Indiana Jones și cadranul destinului
Dacă îți era dor de Indiana Jones, iată că legendara serie ajunge la final cu acest ultim film, singurul din serie care nu este regizat de Steven Spielberg și nu e scris de George Lucas. Continuând acțiunea filmului lansat în 2008, pelicula regizată de James Mangold reia povestea arheologului jucat de Harrison Ford, de data aceasta însoțit de nepoata sa (Phoebe Waller-Bridge) în aventura ce are pe fundal încercările guvernului Statelor Unite de a cuceri spațiul cosmic înaintea adversarilor (scop pentru care autoritățile nu se dau în lături să recurgă la foști naziști). În cinematografe de pe 30 iunie, după premiera mondială de la Cannes.
Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc
Până pe 17 septembrie, Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Muzeul Satului, îl celebrează pe Nicolae Grigorescu prin intermediul unei expoziții care s-a deschis pe 15 mai, ziua care a marcat 185 de ani de la nașterea artistului. Peste 120 de lucrări de pictură din colecția MNAR, multe expuse foarte rar sau prezentate pentru prima dată publicului, alături de veșminte țărănești, obiecte decorative și imagini din timpul cercetărilor realizate în zonele rurale din România de Dimitrie Gusti, vor fi în display, arătând legătura profundă a pictorului cu universul rural. Pe întreg parcursul expoziției vor fi organizate și activități pentru copii sau tururi ghidate și conferințe.
The Flash
Este sezonul filmelor de acțiune, iar de pe 16 iunie în cinematografe te așteaptă The Flash, filmul în care Barry Allen își folosește viteza pentru a schimba trecutul, deși încercarea sa de a-și salva familia creează o lume fără supereroi, ceea ce îl obligă să pornească într-o misiune pentru a salva viitorul. Din distribuție fac parte Michael Keaton, Ben Affleck, Ezra Miller și mulți alții.
Daníel Hjálmtysson în turneu în România
Cu influențe dark-rock și post-punk și inspirat de Nick Cave, Depeche Mode sau Nine Inch Nails, islandezul Daníel Hjálmtýsson ajunge în iunie în România, unde va concerta, pe 14 iunie, la Control Club în București, pe 15 la Aftăr Hours în Brașov și va susține un show special în Cluj în cadrul TIFF, pe 16 iunie. Descoperă sound-ul special al artistului care a debutat solo în 2020, cu balada Birds, după ce lansase anterior muzică prin intermediul proiectului HYOWLP. Albumul său de debut, Labyrinthia, a venit la finalul anului trecut. Biletele pentru concertele organizate de platforma Alternative Culture se găsesc pe iabilet.ro.
The Idol
Deși va începe să fie difuzat pe HBO de-abia pe 4 iunie, serialul creat de Abel Tesfaye (The Weeknd), Reza Fahim și Sam Levinson a stârnit deja controverse. Și asta pentru că acțiunea, care se concentrează pe ascensiunea unei tinere starlete pop (Lily-Rose Depp) care are o cădere nervoasă și care ajunge să aibă o relație bizară cu Tedros, un guru ce conduce un fel de sectă, s-a dovedit doar din auzite deranjantă pentru o mulțime de oameni. Cu atât mai mult merită să îl urmărești. În alte roluri apar Suzanna Son, Troye Sivan, Dan Levy, Hari Nef și mulți alții.
The Bear, al doilea sezon
Unul dintre cele mai interesante seriale ale ultimilor ani, The Bear revine pe Hulu cu un al doilea sezon, care îl are drept erou pe același șarmant, talentat și depresiv chef Carmy (Jeremy Allen White) revenit în Chicago pentru a prelua localul fratelui său, gestionat dezastruos. Întreaga distribuție va reveni, reluând acțiunea din momentul din finalul primului sezon, când Carmy găsește 300 de mii de dolari ascunși în conservele de pastă de roșii. Își va deschide el, în cele din urmă, propriul restaurant? Și va reuși să colaboreze cu echipa sa? Vei vedea în curând.
Nu-ți port pică!
Jennifer Lawrence revine în cele din urmă pe marile ecrane (la noi, începând cu 23 iunie) în această comedie în regia lui Gene Stupnistsky, în care îi dau replica Ebon Moss-Bachrach, Natalie Morales, Matthew Broderick și alții. Pe scurt, avem de-a face cu Maddie, o tânără cu o viață dezordonată și mereu în lipsă de bani, care ajunge, după ce vede un anunț pe Craig-list, să accepte oferta unui cuplu de a se vedea cu fiul lor, un băiat introvertit, fără viață socială.
Ultima noapte
Franco Amore se pregătește de pensionare, fără să-și dea seama că ultima noapte de muncă în slujba poliției, după o viață în care nu a tras nici măcar o dată un foc de armă pentru a ucide și în care s-a străduit să rămână onest, îi va schimba cu totul traiectoria. Și asta pentru că întreaga sa carieră, dar și viața îi este pusă în pericol. Drama, în regia lui Andrea Di Stefano, cu Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi și Francesco Di Leva, are premiera în România pe 23 iunie.
Kandahar
Tom Harris (Gerard Butler), un agent CIA sub acoperire, descoperă, după ce a sabotat un reactor nuclear iranian, că fotografia sa a ajuns în toată presa, când cineva a dezvăluit implicarea sa în distrugerea reactorului. Însă reporterul care cunoaște toate detaliile poveștii este arestat de Garda Revoluționară a Iranului, ceea ce îi oferă eroului 30 de ore pentru a găsi o cale de scăpare. În regia lui Ric Roman Waugh, filmul ajunge în cinematografe pe 2 iunie.
Seară americană la Sala Radio
Pe 9 iunie 2023, muzica americană vine la Sala Radio, unde vor putea fi ascultate Concertul în Fa major pentru pian și orchestră de Gershwin, considerat drept una dintre cele mai rafinate și complexe lucrări ale compozitorului, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta dirijorului Kerem Hasan. Programul serii include și Uvertura operei Candide, de Leonard Bernstein, și Simfonia nr. 6 de Anton Bruckner, iar invitat special este pianistul Daniel Ciobanu, câștigătorul medaliei de argint și al premiului publicului la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv din 2017.
Marian Zidaru – Inferno 2.0 Summa Dantesca
Până pe 10 iunie, la Galeria Nicodim de la Combinatul Fondului Plastic (strada Băiculești, nr. 29) te așteaptă o expoziție dedicată unuia dintre cei mai interesanți sculptori români ai zilelor noastre, Marian Zidaru. Artistul și-a dedicat ultimii ani ilustrării unei noi traduceri a Divinei comedii a lui Dante, lucru care răzbate ca un ecou în întreaga sa practică artistică recentă, iar expoziția arată din plin această preocupare pentru a reda, în lucrări din perioada 2015-2019, dar și în instalații mai recente, timpurile infernale în care trăim.
Saint Omer
În regia lui Alice Diop, Saint Omer a fost deja recompensat cu mai multe premii la Festivalul de la Veneția și spune povestea lui Rama, o profesoară de literatură și romancieră care ajunge de la Paris în Saint-Omer pentru a asista la procesul lui Laurence Coly și pentru a scrie despre cazul acesteia. Coly, o imigrantă din Senegal, este acuzată că și-a lăsat copilul în vârstă de 15 luni pe plajă, pentru a fi luat de maree, iar Rama, ea însăși însărcinată și cu planuri să rescrie un fel de poveste modernă a Medeei pornind de la acest incident, descoperă o nouă perspectivă asupra propriei vieți și a maternității. În cinema din 2 iunie.
Gata de TIFF.22
Pe 9 iunie se deschide la Cluj-Napoca TIFF.22, o ediție specială a celui mai important eveniment dedicat filmului din România, pe parcursul căruia vei putea vedea o mulțime de premiere interesante, locale și internaționale, și revedea pelicule care au făcut istorie.
Festivalul este pus în mișcare anul acesta de premiera Confort nordic (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), o comedie despre un grup de londonezi ce vor să scape de frica de zbor participând la un curs. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului, dar și a actorului Timothy Spall, care face parte din distribuție, în Piața Unirii, care așteaptă mii de oameni zilnic.
Nu rata, din programul Piața Unirii Open Air, thriller-ul inspirat din fapte reale Kompromat (r. Jérôme Salle), despre un diplomat francez care lucrează în Siberia, arestat pentru pornografie infantilă și aruncat în închisoare. Ai de văzut și Ultima noapte (r. Andrea di Stefano), despre un polițist convins să facă o favoare unui lider mafiot în ultima noapte înainte de pensionare. Tot acolo se proiectează și cel mai recent proiect al lui Fatih Akin, Rheingold, un film biografic despre rapper-ul Xatar, celebru mai ales pentru primul său album, compus în închisoare. Un eveniment special este și proiecția, pe 13 iunie, a documentarului Patrick și balena (r. Mark Fletcher), despre relația dintre exploratorul marin Patrick Dykstra și un cașalot, Dolores – iar printre producători se numără și Alexander Nanau, regizorul documentarului Colectiv.
Pe 14 iunie, fanii Casablanca au șansa să revadă o versiune restaurată a celebrei și iubitei pelicule cu Humphrey Bogart și Ingrid Bergman în rolurile principale, la aniversarea de un secol a studiourilor Warner.
Două filme românești au premiera în Piața Unirii: pe 15 iunie, Încă două lozuri, al lui Paul Negoescu, care îi readuce laolaltă șapte ani mai târziu pe protagoniștii Două lozuri (Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol). Iar pe 16 iunie are premiera documentarul Nasty (r. Tudor Giurgiu), despre cariera și viața lui Ilie Năstase, un proiect pentru care au fost intervievate legende ale tenisului, printre care Rafael Nadal, Bjorn Borg și John McEnroe.
TIFF.22 ne aduce, pe 17 iunie, și premiera Mon crime, cel mai recent proiect al lui François Ozon, cu Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon și André Dussollier, o comedie retro despre o actriță care devine celebră după ce este achitată de crimă. Și, în închiderea festivalului, are loc vizionarea mult așteptatului Asteroid City, imediat după premiera mondială de la Cannes. Cel mai nou film al lui Wes Anderson este o comedie romantică SF care îi are în distribuție pe Tom Hanks, Scarlett Johansson și Jason Schwartzman.
Invitat special al festivalului anul acesta este Geoffrey Rush, care revine la TIFF pentru a fi recompensat cu Premiul pentru Întreaga Activitate, la Gala de închidere de pe 17 iunie. Cu o carieră de peste 40 de ani, actorul australian va participa la proiecția specială a filmului Shine (r. Scott Hicks), care i-a adus un premiu Oscar, pentru rolul pianistului David Helfgott.
Festivalul îi dedică fondatorului Noului Val Francez secțiunea Close-up Jean-Luc Godard, organizată cu ajutorul Institutului Francez, ceea ce înseamnă că, între 9 și 18 iunie, opt din cele mai apreciate filme ale acestuia vor putea fi vizionate la Cluj. O retrospectivă îi este dedicată și lui Sidney Lumet, astfel că șase dintre filmele acestuia ajung la festival în variante restaurate (12 Angry Men, Fail Safe, Serpico, Dog Day Afternoon, Network, Running on Empty). Găsești programul complet al festivalului pe tiff.ro, și bilete pe tiff.eventbook.ro.
Citește și:
10 staruri subestimate, care merită din plin atenția ta
Foto: PR