Agenda de mai 2023: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Chiar dacă vremea în cele din urmă caldă te îmbie să-ți petreci tot timpul în aer liber, avem câteva recomandări care te vor convinge să mergi și la cinematograf sau într-o galerie de artă.

Mica sirenă

Filmul lui Rob Marshall, care a stârnit deja furia conservatorilor și rasiștilor de pretutindeni pentru alegerea lui Halle Bailey în rolul principal, ajunge în cele din urmă în cinematografe la finalul lui mai. Vei vedea aceeași poveste pe care o știi și o iubești, a lui Ariel, care face o înțelegere cu vrăjitoarea Ursula pentru a experimenta viața pe uscat, personajele centrale fiind interpretate de Melissa McCarthy, Awkwafina, Jacob Tremblay, Javier Bardem, Daveed Diggs.

Anna Khodorkovskaya la Mobius Satellite

Până pe 6 mai, mai ai vreme să vezi If You See What I Mean, pe Calea Dorobanților din București, adică expoziția artistei Anna Khodorkovskaya care explorează, printr-o nouă serie de lucrări, posibilitățile infinite ale limbajului, și îi invită și pe privitori să facă același lucru. Autoportrete zilnice ce formează un jurnal vizual, mozaicuri abstracte sau bazate pe text, instalații interactive invită la joacă, participare și descoperire a semnicațiilor multiple ale conversației dintre lucrări și cei care le văd.

Din nou îndrăgostită

Dacă îți era dor de o comedie romantică ca la carte, atunci merită să vezi filmul regizat de Jim Strouse, cu Saum Heughan, Priyanka Chopra Jonas, Russell Tovey și Céline Dion, ca să afli ce se întâmplă atunci când o tânără ce încearcă să depășească moartea logodnicului ei începe să trimită mesaje către fostul lui număr de telefon. Află la cine ajung acele mesaje, din 12 mai, în cinematografe.

The Mother

Netflix ne așteaptă, din 12 mai, cu o producție care o are în centrul distribuției pe Jennifer Lopez în rolul unei asasine hăituită de dușmani periculoși, care iese din ascunzătoare pentru a-și proteja fiica, abandonată cu ani în urmă. Alături de Lopez, ai să-i vezi în filmul regizat de Niki Caro pe Joseph Fiennes, Omari Hardwick și Gael García Bernal.

Beau Is Afraid

Fanii lui Joaquin Phoenix se vor bucura să îl vadă în mai multe ipostaze în bizarul film regizat de Ari Aster, care are premiera la noi pe 12 mai. Eroul, Beau, suferă după moartea subită a mamei sale, este cuprins de paranoia, iar medicamentele prescrise de terapeut nu mai par o soluție pentru el. Așa se face că Beau e forțat să își confrunte trecutul, prezentul și viitorul, și să își depășească cele mai întunecate frici.

Un tată de coșmar

Deși urmează o rețetă cunoscută (Sebastian îi spune tatălui său, Salvo, un imigrant italian stereotipic, că urmează să o ceară în căsătorie pe partenera sa americană, iar Salvo insistă să petreacă un weekend cu părinții ei), această comedie în regia Laurei Terruso are o distribuție cel puțin interesantă și care va merita să te deplasezi la cinematograf. Asta pentru că Robert De Niro, Kim Cattrall, Leslie Bibb și Sebastian Maniscalco joacă rolurile principale. În cinema de pe 26 mai.

Adrian Ghenie, din nou în România

Fundația Art Encounters organizează prima expoziție personală a lui Adrian Ghenie în România, după 14 ani. Astfel, pavilionul ISHO din Timișoara găzduiește o nouă serie de desene și câteva picturi, reunite sub tema Corpul imposibil. Sunt „noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu ‘lumea’ avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei.”, spune curatoarea expoziției, Diana Marincu.

Larry

Drama regizată de Szilárd Bernáth, care ajunge pe 5 mai în cinematografe, urmărește povestea lui Ádám, un cioban singuratic de 21 de ani, jenat de propria bâlbâială, care trăiește alături de un tată violent și religios. Muzica îl ajută pe Ádám să se exprime și să-și înfrunte frustrările, iar versurile explicite și furioase ale pieselor sale rap îi aduc o popularitate neașteptată. Vezi ce va ieși de aici în filmul care îi are în distribuție pe Benett Vilmányi, Szabolcs Thuróczy, Anna Szandtner și László Onofer.

1907. Noi vrem pământ

La Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Țăranului Român din București te așteaptă până pe 14 mai o expoziție care aduce la lumină aspecte ale răscoalei din 1907, un eveniment cu implicații sociale și politice fără precedent, ce l-au făcut pe Carol I să spună că „Toată România trebuie refăcută, căci totul s-a înecat”. Evenimentele tensionate reprimate violent, care au adus în vizor o clasă socială nevăzută până atunci, fără reprezentare politică, trăind în sărăcie extremă, sunt readuse astfel în atenția publicului, printr-o privire retrospectivă deopotrivă necesară și obiectivă.

Boss

După succesul peliculei Câini, un nou proiect semnat de Bogdan Mirică a ajuns în cinematografe la final de aprilie. În Boss, eroul este un șofer de ambulanță care participă la un jaf armat alături de alți trei bărbați, pe care abia îi cunoaște. Când Bogdan începe să suspecteze că unul dintre complici manipulează ancheta, el pornește într-o investigație pe cont propriu obsesivă, care îl aruncă într-o spirală a paranoiei. Din distribuție fac parte Laurențiu Bănescu, Ioana Bugarin și Sergiu Costache.

Sword Swallowing Acrobat

La Zina Gallery, în Cluj-Napoca, te așteaptă până pe 15 mai expoziția solo a artistei Giulia Crețulescu, curatoriată de Edith Lázár, adică o serie de instalații din textil și metal, care explorează designul ergonomic și aspectele sale antropologice, pornind de la mecanica îmbunătățirii corporale folosită în practici precum Pilates sau fitness. Astfel, artista analizează posibilitățile prin care corpul poate fi optimizat și automatizat și motivațiile acestei permanente dorințe de schimbare.

Simona Runcan la Galeria Ivan

Până la final de mai, la Galeria Ivan de la Atelierele Malmaison din București te așteaptă expoziția Umbre interioare, umbre învelite, ce cuprinde lucrări realizate de artistă la începutul anilor ’90, expuse pentru prima dată în 1994 la Galeria Catacomba. Picturile întunecate din seria Coroane, ce reflectă consecințele tragice ale Revoluției din 1989, sunt însoțite de lucrări ce pornesc de la figura lui Lazăr, simbolul religios al învierii.

Dacă e mai, e Mozart

Când ai ascultat Mozart ultima oară? Un eveniment de top cu invitați speciali îi este dedicat lui Amadeus la Sala Radio! Miercuri, pe 10 mai, de la ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio te invită la un concert 100% Mozart, în care vei asculta două dintre simfoniile sale și Concertul nr. 14 pentru pian și orchestră, invitat special fiind pianistul german Stefan Arnold, care a studiat la Hanovra, Salzburg și Berlin și a fost aplaudat în cele mai mari săli de concerte ale lumii, precum Filarmonica din Berlin, Musikverein și Konzerthaus (Viena), Suntory-Hall (Tokyo) și Symphony-Hall (Osaka). Evenimentul va fi dirijat de David Molard Soriano, care a fost dirijor asistent la Orchestra National de France și a fondat și conduce Orchestre de Tineret d’Île-de-France.

My Rhino Is Not a Myth

La Timișoara, între 19 mai și 16 iulie, peste 60 de artiști din 21 de țări se reunesc în cadrul Bienalei Art Encounters, care va avea în premieră, anul acesta, și o extensie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Evenimentul, parte din vastul program cultural prilejuit de Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii, a ajuns la cea de-a cincea ediție, și este curatoriat de Adrian Notz, membru al centrului de inteligenţă artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zurich. Așadar, expoziția My Rhino is Not a Myth. art science fictions explorează, prin intermediul lucrărilor expuse în nouă spații din oraș, relația dintre tehnologie, inovație și artă.

„Această a cincea ediție a Bienalei Art Encounters reprezintă un moment foarte important pentru noi, deoarece continuă câteva dintre trăsăturile definitorii ale identității Bienalei de până acum, precum susținerea de noi producții de artă, încurajarea tinerelor generații de artiști din România și din regiune, inspirația preluată din orașul Timișoara, utilizarea spațiilor neconvenționale, parteneriatele locale, naționale și internaționale, medierea culturală ca un nucleu de bază al eforturilor noastre, adăugând la acestea o nouă perspectivă curatorială asupra împletirii artei cu știința, a cercetării artistice astăzi și a formelor de tip artist-run- space care s-au dezvoltat – deloc întâmplător – la Timișoara. Acestea au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, spune Diana Marincu, directoarea artistică a fundației Art Encounters.
Instalația Black Cloud a artistului mexican Carlos Amorales, inspirată de migrația anuală de 4.000 de kilometri a fluturelui-monarh, după ce va fi expusă la Timișoara, va călători într-o expoziție-satelit la București, la MNAC, unde va putea fi văzută până în septembrie.

Citește și:
Cupluri de celebrități care au ales nume neobișnuite pentru copiii lor

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle