Agenda de noiembrie 2023: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Pregătește-te pentru o agendă culturală încărcată în ultima lună de toamnă, cu o mulțime de filme și expoziții care să te pună pe gânduri și să îți stimuleze emoții noi.

Napoleon

Ridley Scott ne promite blockbuster-ul lunii cu Napoleon, proiectul său ambițios despre viața legendarului împărat, care ajunge în cinematografele de la noi pe 24 noiembrie. Ce face diferit regizorul în acest film este că istorisește povestea lui Napoleon (interpretat de Joaquin Phoenix) din punctul de vedere al marii sale iubiri, Josephine (Vanessa Kirby), astfel încât vedem din perspectiva ei ascensiunea generalului la tronul Franței, prin mijloace dintre cele mai crude.

The Killer

De pe 10 noiembrie, poți să vezi pe Netflix The Killer, povestea imaginată de David Fincher (Seven, Fight Club, Panic Room, The Curious Case of Benjamin Button, The Social Network, Gone Girl) a unui asasin care intră în conflict cu angajatorii săi și pornește într-o vânătoare internațională de oameni. Thriller-ul, cu Michael Fassbender în rolul principal, pornește de la o bandă desenată franțuzească concepută de Alexis Matz Nolent și ilustrată de Luc Jacamon, și a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneția.

Warboy

Regizorul Marian Crișan revine pe 17 noiembrie la cinema cu o dramă de război cu Daniel Bâliș, Reginald Ammons, Ovidiu Crișan și Adina Iftime. Filmul ne arată viața unui adolescent la finalul celui de-al doilea război mondial, încercând să salveze caii familiei, scop care îl poartă într-o călătorie inițiatică în peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

Castelul Crăiței

Liviu Mărghidan ne propune o poveste interesantă, în această dramă de familie cu Dragoș Olaru, Judith State, Adela și Radu Marghidan, care ajunge în sălile de cinema pe 24 noiembrie. Un cuplu divorțat se reunește, ca în fiecare an, pentru o excursie la munte menită să-i apropie pe cei doi copii, separați acum și trăind în țări diferite: fiica cu mama ei, în Franța, iar fiul – în România, cu tatăl. Doar că cei mici dispar într-o expediție către un refugiu montan, lucru care duce la o căutare disperată.

Regele bronz – Peter Jecza

Galeria Jecza și Fundația Interart Triade din Timișoara prezintă, parte din programul cultural foarte ofertant al acestui an al orașului de pe Bega, până pe 12 noiembrie, o incursiune în impresionanta operă a sculptorului Peter Jecza, considerat un înnoitor al limbajului sculptural românesc contemporan. La 15 ani de când a încetat din viață, ai ocazia să îi vezi câteva dintre cele mai cunoscute lucrări, alături de schițe care nu au mai fost prezentate public, care sunt puse în valoare de o serie de evenimente muzicale ce punctează legătura dintre formele sculpturale și sunet (Petre Inspirescu, de pildă, a realizat o compoziție inspirată din lucrările lui Peter Jecza, care poate fi ascultată săptămânal în galerie).

Între revoluții

Documentarul lui Vlad Petri le surprinde pe două studente de la Universitatea de Medicină din București din anii ’70, Maria și Zahra, în relația lor, așa cum se dezvoltă ea prin intermediul scrisorilor pe care cele două și le trimit după ce Zahra se întoarce acasă, în Iran, atunci când schimbarea politică locală devine evidentă. Între revoluțiile din țara fiecăreia, protagonistele descriu în corespondența lor luptele personale ca femei, surprind imaginea unor societăți în declin și consolidează o prietenie de nestrămutat. În cinematografe de pe 3 noiembrie.

Până pe 18 noiembrie poți vizita la galeria Annart expoziția Undeva în timp (Fragment), ce prezintă lucrări ale artistei Florica Prevenda inspirate de copilăria sa petrecută într-un sat din Bărăgan, selectate de curatoarea Mădălina Mirea. Ai de văzut o serie de lucrări expresive și instantaneu recognoscibile, pentru a cunoaște mai îndeaproape universul și preocupările artistei.

Nyad

Netflix propune pentru acest sfârșit de toamnă un film de mare calibru, care are premiera pe 3 noiembrie: Nyad spune povestea atletei Diana Nyad (Annette Bening), care își propune, la vârsta de 60 de ani, să traverseze înot distanța considerabilă dintre Florida și Cuba, cu ajutorul prietenei sale cele mai bune, care îi este și antrenoare: Bonnie Stoll, interpretată de Jodie Foster. Cu o astfel de distribuție incredibilă, așteaptă-te la o poveste despre prietenie, ambiție, obstacole și triumf, care să te inspire.

Anatomy of a Fall

Filmul lui Justine Triet, cu Sandra Hüller, Swann Arlaud, Samuel Theis și Milo Machado Graner, care a câștigat trofeul Palme d’Or anul acesta și pe care ai avut ocazia să-l vezi în avanpremieră în cadrul festivalului Les Films de Cannes, ajunge în încă și mai multe cinematografe la începutul lui noiembrie, iar asta ar trebui să fie o adevărată sărbătoare, dacă e să ne luăm după reacțiile criticilor. Povestea scriitoarei care trebuie să-și dovedească nevinovăția atunci când soțul ei moare în circumstanțe suspecte este una pasionantă, iar faptul că procesul prin care trece disecă fiecare detaliu neplăcut al fostei sale căsnicii în fața copilului ei complică semnificativ lucrurile. De neratat!

Jocurile foamei: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare

Seria Jocurile foamei revine pe marile ecrane de la noi pe 17 noiembrie, într-un moment în care, în film, se apropie cea de-a zecea ediție a Jocurilor. În acest context îl găsim pe Coriolanus Snow, la doar 18 ani, întruchipând unica speranță a unei familii odinioară puternice, însărcinat să o mentoreze pe tânăra Lucy Gray Baird, tributul Districtului 12. Lupta celor doi pentru supraviețuire, contra timp, este foarte palpitantă, așa cum te-au obișnuit deja filmele precedente. Din distribuție fac parte Rachel Zegler, Hunter Schafer, Viola Davis și Peter Dinklage.

De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin

Actrița și regizoarea Carla Maria Teaha a realizat un documentar de care iubitorii literaturii (și nu numai) de la noi aveau nevoie: un film despre un personaj iubit și controversat deopotrivă – poeta, romanciera și traducătoarea Nora Iuga. Ajunsă la 92 de ani, autoarea și-a păstrat spiritul viu și charisma specifice, așa încât istoria ei, de la dragostea ei de viață și de poezie și până la cărțile care i-au fost interzise în timpul dictaturii comuniste, pentru „erotism morbid”, este spusă acum cu duioșie și umor. De văzut de pe 17 noiembrie în cinematografe.

Romulus Ladea – Sculptură

Muzeul Național de Artă al României deschide sezonul de toamnă cu o expoziție dedicată creatorului școlii de sculptură clujene, Romulus Ladea, la mai bine de 50 de ani de la retrospectiva dedicată acestuia. Curatoriată de Judit Balint, expoziția prezintă lucrări provenind din mai multe muzee din țară, dar și din colecții private, fotografii și documente din arhiva Muzeului Național de Artă Contemporană, toate arătând parcursul artistului care s-a impus printr-o viziune modernistă și a adoptat un limbaj original, extras din tradiția populară locală. Sculptorul născut în 1901 la Jitin a contribuit semnificativ la dezvoltarea învățământului de artă transilvănean. De văzut până la finalul anului.

MMXX

Regizorul Cristi Puiu revine cu un nou proiect în cinematografe, de pe 10 noiembrie. Filmul, cu Igor Babiac, Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Ana Adelaida Perjoiu, prezintă patru momente din viețile protagoniștilor. De la povestea unei terapeute distrasă în timpul unei sesiuni, la pregătirile unei aniversări care se complică, până la o întâmplare stranie istorisită de un ambulanțier, sfârșind cu gândurile negre ale unui inspector de crimă organizată, toate arată atmosfera complicată a unui moment din timp.

Rustin

Pe 17 noiembrie ajunge pe Netflix un film despre legendarul organizator al Marșului de la Washington pentru drepturi civile, din 1963, Bayard Rustin. Protestul, care în jurul căruia s-a coagulat întreaga mișcare, i-a avut în fruntea sa pe unii dintre activiștii emblematici care au reușit să schimbe istoria persoanelor de culoare din Statele Unite, însă povestea lui Rustin a fost în mare parte uitată… cel puțin până acum.

Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern

Kunstahalle Bega din Timișoara te invită să explorezi, până-n februarie, o expoziție curatoriată de Călin Dan și Celia Ghyka, a cărei idee inițială a pornit de la cercetarea unor surse istorice, bibliografice, vizuale și literare, precum și a patrimoniului unor colecții publice și private din regiune, examinând istoria zonei. Astfel, s-a conturat o instalație site specific ce aduce împreună piese arheologice, etnografice, ale inventarului domestic sau produs industrial, alături de lucrări artistice produse în ultimele secole, ce urmează aceeași temă a răsucirii (de Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Ion Condiescu, Roman Cotoșman, Cristian Dițoiu, Constantin Flondor, Dani Ghercă, Ion Grigorescu, Ana Maria Micu, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Sorin Neamțu, Mihai Olos, Șerban Savu, Liviu Stoicoviciu, Napoleon Tiron).

Sărbătoare la Sala Radio

Radio România, alături de de Orchestra Națională Radio, aniversează 95 de ani, ocazie cu care pregătește un concert special: pe 3 noiembrie 2023 îl poți asculta pe violonistul Alexandru Tomescu interpretând Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski (care a inspirat și filmul lui Radu Mihăileanu, Concertul), sub bagheta dirijorului britanic Rumon Gamba.

Iar pe 23 noiembrie Big Band-ul Radio are un invitat cu totul aparte: saxofonistul de origine spaniolă Gianni Gagliardi, fondatorul BCN Jazz Collective, care îți propune o seară plină de jazz, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru. Găsești bilete pentru ambele evenimente la casa de bilete a Sălii Radio, în librăriile Cărturești, sau online, pe entertix.ro și myticket.ro.

Larry Madrigal la galeria Nicodim

Până pe 11 noiembrie, la galeria Nicodim din cadrul Combinatului Fondului Plastic (strada Băiculești 29, București) ai de văzut cel de-al patrulea solo show al artistului alături de galerie, intitulat Already, Not Yet. Numele expoziției pornește de la ideea artistului conform căreia deține tot ce îi trebuie pentru a înflori, dar este încă într-un proces de creștere și devenire, o abordare vizibilă și în picturile sale, care-și trag inspirația din amintiri ale vieții cotidiene de familie, din momente intime ce dezvăluie detalii extraordinare.

Gaep în casă nouă

Galeria Gaep te așteaptă de acum la o nouă adresă (strada Giuseppe Garibaldi 8, lângă Parcul Cinema Floreasca din București), unde găzduiește până pe 25 noiembrie expoziția personală Cătălin Pîslaru, cel mai nou artist reprezentat de galerie. Show-ul, intitulat All work and no play makes Jack a dull boy, prezintă noi picturi ale artistului născut la Chișinău, cunoscut pentru abordarea sa minimalistă, dar plină de culoare.

Galeria Mobius din Piața Amzei te așteaptă până pe 11 noiembrie cu prima expoziție a artistului spaniol Gino Rubert în țară, Time to set the cage on fire, ce include lucrări într-o varietate de medii, datând din 2010 până în prezent, oferind o incursiune în arhitectura complicată a relațiilor inter-umane. Dragostea, senzualitatea și dorința sunt teme de interes pentru Rubert, și ai să le vezi interpretate aici într-un amalgam de emoții redate în lucrări ce te vor intriga.

Citește și:
Filme regizate de femei care s-au bucurat de un succes răsunător la box office

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle