Agenda de februarie 2024: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Filme de Oscar curajoase, seriale despre cei mai influenți creatori de modă ai tuturor timpurilor, animații înduioșătoare și expoziții speciale: ai o mulțime de lucruri de văzut luna aceasta, dacă îți găsești energia să ieși din casă.

Cristóbal Balenciaga pe Disney+


Alberto San Juan își asumă dificila sarcină de a interpreta rolul unei legende a modei, designerul și deschizătorul de drumuri Cristóbal Balenciaga. Seria, regizată de Aitor Arregi, Jon Garaño și Jose Mari Goenaga, îl urmărește pe Balenciaga de-a lungul carierei sale pariziene, și a debutat pe canalul de streaming pe 19 ianuarie. Ai, deci, ocazia să afli de ce a fost considerat revoluționar talentul marelui creator și cum a schimbat el felul în care ne raportăm și astăzi la haine, deși casa care îi poartă numele nu mai urmează neapărat aceleași principii. De asemenea, vei vedea cum s-a integrat viziunea creatorului spaniol într-o capitală a modei dominată la acea vreme de perspectivele lui Coco Chanel, Christian Dior și Hubert de Givenchy. Din distribuție mai fac parte Josean Bengoetxea, Gemma Whelan, Belén Cuesta,  Cecilia Solaguren, Adam Quintero, Thomas Coumans, Anouk Grinberg, Gabrielle Lazure,  Patrice Thibaud, Nine dUrso și Anna-Victoire Olivier.


Bob Marley: One Love

De pe 16 februarie ai ocazia să vezi în cinematografe drama biografică regizată de Reinaldo Marcus Green, care s-a încumetat, cu ajutorul unei distribuții din care fac parte Kingsley Ben-Adir, James Norton, Lashana Lynch și Michael Gandolfini, să exploreze viața legendarului muzician Bob Marley.

Mr. & Mrs. Smith

Pe Amazon Prime vezi luna aceasta o serie al cărei scenariu a pornit de la celebrul film care i-a adus împreună, în 2005, pe Angelina Jolie și Brad Pitt. Inițial o colaborare între Donald Glover (Atlanta) și Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), proiectul a ajuns în cele din urmă să îi aibă în rolurile principale pe Glover și Maya Erskine, interpretând un cuplu de spioni care caută să-și îndeplinească misiunea și în același timp să își salveze pielea. Din distribuție mai fac parte nume mari precum John Turturro, Paul Dano, Michaela Coel, Parker Posey, Sarah Paulson, Sharon Horgan, Alexander Skarsgård, Ron Perlman și Wagner Moura.


It Ends with Us

Amatorii de filme de dragoste se pot delecta, de pe 9 februarie, cu povestea spusă de Justin Baldoni în It Ends with Us, despre un cuplu care crede că a găsit dragostea adevărată… asta până ce Lily (Blake Lively) are parte de un incident dureros, ce redeschide răni din trecut. Unde mai pui că și prima ei iubire reapare brusc în viața ei.

Un viitor luminos

Cel mai recent film al lui Nanni Moretti ajunge pe marile ecrane de la noi la început de februarie, relatându-ne încercările lui Giovanni, un regizor italian de mare succes, care e pe cale să înceapă filmările la un nou proiect al său, unul politic. Însă drama din propria căsnicie, schimbările din industria cinematografică și falimentul producătorului par să îi stea în cale. Cum va rezolva el aceste situații mereu la limită?


Ioana Nemeș: Rituals, Keepers and Storms

La sediul fundației Art Encounters din Timișoara mai ai de văzut, până în martie, expoziția curatoriată de Diana Marincu și Kilobase Bucharest, dedicată practicii artistice a uneia dintre cele mai talentate și relevante artiste ale unei întregi generații, greu de plasat în orice fel de curent sau tendință, regretata Ioana Nemeș (1979–2011). Demersul aduce în fața publicului și pune în context lucrări provenind în principal din seria Relics for the Afterfuture (Brown), create între 2009 și 2010, analizând modul în care artista a explorat teme relevante și astăzi, precum timpul, identitatea sau reprezentarea. De văzut neapărat!


The New Look

Februarie pare să fie realmente o lună a modei, cu două serii inspirate de creatori cu influență uriașă în industrie: astfel, pe 14 ajunge pe Apple TV serialul The New Look, care explorează viața lui Christian Dior și munca lui în Parisul ocupat din timpul celui de-al doilea război mondial. Pe parcursul celor 10 episoade create de Todd A. Kessler vei vedea cum a reușit Dior (Ben Mendelsohn) să-și facă un nume în modă, dar și care era relația acestuia cu creatorii concurenți, nume redutabile ale industriei. Din distribuție mai fac parte Juliette Binoche, Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer, Claes Bang și Glenn Close.


Madame Web

Fanii filmelor de acțiune au ocazia să se distreze, de pe 16 februarie, cu Madame Web, în regia lui S.J. Clarkson, cu Sydney Sweeney, Emma Roberts, Dakota Johnson și alții. Cassandra Web muncește ca paramedic în Manhattan, dar dincolo de competențele sale profesionale, deține și puterea clarviziunii. Încercând să treacă peste evenimente dureroase din trecut, alături de prietenele sale, ea se confruntă, însă, cu prezentul.

Orion and the Dark

Pe Netflix are premiera, pe 2 februarie, această animație DreamWorks în regia lui Chalie Kaufman, despre un elev timid (Jacob Tremblay) care are o pasiune secretă, și care este bântuit de multiple temeri: de albine, câini, ocean, telefoane mobile, clovni, și mai presus de orice, de întuneric. Atunci când întunericul însuși (Paul Walter Hauser) îi face o vizită și îl provoacă să i se alăture într-o aventură care îl va face să-și confrunte cele mai negre frici, Orion descoperă dacă își poate accepta nesiguranțele.


Sărmane creaturi

Bizarul film al lui Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) a cules deja lauri la ceremoniile de premiere ale industriei de film, și pare că va continua să o facă până la Oscarurile care se vor decerna pe 11 martie, așa că e musai să îl vezi și tu în cinematografele de la noi, unde are premiera pe 9 februarie. Willem Dafoe, Emma Stone și Mark Ruffalo își dau întâlnire în distribuția proiectului care spune povestea Bellei Baxter, o tânără readusă la viață de genialul doctor Godwin Baxter.


Arta gliptică

Până pe 31 martie, la Palatul Șuțu (Muzeul Municipiului București) ai de văzut o expoziție care aduce la lumină strălucirile unor vremuri apuse: dedicată, mai exact, pietrelor prețioase și semiprețioase incizate, deseori montate în inele, care erau îndeosebi populare în antichitatea greco-romană. Parte din colecții donate statului sau provenind din descoperiri arheologice importante, aceste pietre poartă cu sine mesaje și simboluri ce vorbesc despre dinamici sociale, despre propagandă imperială și despre relația cu divinitatea, fie că au servit drept sigilii, simboluri ale căsătoriilor sau pur și simplu ca podoabe. O expoziție ce aduce în atenția noastră zeități, statuturi sociale și pretinse proprietăți magice, și care va face mai ușor de înțeles pasiunea pentru camee și alte bijuterii ce preiau temele antichității, recurentă și azi.

Dragoste la foc mic

Tran Anh Hung ni-i aduce pe ecrane, de pe 23 februarie, pe Juliette Binoche, Benoît Magimel și Jean-Marc Roulot, într-un film romantic despre o bucătăreasă de mare talent care și-a petrecut ultimele decenii lucrând pentru celebrul gurmand Dodin. Relația celor doi devine treptat una sentimentală și dă naștere unor preparate care îi uimesc pe cei mai celebri chef-i ai lumii. Totuși, pentru că Eugenie nu își dorește să se căsătorească cu Dodin, acesta va lua o decizie surprinzătoare: va începe să gătească pentru ea.

The Peasants

Animația istorică regizată de Dorota Kobiela și Hugh Welchman, care ajunge pe marile ecrane de la noi pe 23 februarie, vorbește despre o tânără de doar 19 ani, care iese din tiparele comunității sale și ajunge în centrul atenției tuturor atunci când decide să încalce toate standardele sociale ale vremii, refuzând să se căsătorească cu un moșier văduv și bogat. Asta pentru că Jagna este îndrăgostită de fiul influentului bogătaș…

Zona de interes

Unul dintre cele mai bune filme ale anului trecut, care a câștigat și Grand Prix la Festivalul de la Cannes (printre altele), drama lui Jonathan Glazer își ia inspirația din romanul lui Martin Amis despre un comandant de la Auschwitz. Acesta încearcă să-și construiască o viață bună într-o casă confortabilă, alături de familie, chiar lângă lagărul de concentrare care găzduiește, sub conducerea sa, nesfârșite orori. Povestea comandantului Rudolf Höss și a soției sale, Hedwig, interpretați de Christian Friedel și Sandra Hüller, vorbește despre egoism, nepăsare și mai ales despre acea banalitate a răului, așa cum bine a fost definită atitudinea generală față de viețile întrerupte cu cruzime în marele război. În cinema de pe 16 februarie.

Scriitoare în socialism

Un nou blog își asumă un demers ambițios, și nu ar strica să arunci cel puțin o privire asupra lui: este vorba despre Scriitoare în socialism, proiectul Adelei Hîncu, specialistă în istoria filosofiei și științe sociale, care prezintă romane scrise de femei în timpul regimului comunist, dintr-o perspectivă feministă. Pe scriitoaresocialism.blog vei descoperi o mulțime de autoare despre a căror activitate nu știai (mai) nimic.

Februarie la SkyShowtime

SkyShowtime ți-a făcut programul pentru ultima lună de iarnă, pentru că îți oferă o mulțime de filme și seriale noi, producții numai bune să îți țină de urât cât vremea e încă neprielnică. Noi îți recomandăm să nu ratezi The Curse, cu Emma Stone, o serie despre un cuplu proaspăt căsătorit care încearcă să-și aducă la viață un vis: cel de a crea o locuință ecologică în Española, New Mexico. Când un producător excentric le propune să creeze un reality show din inițiativa lor, viața celor doi se complică, fiind copleșită de situații morale neclare, iar relația lor dă semne de fragilizare.
The Woman in the Wall promite să fie, de asemenea, interesant, pentru că prezintă povestea unui scandal care a șocat Irlanda – cel al instituțiilor numite Magdalene Laundries, aziluri conduse de Biserica Catolică, pentru femei decăzute. În serial, Lorna Brady (Ruth Wilson) se trezește într-o dimineață cu un cadavru în casă, despre care nu știe nimic… asta și pentru că suferă de crize extreme de somnambulism, apărute de când era încarcerată în mânăstirea Kilkinure. Nu rata nici Ted, bazat pe blockbuster-ul cu același nume, despre ursulețul de pluș obraznic care prinde viață ca urmare a unei dorințe din copilărie.

Galeria de Artă Decorativă Europeană la mnar

Ziua Culturii Naționale a prilejuit, pentru Muzeul Național de Artă, o mare bucurie, pentru că atunci a fost inaugurată Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziție permanentă ce include peste 400 de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. Toate aceste obiecte ilustrează secole de istorie a gustului și rafinamentului, dar și calitățile inovatoare ale manufacturilor și artizanilor din țările europene; și totodată demonstrează faptul că Țările Române s-au aflat mereu în circuitul european al schimburilor de valori culturale. Deschiderea galeriei este însoțită și de o componentă digitală, aplicația MyMNAR, iar sălile ei vor găzdui ateliere și programe educative dedicate copiilor și adulților.

Invitați speciali la Sala Radio

Anul a debutat în forță la Sala Radio, și continuă și în februarie: pe 14, violonistul Liviu Prunaru, concertmaestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume (Royal Concertgebouw Amsterdam) și cel care folosește vioara de patrimoniu universal Stradivarius Pachoud din 1694, poate fi văzut într-o dublă ipostază: de solist și dirijor! Alături de Orchestra de Cameră Radio, dar și de Sophia Reuter, el evoluează într-un concert cu lucrări de Mozart, Ceaikovski și Kurt Atterberg. Iar pe 22 februarie, saxofonistul Tony Lakatos este invitatul Big Band-ului Radio, pentru o seară de jazz dirijată de Simona Strungaru.

Citește și:
10 filme de dragoste care te vor întrista, dar pe care chiar merită să le vizionezi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle