Agenda de octombrie 2023: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Chiar dacă această lună vine pretutindeni cu evenimente și premiere notabile, te sfătuim totuși să-ți îndrepți atenția, fie și pentru câteva zile, spre Timișoara, unde se concentrează o mulțime de expoziții pe care e musai să nu le ratezi.

Poetica politicii – Școala de fotografie București


Cum Timișoara a devenit anul acesta un punct fierbinte al artelor de toate felurile, Capitala Culturală Europeană ne așteaptă cu încă un proiect de neratat, o expoziție de fotografie a artiștilor Michele Bressan, Dani Ghercă, Nicu Ilfoveanu și a artistei invitate, Alexandra Croitoru, care va prezenta o serie de lucrări realizate în colaborare cu Ana Conțu, Ioana Dumitrescu, Sonia Lupșa, Crăița Niga, Cătălina Pintilie, Roberta Roată. Proiectul curatoriat de Sam Steverlynck poate fi văzut până pe 28 octombrie la sediul Fundației Art Encounters (Casa ISHO, etaj 1) din oraș.


Performing 89. Stări de deziluzie

Până pe 22 octombrie, la Centrul Cultural Faber din Timișoara poți să vezi cum s-au reflectat în artă schimbările politice și sociale turbulente care au avut loc în anii 90, într-o expoziție concepută de Institutul Prezentului. Lucrări în felurite medii, realizate de artiști din România, Serbia și Ungaria (APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujic Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Markovic Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlovic, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme) intră într-un dialog între ele, dar și cu publicului vizitator; expoziția „încercând să înțeleagă sensul a ceea ce societatea și fiecare individ a ratat, pierdut sau a uitat în acei ani', după cum spune Alina Șerban, curatoarea proiectului.

Crima este a mea

François Ozon revine din 6 octombrie pe marile ecrane de la noi cu o dramă plină de mistere cu Isabelle Huppert, Jean-Christophe Bouvet, Dany Boon, Nadia Tereszkiewicz și Félix Lefebvre. Povestea o are în centru pe Madeleine Verdier, o actriță lefteră, acuzată că a ucis un celebru producător. Doar că, cu ajutorul cele mai bune prietene ale sale, Madeleine pledează cu succes pentru autoapărare. Ce se va întâmpla cu viața ei de acum înainte?


Reptile

Din 6 octombrie, pe Netflix te așteaptă Reptile, un thriller ce marchează debutul în lungmetraj al lui Grant Singer, cu Benicio del Toro (care servește și ca co-scenarist), Justin Timberlake, Alicia Silverstone, Michael Pitt și Ato Essandoh în rolurile principale. Pe scurt, asasinarea brutală a unui tânăr agent imobiliar îl determină pe un detectiv cu experiență să își dorească să afle adevărul, dar cazul se dovedește mai complicat decât s-ar fi așteptat și amenință să-i distrugă viața.


Încă două lozuri

Paul Negoescu revine cu o nouă comedie cu aceiași protagoniști ca Două lozuri, adică Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, care ajunge în cinematografe pe 27 octombrie. Sile iese din penitenciar convins că se va îmbogăți minând cryptomonede, iar împreună cu Dinel și Pompiliu îl cunosc pe Ionuț, cu ajutorul căruia minează monede în valoare de 6 milioane de euro, stocate pe un stick USB… pe care, evident, îl pierd repede.

The Exorcist: Believer


După 50 de ani, celebra peliculă din 1973 are parte de încă o continuare – de data aceasta una directă (pentru că i-a urmat o adevărată serie), în regia lui David Gordon Green. Din distribuția filmului horror fac parte Ellen Burstyn, Leslie Odom Jr. și Ann Dowd, iar povestea este cea clasică: o fetiță este posedată de un demon, iar mama ei va cere ajutorul a doi preoți ca să o salveze.

Norocul prostului

Regizorul Craig Gillespie s-a încumetat să filmeze o poveste care ar părea prea exagerată ca să fie adevărată dar care, cum se întâmplă în astfel de cazuri, chiar a avut loc în ianuarie 2021. Mai exact, este vorba despre felul în care o serie de investitori de rând au conspirat pe Reddit să transforme GameStop în cea mai căutată companie din lume, cu mare succes. Din distribuție fac parte nume celebre ca Vincent DOnofrio, Seth Rogen, Paul Dano, Pete Davidson, Anthony Ramos, Myhala Herrold, America Ferrera, Sebastian Stan, Shailene Woodley sau Nick Offerman.


Reality

Sydney Sweeney, pe care o știi cu siguranță pentru rolurile excelente din The White Lotus sau Euphoria, revine în rol principal în lungmetrajul de debut al Tinei Satter, în rolul Reality Winner – o tânără lingvistă din Forțele Aeriene și traducătoare pentru NSA care divulgă presei informații secrete despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Celebra whistleblower a fost apoi cercetată de FBI și a primit cea mai mare pedeapsă, până la această dată, pentru o astfel de faptă. În cinematografe din 6 octombrie.


Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese îi pune din nou la treabă pe unii dintre actorii săi preferați, Robert De Niro și Leonardo DiCaprio, alături de Jesse Plemons, Lily Gladstone, John Lithgow, Brendan Fraser și mulți alții, în acest proiect ambițios de scriere a unei istorii, care are premiera în cinematografele de la noi pe 20 octombrie. Pe scurt, scenariul pornește de la volumul lui David Grann despre crimele care au tulburat Osage Nation din Oklahoma cu un secol în urmă, când o serie de nativi au fost uciși în circumstanțe misterioase după ce pe terenurile lor se descoperă petrol. FBI-ul, sub coordonarea directă a lui J. Edgar Hoover, începe să investigheze cazul.


Ingo Glass la Cazarma U

Fundația Triade și Jecza Gallery te așteaptă până pe 7 octombrie la Cazarma U din Timișoara pentru o expoziție ce prilejuiește o întâlnire cu Ingo Glass, mijlocită de curatoarea Ileana Pintilie, la un an de la dispariția artistului. Expoziția pornește de la câteva lucrări considerate puncte de referință pentru creația sa și continuă cu lucrări mai recente, care susțin o perspectivă sintetică asupra întregii sale creații concentrată pe forme și culori primare.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

Încă un proiect provocator de la Radu Jude, care alege să vorbească de data aceasta despre muncă, exploatare, oboseală și moarte, prin intermediul unui eseu/film neconvențional, o critică la adresa societății pusă în scenă prin intermediul a numeroase referințe, glume, ironii, dar și a poveștii Angelei (Ilinca Manolache). Aceasta e o tânără pe care o urmărim atât în viața ei de zi cu zi, unde servește ca asistentă de producție, încercând cu această ocazie să găsească persoane accidentate la muncă pentru a le filma povestind despre cum nu au respectat normele de siguranță pentru un clip al unei companii; cât și în postura de creatoare de conținut ce instigă la ură pe TikTok, unde pretinde, la adăpostul unui filtru, că este Andrew Tate. Căutările Angelei sunt prezentate în paralel cu secvențe din filmul Angela merge mai departe, din 1981, în care Dorina Lazăr interpretează rolul unei taximetriste, iar la un moment dat călătoriile celor două Angele se intersectează într-un mod care va da o oarecare dezlegare poveștii. Dar nu până la capăt, căci Jude alege să lase deschis un spațiu vast de interpretare a celui mai recent film al său. În cinema din 27 octombrie.

Gems! for the Garden

Până la final de octombrie, Grădina Botanică Dimitrie Brândză din București găzduiește un interesant proiect de artă contemporană, care trăiește pentru o vreme în simbioză cu plantele vii și flora spontană a locului. Astfel, 10 artiști din mai multe țări imaginează un dialog între practicile lor și mediul vegetal, constând în lucrări sonore de Bogdana Dima (RO) și Ioanida Costache (RO), instalații site-specific semnate Adrian Ganea (RO), Analisa Teachworth (USA), Julie de Kezel (BE), Lea Rasovszky (RO) și Rasmus Myrup (DNK), sculpturi și instalații video realizate de artistele Chlorys (RO) și Nona Inescu (RO).

Poetics of Hospitality. Vol II

La Galeria Anca Poterașu din București (strada Popa Soare nr. 26) te așteaptă până pe 20 octombrie o expoziție curatoriată de Cristina Stoenescu și Anastasia Palii, ce reunește lucrări semnate de Carlos Amorales, Ovidiu Anton, Valentina Avanzini, Matei Bejenaru, Orit Ishay, Zhanna Kadyrova și Renata Poljak, ce explorează teme precum spații ale memoriei în migrații cauzate de război sau de condiții socio-economice precare.

Citește și:
10 documentare despre femei celebre, care te vor impresiona și emoționa

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle