Filme, seriale și expoziții care să te ajute să cunoști mai multe și să-ți hrănească curiozitățile legate de lumea în care trăim, dar să-ți ofere și momente de relaxare la început de vară.
Anunțat deja cu ceva timp în urmă, documentarul lui Jean-Albert Lièvre cu Jean Dujardin ajunge în cele din urmă în cinematografe, pe 7 iunie, pentru a ne învăța mai multe despre balene, creaturi extraordinare care locuiesc și parcurg distanțe vaste în oceanele lumii, devenind esențiale vreme de zeci de milioane de ani pentru ecosistemul întregii planete. Giganticele animale cu abilități remarcabile și vieți sociale uluitoare merită atenția și grija noastră.
Până pe 29 iunie, la galeria Gaep (strada Giuseppe Garibaldi 8, București) ai de văzut expoziția Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!, a artistului Mihai Plătică. Numele provine de la fraza folosită pentru a reține mai ușor sistemul de clasificare a stelelor OBAFGKM, iar în display se vor afla aproape 40 de lucrări noi: fotografii și obiecte realizate de artist, care trasează o călătorie a luminii, de la lumina reflectată de peisaje-oglindă până la cea infraroșie și cea ultraviolet, surprinse prin tehnica fotografiei cu spectru complet. Practica lui Mihai Plătică examinează frumusețea și complexitatea lumii dintr-o perspectivă artistică în care cunoașterea științifică joacă un rol central, lucrările aducând un omagiu astronomilor de la Harvard și încercând să ne împingă perspectiva dincolo de ceea ce este vizibil cu ochiul liber.
Fie că ai prins supremația muzicală a lui Celine Dion în anii 2000 sau doar i-ai admirat ținutele couture în comeback-ul spectaculos ca fashionista supremă, sau dacă ești îngrijorată pentru sănătatea cântăreței, află că documentarul care îi este dedicat și care detaliază toate încercările vieții și carierei sale fabuloase, în regia lui Irene Taylor, debutează pe 25 iunie pe Amazon Prime Video.
Între 30 mai și 2 iunie, Hala Laminor din București e gazda anualei de artă și știință Neo Art Connect, expoziție curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu. Proiectul ambițios va ocupa peste 15.000 de metri pătrați, incluzând lucrări de la peste o sută de artiști români și străini, instalații interactive, lucrări de realitate augmentată și inteligență artificială, conferințe și spectacole. Evenimentul, organizat de galeria Galateca, Asociația culturală NeoArt România și UNITH2B architects, aduce în fața publicului lucrări de Ayoung Kim, Julia Rommel, Klaus Obermaier sau studioul creativ RIZI, care a conceput o instalație special cu această ocazie, dar și dezbateri, spectacole, filme și performance. Și cei mici vor avea parte de atracții gândite pentru ei: ateliere de artă, arhitectură, robotică, concursuri sau expoziții educaționale, toate cu acces gratuit. Află mai multe pe neoartconnect.ro.
Căpitanul Ludvig Kahlen se retrage în 1755, după ce a servit vreme de 25 de ani în armata Germaniei, în Danemarca natală cu o pensie modestă, cu care încearcă să-și construiască o proprietate agricolă pe un teren care se va dovedi dorit și de un magistrat local. De aici va rezulta o luptă amară și dezastruoasă pentru pământ, cu multiple victime, o bătălie între noțiuni precum dreptate și justiție, drepturi și prejudecăți, care merită urmărită. Filmul lui Nikolaj Arcer, cu Mads Mikkelsen în rolul principal, poate fi văzut la cinematograf începând de pe 28 iunie.
Luc Besson ne aduce, de pe 14 iunie, la cinema povestea lui Doug (Caleb Landry Jones), un bărbat care este arestat în New Jersey în vreme ce conducea o mașină plină de câini. Psihiatra care îl interoghează la secția de poliție va afla că sub comportamentul eroului se ascund nenumărate dificultăți și bizarerii – o copilărie în care a fost victima violenței, școlarizarea într-o instituție pentru delincvenți, în timpul căreia face o pasiune pentru Shakespeare, dar mai ales dragostea pentru câini, care îi devin complici. Pentru ce – urmează să afli văzând filmul.
Pe 7 iunie ajunge pe Netflix cel mai recent film al lui Richard Linklater, inspirat de o poveste adevărată, dar greu de crezut: cea a unui profesor (Glen Powell) care își descoperă talentul secret de asasin plătit fals, lucrând pentru poliția din New Orleans în încercarea de a-i deconspira pe cei care caută să-și elimine dușmanii. Însă eroul acestui neo-noir își va găsi nașul în persoana lui Madison (Adria Arjona), cu care începe o aventură ce va conduce la un lanț de reacții neprevăzute.
Pe 12 iunie debutează pe Apple TV+ miniseria Presumed Innocent, inspirată și adaptată după romanul cu același nume al lui Scott Turow, care a mai prilejuit o ecranizare, cu Harrison Ford în rolul principal, în 1990. Acum, David E. Kelley s-a încumetat să spună din nou povestea procurorului din Chicago Rusty Sabich, care este acuzat că și-ar fi omorât o colegă. În rolul principal ai să-l vezi pe Jake Gyllenhaal, iar din distribuție mai fac parte Ruth Negga, Bill Camp, Peter Sarsgaards și mulți alții.
Joseph Quinn, Djimon Hounsou, Lupita Nyong’o și Alex Wolff și-au dat întâlnire în distribuția unui horror SF regizat de Michael Sarnoski, care ajunge pe marile ecrane pe 28 iunie. Scenariul apocaliptic servește drept prequel pentru seria A Quiet Place, care a debutat în 2018, și ne arată cum a început invazia din New York a unor creaturi extraterestre însetate de sânge și dotate cu auz ultrasonic.
Pentru că trend-ul documentarelor despre artă și artiști ia din ce în ce mai mare avânt, nu trebuie să ratezi un film care te poartă în lumea Romei baroce, atunci când orașul era centrul artei occidentale. Aici se desfășoară una dintre legendarele rivalități ale domeniului, cea între Borromini și Bernini. Însă Borromini e nevoit să se lupte și cu sine, într-o încleștare dramatică despre care afli mai multe la cinema, de pe 7 iunie.
Pornind de la un album foto care surprindea aventurile membrilor unui club de motocicliști, filmul lui Jeff Nichols îi adună în distribuție pe Austin Butler, Jodie Comer și Tom Hardy pentru a spune poveștile vieților lor ca părți din Vandals MC, un grup fictiv de pasionați de motoare din Chicago, din anii ’60. Însă ce părea un soi de familie aleasă în virtutea unei pasiuni devine, cu timpul, un grup de crimă organizată. În cinematografe din 21 iunie.
La sfârșit de iunie are premiera pe Netflix un film care îi aduce împreună, în distribuție, pe Nicole Kidman, Zac Efron, Joey King, Liza Koshy, Kathy Bathes și Richard LaGravenese, sub indicațiile regizorale ale lui Carrie Solomon. Ai zice că este o comedie romantică clasică, doar că include și un twist neașteptat: asta pentru că Zara (King), care lucrează ca asistentă pentru un star, se vede nevoită să se confrunte cu faptul că acesta se îndrăgostește de mama ei.
Mobius Gallery te invită, până pe 15 iunie, pe strada Piața Amzei la numărul 13, pentru a vedea expoziția solo a Leei Rasovszky, o serie de lucrări (desene, ceramică, instalații), dar și artefacte personale ce reflectă ultimul deceniu din practica artistei. Vorbind despre dinamica conexiunilor umane și despre spațiul intim în care acestea au loc, show-ul este totodată o explorare și o invitație la conectare cu rămășițe ale unor epoci trecute, dar și la empatie și curiozitate. Tocmai din acest motiv, vizitatorii sunt încurajați să aducă cu ei o fotografie portret care îi atrage, personală sau găsită, indiferent de epocă, dimensiune și stil.
La sfârșit de mai s-a deschis la Casa ISHO din Timișoara (Bd. Take Ionescu 46C) solo show-ul lui Marius Bercea, curatoriat de Diana Marincu, care va putea fi vizitat până în august. Este cea mai cuprinzătoare expoziție a picturilor și desenelor artistului în România, reunind peste 40 de lucrări realizate în ultimii 15 ani la Cluj-Napoca și în California, răstimp în care acesta a explorat vizual și psihologic locurile și oamenii, reflectând astfel asupra unor noțiuni precum consumerism, apartenență, capitalism sau migrație. Titlul expoziției trimite la romanul lui F. Scott Fitzgerald și la încercarea descrisă în carte, de a face pace cu o lume complet deziluzionată.
Foto: PR