Agenda de iulie 2023: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Ai crede că sezonul concediilor se rezumă doar la a lâncezi pe un șezlong, dar iată că în această vară ai o mulțime de ispite culturale care te provoacă să nu te mulțumești cu activitățile estivale clasice.

Sezonul de vară la MNAC

Muzeul Național de Artă Contemporană te așteaptă până la începutul lui octombrie cu expoziții noi și tot soiul de evenimente care merită atenția ta. Chiar în primul spațiu, la intrarea în muzeu, te așteaptă lucrările artistului olandez Klaas Kloosterboer, care a construit un spațiu-instalație, Rephrase, Revise, Replace, pornind de la reflecția personală pe marginea picturii și a limbajului. Tot la parter, în Sala de Marmură, se află instalația site-specific Black Cloud, a lui Carlos Amorales, care poate fi experimentată și la Timișoara, în tramvaiul numărul 6, în cadrul Bienalei Art Encounters.
La primul etaj poate fi văzută în continuare expoziția dedicată achizițiilor recente ale muzeului, Puls 22, iar la etajul al doilea sunt de vizitat și în acest sezon depozitele colecției muzeului, în expoziția Leviathan.
La etajul al treilea te așteaptă o întâlnire emoționantă cu munca Ecaterinei Vrana, într-o retrospectivă curatoriată de Simona Vilău care include lucrări și materiale din arhivele artistei. Iar la ultimul etaj ai de văzut o altă expoziție percutantă, de această dată a artistului cipriot Theodoulos Gregoriou (Geografie Mentală – Constelații). Tot acolo, în Auditorium, e musai să interacționezi cu lucrările din expoziția Pixels From a Future Past, organizată de CINETIc (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale din Bucureşti).

Barbie

Fără îndoială onoarea de a fi creat filmul acestei veri îi revine Gretei Gerwig, care a re-imaginat povestea lui Barbie și i-a distribuit în rolurile principale pe Margot Robbie și Ryan Gosling. Chiar dacă rivalizează cu poveștile pe care le-ai imaginat de când erai copil, e musai să vezi istoria vieții în Barbie Land și să afli ce înseamnă să fii o ființă perfectă într-un mediu perfect, pentru că e clar deja, încă dinainte de premieră, că ironia și inteligența regizoarei vor prilejui comentarii pertinente asupra lumii în care trăim, mascate de aventurile iconicelor păpuși aduse la viață. În cinematografe din 21 iulie.

În bătaia focului

În filmul lui Christian Petzold care are premiera la noi pe 7 iulie doi prieteni care își petrec vara într-o casă de vacanță de pe litoralul Mării Baltice se bucură să îi întâlnească pe Nadja și Devid, ceea ce face posibile experimente amoroase interesante. Însă pădurea din apropiere este cuprinsă curând de flăcări, lucru care complică viețile celor patru. Filmul, cu Thomas Schubert, Paula Beer, Enno Trebs, Langston Uibel și Matthias Brandt, a câștigat în 2023 Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin.

Nicodim, Bucharest: 10 Years

Au trecut 10 ani de când Mihai Nicodim și-a extins și în România galeria de artă, iar lucrul acesta este celebrat cum se cuvine în spațiul din strada Băiculești 29, până pe 29 iulie. Deceniul care s-a scurs a adus la București lucrări ale unor artiști internaționali uriași, alături de nume locale respectate, iar expoziția care aniversează ocazia, curatoriată chiar de fondator, include lucrări ale artiștilor Ángeles Agrela, Isabelle Abuquerque, Niklas Asker, Michiel Ceulers, Liang Fu, Dominique Fung, Adrian Ghenie, Devin B. Johnson, Rae Klein, Tali Lennox, Larry Madrigal, Ciprian Mureşan, Katherina Olschbaur, Pedro Pedro, Jorge Peris, Thania Petersen, Daniel Pitín, Cristian Răduță, Nicola Samori, Șerban Savu, Moffat Takadiwa și Ecaterina Vrana. De văzut neapărat.

Raluca Popa la Gaep

Până pe 29 iulie, la Gaep te așteaptă expoziția Source, a artistei Raluca Popa, care explorează noțiuni legate de vizibilitate, lizibilitate și privire mediată, prin intermediul unor lucrări vechi și noi, peisaje desenate în cărbune și texte privite prin lentile, serii de fotografii ce documentează trecerea timpului peste o priveliște și intervenții pictate de mână peste imagini, materiale strânse și reconfigurate, rescrise, și trimise înapoi în lume.

The H Gallery (Calea Victoriei 109) aniversează un an cu expoziția Teoria recapitulării, de văzut până pe 10 august. Este vorba despre cea de-a 12-a expoziție solo a lui Ștefan Ungureanu, pentru care artistul a explorat lucrările de tip vanitas. Numele expoziției trimite la o teorie invalidată științific încă de la apariția sa și care a fost utilizată și în ideologia nazistă, conform căreia dezvoltarea embrionului unei ființe vii reia fazele evoluției speciei sale, amintind de ciclicitatea vieții imaginată de vechii greci. Despre asta vorbește recapitularea artistului, care începe prin a explora propria copilărie și sfârșește prin a o observa pe cea a fiului său, în diorame ce funcționează deopotrivă ca niște capsule ale timpului și ca proiecții ale unui viitor inventat.

Oppenheimer

Christopher Nolan revine, de pe 21 iulie, cu povestea lui J. R. Oppenheimer, fizicianul care a condus laboratoarele Los Alamos în timpul celui de-al doilea război mondial și a avut un rol crucial în Manhattan Project, distructivul demers pentru dezvoltarea primelor arme nucleare din lume. Lui Cillian Murphy i se alătură în distribuție nume mari precum Florence Pugh, Emily Blunt, Matt Damon și Robert Downey Jr.

Full Circle

Pe 13 iulie ajunge pe Max miniseria Full Circle, după un scenariu de Ed Solomon, regizată de Steven Soderbergh. Acțiunea pornește de la un caz de răpire care pune în mișcare o investigație ce ajunge să scoată la iveală secrete ascunse vreme îndelungată, care conectează o mulțime de personaje ce reprezintă multiplele culturi ce își dau întâlnire în New York-ul zilelor noastre. Din distribuție fac parte Claire Danes, Zazie Beetz, Timothy Olyphant, Dennis Quaid și mulți alții.

The Out-Laws

Pe 7 iulie se lansează și în România, pe Netflix, comedia The Out-Laws, care spune povestea unui manager de bancă, Owen (Adam Devine) care urmează să se căsătorească cu femeia pe care o iubește (Nina Dobrev), numai că în așteptarea nunții banca este atacată de infamii Ghost Bandits. Nu lipsește mult până ca eroul nostru să îi bănuiască pe viitorii săi socri (Pierce Brosnan, Ellen Barkin), de-abia sosiți în oraș, că ei sunt infractorii.

Art Safari, a 12-a ediție

Până pe 10 septembrie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani este deschisă cea de-a doua ediție Art Safari a anului, cu patru expoziții de artă românească, dar și cu artă internațională din plin. Un highlight este colaborarea cu National Portrait Gallery din Londra, care aduce la București expoziția Love Stories, prezentând portrete contemporane sau vechi ale unor cupluri celebre. Curatoriată de Lucy Peltz, expoziția dezvăluie publicului de la noi lucrări din una dintre cele mai celebrate colecții ale lumii. Seria dedicată de eveniment maeștrilor artei românești continuă la această ediție cu pictorul Constantin Artachino, elevul lui Theodor Aman și prietenul lui Ștefan Luchian, alături de care a organizat o expoziție-manifest a artiștilor independenți.
O altă expoziție, îngrijită de Ana-Maria Smigelschi, îi este dedicată lui Ion Alin Gheorghiu, a cărui poveste tumultuoasă de viață este oglindită în pânzele abstracte de mari dimensiuni reunite în seria Grădinilor suspendate.
Iar un show dedicat artei contemporane, Nimfe și Zombi din arta contemporană românească, provoacă prin alăturarea a doi artiști cu viziuni diametral opuse: Ondine Slimovschi și Paul Marat Baraka.

Kompromat

Acest thriller în regia lui Jérôme Salle îi aduce împreună pe Gilles Lellouche, Joanna Kulig, Mikhail Gorevoy, Aleksey Gorbunov și Elisa Lasowski pentru a pune în scenă o istorie inspirată de fapte reale: și anume, arestarea pentru pornografie infantilă și încarcerarea unui diplomat francez care lucrează în Siberia. Filmul urmărește încercările personajului principal de a evada, abandonat până și de guvernul propriei țări. În cinema din 28 iulie.

Carbon

Începând cu 4 iulie, în cinema se vede filmul lui Ion Borș, cu Dumitru Roman și Ion Vantu, a cărui acțiune se petrece în Moldova anilor 90 unde Dima, un șofer de tractor, decide să se înroleze și să ia astfel parte la războiul de la granița cu Transnistria alături de Vasea, un veteran din Afghanistan. Cei doi descoperă un cadavru carbonizat de care nu îi pasă nimănui, și decid să îi ofere o înmormântare ca la carte și să afle identitatea persoanei decedate.

WHAM!

Pe Netflix vezi, de pe 5 iulie, povestea unuia dintre cele mai de succes duo-uri muzicale din istorie: Wham! Fondat în 1982 de doi adolescenți, George Michael și Andrew Ridgeley, grupul a avut ani de super stardom până la destrămarea sa, iar acum povestea perioadei în care a dominat topurile din toată lumea cu hit-uri pop care se ascultă și azi și în care a concertat până și în China, fiind primul proiect muzical vestic de asemenea anvergură care o făcea, este spusă chiar în cuvintele celor doi membri, prin intermediul accesului fără precedent la arhivele lor.

Lost in the Moment that Follows

O parte consistentă a unei dintre cele mai ambițioase colecții de artă din România, cea deținută de Ovidiu Șandor, președintele fundației Art Encounters și totodată Comisarul desemnat al expoziției Brâncuși: Surse românești, perspective universale, este expusă până în septembrie la Kunsthalle Praha. Mai exact, aproape 140 de lucrări realizate de peste 60 de artiști români și nu numai, printre care Brâncuși, Victor Brauner, Brassaï, André Cădere, Ana Lupaș, Ion Grigorescu, Victor Man, Mircea Cantor, Ciprian Mureșan sau Ioana Nemeș, au fost adunate de Tevž Logar, curatorul expoziției, demonstrând cum o colecție particulară poate contribui susținerea condițiilor propice pentru producția artistică a unei țări. De văzut neapărat, dacă ai drum prin Praga.

The Female Gaze

Centrul de Resurse în Fotografie te așteaptă până pe 14 iulie, la Is This Art? Gallery (Popa Tatu 68, București) cu expoziția Female gaze on sexuality and femininity, adică lucrări ale artistelor Ilina Schileru și Virginia Lupu, fotografii realizate pe parcursul unei rezidențe oferite de Centru pe tema sexualizării femeii și feminității în cadrul unor minorități locale. Lucrările interoghează dinamicile de putere, violența și stereotipurile de gen, influențele religioase, culturale, sociale sau politice, explorând lumea lucrătoarelor casnice în zona rurală (Schileru) sau a lucrătoarelor sexuale BDSM (Lupu).

chairs_

Până pe 13 iulie, la 2/3 galeria (strada Franceză 4, București) ai de văzut expoziția chairs_, un proiect semnat de Claudia Retegan, fondatoarea galeriei, și artistul Răzvan Neagoe, pornind de la unul dintre cele mai uzuale și cotidiene obiecte, totodată o temă apărută din întâmplare: scaunul. Răzvan Neagoe a fotografiat astfel de obiecte găsite în spații abandonate sau temporar neutilizate în perioada pandemiei, în vreme ce Claudia Retegan lucrează în colaj, fotografie și video, începând seria some chairs în 2015, într-o rezidență în Los Angeles.

Citește și:
Cele mai carismatice personaje negative din istoria filmului

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle