Agenda de martie 2024: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

A sosit timpul să te dezmorțești și să intri cu dreptul în atmosfera de primăvară, iar dacă ai nevoie de inspirație pentru acest scop, avem câteva recomandări notabile din zona culturală, care să te anime luna aceasta.

Dune: Partea II

Proiectul ambițios al lui Denis Villeneuve revine, cu Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya, Stellan Skarsgård și Javier Bardem în distribuție, pentru a continua călătoria mitică a lui Paul Atreides, colaborând cu Chani și Fremen, pentru a-și lua revanșa în fața conspiratorilor care i-au distrus familia. Eroul nostru are în față o alegere dificilă, cea între dragostea proprie și viitorul întunecat al întregului univers. În cinematografe din 1 martie.

Spaceman

Dacă ideea de a lua distanță față de lucrurile care se întâmplă în viața ta pentru a le putea evalua mai bine ți se pare una bună, atunci ai să apreciezi Spaceman, care are premiera pe 1 martie pe Netflix. Jakub (Adam Sandler) este un astronaut care își dă seama, într-o misiune solitară ce l-a ținut deja șase luni în spațiu, că viața lui alături de soția sa, Lenka (Carey Mulligan) ar putea fi în pericol. În încercarea de a-și rezolva problemele în cuplu, Jakub are parte de ajutor de la o creatură misterioasă pe care o găsește înăuntrul navei.

Hai, România!

Nu trebuie să fii cine știe ce microbist ca să apreciezi ideea unui documentar ce acoperă cea mai de succes perioadă a fotbalului românesc. Regizorul Claudiu Mitcu i-a adus împreună pe Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Florin Prunea și alții pentru a istorisi ce au trăit în era de glorie a sportului. Premiera are loc pe 1 martie.

The Regime

O miniserie de satiră politică cu Kate Winslet în rolul cancelarei dintr-o oarecare autocrație fictivă din Europa centrală? Yes, please! Noul proiect HBO îi aduce laolaltă, sub regia lui Stephen Frears și a Jessicăi Hobbs, pe Martha Plimpton, Andrea Riseborough, Matthias Schoenaerts și Hugh Grant (și alții), pentru a ne arăta cum se clatină, pe parcursul unui an, puterea unei dictatoare în fața protestelor mulțimii. Premiera are loc pe 3 martie.

Art Safari: Taine și Comori

O nouă ediție Art Safari își deschide porțile din 8 martie, aducând în fața amatorilor de artă cinci expoziții care vor putea fi vizitate până pe 28 iulie la Palatul Dacia-România din București. Probabil cea mai interesantă dintre ele este Muzeul secret, care aduce la București colecția medicului Vintilă, care a donat comunei Topalu din județul Constanța, în memoria părinților săi, lucrările strânse într-o viață, unele semnate de Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Petrașcu, Ciucurencu, Iosif Iser și mulți alții. O altă expoziție ne prezintă practica lui Eustațiu Stoenescu, mai cu seamă portretele pe care acesta le-a făcut aristocrației locale. În aceeași idee, mai este de văzut și expoziția Istoria României în 100 de portrete, curatoriată de Cornel Ilie, ce explorează felul în care arta a imortalizat repere istorice. Un alt highlight pare a fi expoziția Atelierele din Pangratti, ce arată munca artiștilor reuniți vreme de 50 de ani pe străduța din spatele sediului TVR: Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu și Sultana Maitec, Georgeta Năpăruș și mulți alții și-au găsit spațiu de creație în atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din zonă. Până pe 14 aprilie, la această ediție Art Safari ai parte și de o primă expoziție temporară, dedicată florilor care se regăsesc în lucrări românești celebre – Grădinile palatului.

Apples Never Fall

Cartea care a inspirat serialul cu același titlu, scrisă de Liane Moriarty, a ajuns în vârful tuturor listelor de bestsellers, pentru că toată lumea a părut interesată de povestea familiei Delaney, formată din foștii antrenori de tenis Stan (Sam Neill) și Joy (Annette Bening), care și-au vândut școala de tenis pentru a petrece timp, la pensie, cu cei patru copii ai lor. Însă planurile lor sunt date peste cap mai întâi de sosirea unei tinere rănite la ușa lor, și apoi, de brusca dispariție a lui Joy. Seria va putea fi văzută în România pe platforma Sky Showtime.

Damsel

Pe 8 martie ajunge pe Netflix Damsel, un film despre o tânără domniță ce cade la învoială să se căsătorească cu un prinț, doar ca să afle mai târziu că familia regală care a pețit-o are de plătit o datorie străveche prin intermediul unui sacrificiu uman: chiar ea. Aruncată într-o peșteră cu un dragon, va fi nevoită să caute modalități pentru a supraviețui. În rolul tinerei pusă la încercare o vei vedea pe Millie Bobby Brown, iar din distribuție mai fac parte și alte nume mari, precum Robin Wright sau Angela Bassett.

Pe Adamant

Documentarul lui Nicolas Philibert despre un centru de îngrijire special pentru adulți suferind de tulburări psihice ajunge, pe 15 martie, în cinematografe. Așteaptă-te la un proiect construit cu grijă despre o inițiativă care, la rândul ei, pune în prim-plan grija față de cei care au mai mare nevoie de ea, oameni pe care societatea decide să îi dezumanizeze la fiecare pas.

Cartea cu soluții

Orice nou film al lui Michel Gondry este un eveniment, așa că din 22 martie nu rata ocazia să-i vezi cel mai recent proiect. De data aceasta, povestea se construiește în jurul unui regizor bipolar și paranoic, care fuge la o casă de la țară împreună cu echipa sa de producție, pentru a-și duce la capăt filmul conform propriilor idei, și nu după cum insistă producătorii să-l facă. Echipa, însă, devine prinsă între toanele regizorului, lucru care generează o mulțime de situații hilare, jenante sau chiar dramatice, așa cum se cuvine într-o satiră despre demonii creației. În rolurile principale, Pierre Niney, Vincent Elbaz, Blanche Gardin.

Gheara de fier

La începutul anilor ’80, lumea wrestling-ului profesionist era zguduită de isprăvile fraților Von Erich, iar transformarea lor în legende nu a întârziat, pe când mitul lor își continuă și azi influența. Sean Durkin spune acum povestea dramatică a celor cinci luptători din familie, dintre care unii au plătit cu propria viață costurile succesului, cu ajutorul unei distribuții din care fac parte Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney și alții. În cinematografe de pe 8 martie.

Shirley

Dacă vrei să știi cum a fost posibil ca o femeie de culoare să ajungă membră a Congresului american și chiar să candideze la președinție (sau să afli cum este viața unei femei în politica mare, în general), poți vedea, de pe 22 martie, Shirley pe Netflix. Cu Regina King în rolul principal, filmul ne poartă de-a lungul campaniei prezidențiale a lui Shirley Chisholm din 1972.

Club Zero

Ca o oglindă pusă în fața relației noastre obsesive și deloc sănătoase cu propriile corpuri, filmul regizat de Jessica Hausner ajunge pe ecranele cinematografelor de la noi pe 8 martie. Mia Wasikowska este domnișoara Novak, o tânără ce se alătură echipei unui internat pentru a preda un curs de alimentație conștientă. Teoria ei, cum că este sănătos să mănânci cât mai puțin, ia treptat, fără știrea profesorilor și a părinților, avânt și se transformă într-un adevărat fenomen periculos.

Cei noi la MARE

La Muzeul de Artă Recentă te așteaptă, până în mai, o expoziție curatoriată de Antonia Iordache și Erwin Kessler, ce reunește lucrări ale absolvenților și studenților din patru centre artistice importante din țară (Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca). Acoperind o largă varietate de specializări ale tinerilor artiști, de la pictură la grafică, sculptură, ceramică, foto-video etc., lucrările pot constitui o hartă a preocupărilor unei generații, pe care o poți descifra în întreg spațiul muzeului, pentru a înțelege încotro se îndreaptă creativitatea locală. Expoziția e însoțită de un catalog bilingv.

Ioan Aurel Mureșan. Povestiri de sub pod — la MNAC

În sala Auditorium a Muzeului Național de Artă Contemporană ai de văzut, până la final de martie, lucrările lui Ioan Aurel Mureșan ce fac parte din ciclul său, început în 2021, Povestiri de sub pod. Parte din generația 80, artistul, conform spuselor curatorului Călin Dan, „a asimilat tendințele neo-expresioniste care defineau în mod mai general acea perioadă, îndreptându-se însă cu rapiditate către alte universuri culturale, unde literatura, filmul, muzica au devenit surse de inspirație și resurse ale unui parcurs în continuă schimbare”. O publicație dedicată seriei a fost lansată odată cu expoziția realizată cu sprijinul Fundației Triade și a Sorinei Jecza.

8 martie la Sala Radio

Ziua Internațională a Femeii este celebrată la Sala Radio cu un concert extraordinar, care le aduce în fața publicului pe Jessica Cottis, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, și pianista Adela Liculescu, alături de Orchestra Națională Radio. Programul serii se deschide cu creația compozitoarei Diana Rotaru, „Corale și cutii muzicale”, după care vor urma Concertul nr. 23 pentru pian
și orchestră de Mozart și o suită din opera „Cavalerul rozelor” de R. Strauss.

MANual la CNDB

Pe 10 și 23 martie ai parte, la Centrul Național al Dansului București, de două reprezentații ale unui spectacol realizat de Sergiu Diță al cărui subiect te va interesa, cu siguranță. Este vorba despre MANual, o critică la reprezentarea masculinității, sub forma unui manifest-colaj-recitativ. Din distribuție fac parte Dorin Eremia, Dennis Ilie, George Pleșca, Anca Stoica, dar și creatorul Sergiu Diță, un performer și coregraf a cărui practică folosește cultura pop ca element de critică socială și care este interesat de investigarea stereotipurilor de gen.

Citește și:
Staruri care nu regretă că n-au fost distribuite în producții celebre

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle