Agenda de ianuarie 2022: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Nu lăsa lentoarea începutului de an să te scoată din ritm – ai nevoie de o vizionare la cinema și de cel puțin o expoziție ca să-ți hrănești curiozitățile… și ai de unde alege.

Euphoria, sezonul 2

După o pauză prelungită generată de pandemie, care s-a soldat totuși cu lansarea a două specials, Euphoria revine pe HBO pe 9 ianuarie, aducându-ni-le din nou în față pe Rue (Zendaya) și Jules (Hunter Schafer), alături de apropiații lor (interpretați de excelenții Alexa Demie, Jacob Elordi, Barbie Ferreira, Sydney Sweeney etc.) în călătoria lor dramatică, dar redată cu multă empatie, către maturizare. Drama lui Sam Levinson (inspirată de o miniserie israeliană) pune într-o lumină dură, dar realistă, felul în care adolescenții de azi experimentează sexul, drogurile, prietenia și dragostea, dar și modurile în care își negociază identitatea și traumele. De neratat!

The 355

Dacă ai chef de un film de acțiune care să le aducă la un loc pe actrițele tale preferate, din 7 ianuarie ai de văzut la cinema The 355, cu Jessica Chastain, Diane Kruger, Penélope Cruz, Lupita Nyong’O și Fan Bingbing. Fiecare dintre ele lucrează sau au lucrat în servicii secrete concurente, dar când o armă secretă de top ajunge în mâinile unor mercenari, se reunesc pentru binele comun.

Archive 81

Netflix încearcă, din 14 ianuarie, să-ți trimită fiori reci pe șira spinării cu Archive 81, un nou serial ce îl urmărește pe arhivistul Dan Turner în vreme ce restaurează o colecție de casete video din 1994, ce au aparținut documentaristei Melody Pendras – constând într-o investigație a unui cult. Pe măsură ce eroul lucrează, devine obsedat de ideea de a descoperi ce s-a întâmplat cu Melody, iar judecând după faptul că producător executiv al proiectului este James Wan, cel care a co-creat Saw și Conjuring, e clar că vei avea parte de scene cutremurătoare.

Aniversare Pallady

Până pe 3 aprilie, patru expoziții vor celebra 150 de ani de la nașterea lui Theodor Pallady. La parterul Galeriei Naționale de la MNAR ai de văzut Jurnal Intim, curatoriată de Călin Stegerean, o expoziție ce corelează lucrările și însemnările artistului; dar care reconstituie și prietenia acestuia cu Matisse – ilustrată cu lucrări ale francezului. La Muzeul Colecțiilor de Artă, curatoarea Liliana Chiriac aduce în fața publicului opera grafică a artistului, constând în lucrări în creion, acuarelă, guașă, peniță, gravuri etc. La Muzeul Zambaccian sunt expuse o serie de autoportrete ale artistului, în paralel cu extrase dintr-un articol despre acesta, publicat de Krikor Zambaccian în volumul Însemnările unui amator de artă; iar la Casa Melik ai de văzut Parisul lui Pallady, adică o selecție de lucrări din perioada de după 1890, când artistul a locuit la Paris.

The Gilded Age

Julian Fellowes, pe care îl știi drept scenaristul Gosford Park sau, mai simplu, creatorul Downton Abbey, revine cu un proiect pentru HBO care va avea premiera pe 24 ianuarie: o poveste despre New York-ul anilor 1880, în anii de boom economic și social în care proaspeții parveniți încercau din răsputeri să intre în lumea bună old money a orașului, generând conflicte și intrigi la tot pasul. Așteaptă-te, deci, la o dramă istorică savuroasă – nu îți mai spunem decât că în rolurile principale le vei vedea pe Christine Baranski și Cynthia Nixon drept două surori ce reprezintă vechea aristocrație a orașului, în vreme ce Carrie Coon se străduiește să se integreze în societatea pe care cele două o reprezintă.

Morbius

Din 28 ianuarie, ai de văzut la cinema un thriller cu note horror care promite să te țină trează și îngrozită pentru ceva timp. Dar dacă ești o fană a genului, nu rata întâlnirea cu biochimistul Michael Morbius, care, din dorința de a se vindeca de o boală rară de sânge, sfârșește prin a se pricopsi cu o formă de vampirism. Din distribuție fac parte Michael Keaton, Jared Leto, Matt Smith, Jared Harris și Adria Arjona.

Noua ordine

Un sistem social se stinge și un altul e gata să îi ia locul, iar întreaga schimbare dramatică este redată prin privirile îngrozite ale unei tinere mirese, a cărei nuntă este complet deraiată atunci când protestele clasei sărace a societății se transformă într-o lovitură de stat sângeroasă. Filmul lui Michel Franco, cu Diego Boneta, Fernando Cuautle și Naian Gonzalez are premiera în cinematografele din România pe 21 ianuarie.

The Righteous Gemstones

Dacă nu ai devenit încă dependentă de manipulările și mișmașurile puse la cale de familia disfuncțională de tele-evangheliști Gemstone, mai ai timp să te familiarizezi cu ele până pe 9 ianuarie, când debutează pe HBO cel de-al treilea sezon al seriei care îi portretizează pe Eli Gemstone și pe urmașii săi imaturi, care trăiesc din donațiile către biserică și nu se opresc din a pune la cale expansiunea imperiului comercial pe care l-au fondat.

Legenda lui Neagoe Basarab

La 500 de ani de la moartea voievodului care se întâmplă să fie și autorul primei scrieri literare concepute în spațiul românesc (Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie), Muzeul Național de Artă al României te invită la o lecție de istorie, în Galeria de Artă Veche Românească, care îți arată cum poate fi citită azi activitatea domnitorului, mai ales când vine vorba despre cea culturală, dat fiind că acesta a patronat și comisionat numeroși artiști. În display se vor afla fresce ale bisericii de la Curtea de Argeș, dar și icoane restaurate care îți vor spune multe despre școala de pictură din Țara Românească de la începuturile secolului al XVI-lea.

Belle

O fantezie muzicală animată japoneză îți spune povestea lui Suzu, o adolescentă timidă care își creează un cont pe „U”, o lume virtuală cu miliarde de membri, transformându-se în alter ego-ul Belle, o cântăreață populară. Însă în lumea nouă întâlnește o creatură înfricoșătoare, alături de care pornește într-o călătorie aventuroasă pe parcursul căreia va afla cine este cu adevărat. Din 21 ianuarie pe marile ecrane.

kimæra by kinema ikon

Cel mai vechi grup artistic experimental din țară, kinema ikon, fondat în 1970 la Arad, te așteaptă până la finalul lui ianuarie la Rezidența BRD Scena 9 cu expoziția kimæra, o metainstalație interactivă ce combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată și cu printul 3D sau cu sunetul generat de inteligența artificială. Cei patru artiști din grup – gH, Bogdanator, Alex Halka – interfornic.ro și reVoltaire utilizează materiale și medii diferite, creând moduli autonomi ca formă și conținut, care formează împreună kimæra (pe care Călin Man/reVoltaire o definește drept „cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă”).

Lea Rasovszky: Flowers Growing Out of My Chest

Până în februarie, la galeria Mobius din București te așteaptă un nou solo show Lea Rasovszky, curatoriat de Ștefania Dobrescu și reunind o serie de noi lucrări (desene, obiecte și lucrări de ceramică) prin intermediul cărora artista explorează dinamica muzicii în relația dintre corp și minte, felul în care indivizii se metamorfozează influențați de sunet și ritm, astfel încât să se poată conecta fără a mai ține cont de diferențe sociale.

Citește și:
Filme și seriale de pe HBO care merită din plin atenția ta

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle