre semnificațiile elementelor din proximitatea imediată pe care le-am putut explora cu mai mare atenție.
UnSeen – Ecaterina Vrana
Dacă nu ai vizitat până acum vila Minovici din București, transformată în muzeu, expoziția dedicată Ecaterinei Vrana și deschisă până pe 14 noiembrie e un bun prilej să o faci. Artista, care a murit în 2019, a fost o prezență aparte în scena artistică de la noi, creând un univers cu un vocabular propriu, teribil de emoționant. Prima artistă de origine română care a expus la prestigiosul Armory Show (în 2016), Vrana revine mereu la anumite simboluri și personaje ale operei sale, dar și la inserții de text care conturează un peisaj colorat și melancolic. „Din acest moment am decis să-mi pictez nemurirea', scria ea într-un jurnal de adolescență. A făcut-o din plin.
Cronicile supereroilor din viitor
Programul Bega Artprize, inițiat în 2019 de Kunsthalle Bega din Timișoara, a avut prima laureată în persoana Ancăi Mihuleț, care a pregătit vreme de doi ani o expoziție complexă, dedicată acelor mijloace artistice și tehnologice care ne validează percepția despre viitor, și inspirată de cartea Danielle: Chronicles of a Superheroine, despre o tânără care încearcă să rezolve problemele lumii apelând la tehnologie și cunoaștere. Ideea aceasta este punctul de plecare al unei conversații despre viitor între 12 artiști, lucrările lor fiind rezultatul mai multor tipuri de practici, de la vizual la arhitectură, inginerie, coregrafie și performance. Vezi lucrările semnate de Hyunjin Bek, Adriana Chiruță, Baptiste Debombourg, Heecheon Kim, Fabio Lattanzi Antinori, Lawrence Lek, Dalibor Martinis, Adina Mocanu, Maria Pop Timaru, Larisa Sitar, Dimitar Solakov, Stardust Architects până pe 22 ianuarie 2022 la Kunsthalle Bega.
DIPLOMA 2021
Între 8 și 17 octombrie, festivalul DIPLOMA, dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri, și ajuns la cea de-a opta ediție, își deschide porțile la Combinatul Fondului Plastic (strada Băiculești 29) din București, urmărind încă o dată să prezinte publicului larg, dar și specialiștilor din industriile creative, portofoliile tinerilor absolvenți. Anul acesta marchează și un record de persoane care au aplicat – peste 500, din 7 orașe –, lucrările lor fiind evaluate de un board format din 40 de specialiști. Expoziția va fi însoțită și de discuții și workshop-uri, iar programul îl găsești pe diplomafestival.ro.
Ultimul duel
Un film de epocă cu o intrigă ca la carte, Ultimul duel, în regia lui Ridley Scott, se inspiră din evenimente reale și ne arată cu adevărat ultimul duel consimțit din Franța, între Jean de Carrouges, un cavaler respectat pentru faptele de pe câmpul de luptă, și Jacques Le Gris, un nobil normand celebru pentru inteligența sa, doi prieteni deveniți aprigi rivali. În distribuție avem parte de o reuniune a lui Matt Damon cu bunul său prieten Ben Affleck, iar lor li se alătură mai tânăra Jodie Comer.
Dirijorul tăcerilor
O casă din 1925 devine un simbol al unei întregi istorii zbuciumate, marcată de evenimentele cărora le-a fost martoră și de viețile a trei generații de oameni care au trăit în ea, în filmul lui Ovidiu Georgescu, cu Vlad Zamfirescu, Cristina Deleanu, Adrian Titieni, Andrei Aradits și Maia Morgenstern în rolurile principale. Cele trei familii care o locuiesc sunt siderate de decizia mafioților locali de a demola casa, ceea ce conduce la o serie de lupte, abandonuri, trădări și alianțe.
Under Pressure
Ce rol poate juca arta într-o lume care trece printr-o criză climatică așa cum este cea cu care ne confruntăm azi? Întrebarea aceasta face obiectul expoziției-hibrid online-offline găzduită de Living Content și Mobius Gallery din București. 10 artiști (Monira Al Qadiri, Katja Novitskova, Jenna Sutela, Maria Guță, Adrian Ganea, Nona Inescu, Anca Bucur, Chlorys, Simina Oprescu și Bogdana Dima) intră în dialog pe tema încălzirii globale, până pe 15 octombrie, prin intermediul lucrărilor, dar și al unor workshop-uri și conversații despre felul în care schimbările climatice ne afectează realitatea.
Cazul actual al unor tineri artiști români
Până pe 9 octombrie, la Galeria Ivan din cadrul Atelierelor Malmaison (la etajul 1) din București te așteaptă o expoziție ce prezintă practici și abordări recente în arta contemporană românească, prin intermediul lucrărilor semnate de Vlad Albu, Andreea Anghel, Anca Bucur, Flaviu Cacoveanu, Ioana Ciora, Lorena Cocioni, Giulia Crețulescu, Roberta Curcă și mulți alții. Născuți în anii 80-90, artiștii împărtășesc o atitudine inovatoare, experimentală, și practici desfășurate între medii tradiționale și new media.
Privește spre cer
Filmul georgian care a fost prezentat în premieră la TIFF, emoționând spectatorii, ajunge în cinematografe, spunând povestea Lisei și a lui Giorgi, doi străini care se îndrăgostesc la prima vedere pe străzile orașului Kutaisi. Cei doi sunt atât de orbiți de ceea ce li se-ntâmplă încât uită să-și spună și numele, dar stabilesc o întâlnire pentru a doua zi, fără să aibă nici o idee despre obstacolele ce vor apărea în calea reunirii lor.
Scara
Drumul unui tânăr actor sensibil și inadaptat social de după căderea dictaturii comuniste se dovedește marcat de evenimentele brutale ale începutului de tranziție, dar devine până la urmă un parcurs spiritual prin care eroul, refugiat în rolul Alioșa din Frații Karamazov, începe să înțeleagă divinitatea. Filmul lui Vlad Păunescu îi aduce laolaltă pe Eduard Trifa, Ana Maria Guran, Cuzin Toma, Horațiu Mălăele și Emanuel Pârvu.
Maid
În octombrie, pe Netflix te așteaptă o adaptare sub formă de miniserie a volumului de memorii al lui Stephanie Land, despre viața ei ca mamă singură ce a scăpat dintr-o relație abuzivă, dar găsindu-se într-o situație la fel de dificilă, fără bani sau o locuință. Așa ajunge eroina noastră (Margaret Qualley) să lucreze ca menajeră. Din distribuție mai fac parte Andie MacDowell (mama lui Qualley), Tracy Vilar și Nick Robinson.
Citește și:
Vedete care au reușit să aibă afaceri de succes
Foto: PR