Zile perfecte
Din 26 ianuarie, Wim Wenders încearcă să ne demonstreze, pe ecranul cinematografului, că fiecare zi a vieții noastre poate fi perfectă, dacă suntem pregătiți pentru micile bucurii din jur. Cel puțin asta pare să ne sugereze viața lui Hirayama, un îngrijitor de toalete din Tokio, care muncește, dar în același timp își trăiește pasiunile pentru muzică și literatură, sau dragostea pentru copaci. Asta până ce o serie de întâmplări aduc la lumină mai multe lucruri din trecut…
Familiar
Regizorul Călin Peter Netzer revine, de pe 26 ianuarie, cu un nou film în cinematografele românești. Este vorba despre drama unui regizor, Dragoș, care decide să facă un film despre emigrarea propriei familii în Germania, în anii 80. Sprijin în această investigație îi este fosta iubită, Ilinca, însă colaborarea dintre cei doi riscă să strice actuala relație a acestuia, iar secretele vechi care ies la iveală deteriorează și legătura eroului cu părinții săi. În rolurile principale, Emanuel Pârvu și Iulia Lumânare.
Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi
Până în februarie, la Sălile Kretzulescu ale Muzeului de Artă al României ai de văzut o expoziție de pictură contemporană care îți aduce mai aproape spiritul Istanbulului, gândită ca o celebrare a unui veac de la înființarea Republicii Turcia, dar marcând în același timp și 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir. 29 de picturi și o țesătură din mătase stau mărturie pentru perspectiva artistului asupra țării sale și a tradițiilor ei, viziune influențată și de miniaturile tradiționale turcești.
La Stejarul Bătrân
Chiar la început de an, pe 5 ianuarie, avem parte de un cadou din partea lui Ken Loach – debutul pe marile ecrane al celui mai recent proiect al său, un film despre ultimul pub (și ultimul spațiu public) în care își dă întâlnire o comunitate minieră locală intrată de decenii în declin. Locul devine subiectul unei dispute teritoriale atunci când în sat sunt aduși refugiați sirieni, însă proprietarul pub-ului, TJ Ballantyne, leagă o prietenie neașteptată cu o tânără siriană ce poartă mereu un aparat de fotografiat. În rolurile principale îi vei vedea pe Dave Turner, Ebla Mari, Trevor Fox și Claire Rodgerson.
Victor Brauner. Între oniric și ocult
Muzeul Național de Artă al României te așteaptă, până la primăvară, cu o expoziție-eveniment, care celebrează o sută de ani de la debutul mișcării suprarealiste și pune în evidență originalitatea și sursele de inspirație ale lui Victor Brauner, dar și contribuția lui semnificativă la această mișcare. Cele peste o sută de exponate subliniază rolul spiritualității populare și al practicilor oculte și esoterice în practica artistică a lui Brauner. Vei avea de văzut, astfel, lucrări de grafică și pictură provenind din colecțiile Centre Pompidou, Musée dArt moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée dArt moderne et contemporain de Strasbourg, și din mai multe muzee și colecții particulare din țară.
Society of the Snow
La început de ianuarie ajunge pe Netflix thriller-ul spaniol al lui J.A.Bayona, inspirat de zborul prăbușit în Anzi în 1972 și de cartea lui Pablo Vierci despre acest dezastru, la câteva luni de la premiera de la Veneția. Zborul 571 care transporta o echipă de rugby în Chile a devenit o legendă, la fel și viețile supraviețuitorilor, care s-au trezit că sunt nevoiți să facă față, după coșmarul inițial, și unor condiții
extreme, care cer măsuri extreme.
Ferrari
Un mult așteptat proiect biografic aduce la lumină viața fostului pilot de curse Enzo Ferrari, pe care filmul îl surprinde într-un moment delicat al vieții sale. Cu zece ani în urmă acesta a construit, împreună cu soția lui, Laura, o fabrică aflată acum în pragul falimentului; relația celor doi e puternic afectată de moartea fiului lor, Dino, și de legătura celui de-al doilea fiu cu Lina Lardi. Așa că Enzo pariază totul pe o singură cursă… Din distribuția proiectului regizat de Michael Mann fac parte Adam Driver, Shailene Woodley, Penélope Cruz și mulți alții.
Patru fiice
Documentarul realizat de Kaouther Ben Hania, care ajunge pe 12 ianuarie în cinematografele românești, vorbește despre Olfa, o femeie din Tunis care are patru fiice, dintre care două sunt pierdute pentru totdeauna. Olfa vorbește deschis, în 2016, împotriva guvernului tunisian, pe care îl critică pentru lipsa de acțiune atunci când a venit vorba de a-i împiedica fiicele să se alăture ISIS, iar în intimitate își interoghează propria vină. Regizoarea replică această poveste dureroasă cu ajutorul actrițelor Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui, Olfa Hamrouni, Nour Karoui, creând o experiență cinematografică cu totul specială.
The Signs for Somewhere and Elsewhere and Here and Now la GAEP
O expoziție interesantă de grup, incluzând lucrări de Răzvan Anton, Pavel Brăila, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Damir Ocko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte, te așteaptă să o vizitezi până pe 3 februarie la noul sediu al galeriei GAEP. Show-ul are un titlu împrumutat din cartea lui Deborah Levy, Swallowing Geography, și prezintă lucrări ce gravitează în jurul unor experiențe trăite sau imaginate de locuire a spațiului, aluzie la mutarea recentă a galeriei într-un spațiu radical diferit față de precedentul (o găsești pe strada Garibaldi 8, în București).
About Dry Grasses
Drama lui Nuri Bilge Ceylan care ajunge pe 12 ianuarie pe ecranele de la noi vorbește despre viața unui tânăr profesor, care speră să obțină un post în Istanbul, după încheierea stagiului obligatoriu într-un sătuc. Când ajunge să renunțe la orice urmă de optimism, colegul său, Nuray, îl va ajuta să capete o nouă perspectivă asupra lucrurilor.
Dan Beudean la Zina Gallery
Doctor OuchItHurts opens a hospital that cures any sickness from any animal este numele expoziției care te așteaptă până pe 13 ianuarie la galeria Zina din Cluj-Napoca, și dacă ți se pare că este inspirat de eroicul doctor Au-mă-doare din cărțile copilăriei, ei bine, chiar așa este. E musai, deci, dacă te afli în Cluj, să mergi să vezi lucrările artistului cunoscut pentru abilitățile sale de desenator și pentru temele naturale, mistice, cotidiene sau fictive pe care le abordează.
Mozart, Beethoven și operă la Sala Radio
Anul debutează în forță la Sala Radio, cu concerte pe care îți vei dori să le asculți. Pe 19 ianuarie Katharina Wincor dirijează un concert Mozart/Beethoven, ce îl are ca invitat principal pe pianistul Mihai Ritivoiu, care va interpreta celebrul Concert nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven – supranumit Imperialul. Iar pe 26 ianuarie, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio prezintă o gală de operă ce o are drept invitată specială pe soprana Cristina Păsăroiu, într-un eveniment dirijat de David Crescenzi.
All We Can Eat
Până pe 3 februarie, în spațiul Sandwich de la Malmaison te așteaptă a doua expoziție a artistului Dan Vezentan în cadrul galeriei, de data aceasta o serie de Structuri de Recoltare, o serie deschisă ce include machete, modele 3D, schițe și lucrări monumentale care omagiază lucrătorii agricoli. Instrumentele de recoltat utopice prezentate de artist imaginează o nouă modalitate de procurare a hranei, una mai înceată, care ne poate deprinde să ne cultivăm răbdarea, aducându-ne aminte de modalitățile moderne de producție a alimentelor, dar și de alternativele la acestea, containere de tot felul care poartă în ele nu doar recolte, ci și anumite ritmuri de viață.
True Detective
După o îndelungată așteptare, cel de-al patrulea sezon al seriei True Detective, creată de Nic Pizzolatto, ajunge în cele din urmă pe HBO pe 14 ianuarie. Acțiunea se petrece într-un orășel fictiv din Alaska, unde opt membri ai unei echipe de cercetare dispar fără urmă. Investigația este condusă de detectivele Liz Danvers și Evangeline Navarro (Jodie Foster și Kali Reis), și știi deja că vrei să vezi ce vor afla cele două.
Citește și:
10 actori care au adus succes unor filme datorită interpretării lor de excepție
Foto: PR