Agenda de decembrie 2023: cele mai interesante evenimente ale lunii, pe care nu trebuie să le ratezi

Dacă spiritul (sau stresul) sărbătorilor nu te-a copleșit cu totul în această lună, ai o mulțime de opțiuni culturale cu care să-ți ocupi gândurile și timpul liber.

Back Stages

La Galeria Anca Poterașu, ai de văzut până pe 13 ianuarie expoziția de grup Back Stages, care își propune să dezvăluie moștenirea artistei Irina Codreanu (1896-1985), reflectând în același timp modul în care arta există în relație cu toate sistemele din jurul său. Proiectul colaborativ realizat de Mirela Baciak, Sophie Thun și Aurora Király este unul de cercetare, care evidențiază nu doar practica artistei, ci și felul în care arta este arhivată, depozitată sau expusă în instituții.

Caravaggio

Povestea vieții aventuroase a celebrului pictor este pusă în scenă de Michele Placido, care i-a adus în distribuția filmului ce debutează pe marile ecrane pe 8 decembrie pe Riccardo Scamarcio, Micaela Ramazzotti și Louis Garrel, printre alții. În 1609, Caravaggio, acuzat de crimă, părăsește Roma pentru a se refugia la Napoli, sub protecția familiei Colonna. Biserica, ce deja îi consideră arta drept subversivă, decide că trebuie să îl ancheteze.

Frunze căzătoare

În filmul lui Aki Kaurismäki care are premiera pe ecranele de la noi pe 1 decembrie, singuraticii Ansa și Holappa se întâlnesc într-o noapte pe străzile din Helsinki în căutarea dragostei. Cum este de așteptat, obstacolele nu întârzie să apară în drumul care trebuie parcurs în acest scop, și toate fac din proiectul care a obținut premiul juriului la Cannes o poveste încântătoare și înduioșătoare. Cu Alma Pöysti, Alina Tomnikov, Jussi Vatanen, Sakari Kuosmanen, Martti Suosalo.

Rheingold

Fatih Akin revine în forță cu un film biografic infuzat de muzică, ce îi are în distribuție pe Mona Pirzad, Kardo Razzazi și Emilio Sakraya, și ajunge în cinematografe pe 8 decembrie. În centrul poveștii se află Giwar Hajabi, cunoscut drept Xatar, un rapper din Bonn care plănuiește un jaf pentru a-și plăti datoriile.

Leave the World Behind

Pe 8 decembrie ajunge pe Netflix thriller-ul lui Sam Esmail, despre cuplul format din Amanda (Julia Roberts) și Clay (Ethan Hawke) și copiii lor, care îi primesc în casa lor de vacanță, în miez de noapte, pe doi străini fugind de un atac cibernetic ce amenință întreaga lume. Aceștia (Mahershala Ali și Myha’la) pretind că sunt stăpânii de drept ai casei, iar situația forțează pe toată lumea să își reevalueze poziția în lume.

Scenariu de vis

Kristoffer Borgli îl aduce pe Nicolas Cage în prim-plan, într-o comedie care debutează în cinematografe pe 29 decembrie, co-produsă de Ari Aster (Midsommar, Beau is Afraid), lucru care ar trebui să sune ca un avertisment. Pe scurt, Paul (Cage), un familist apatic, profesor anxios, descoperă într-o bună zi că a început să apară în visele altor oameni – o prezență neintruzivă, care privește indiferentă fanteziile și coșmarurile străinilor – și devine celebru peste noapte.

Iubesc să te urăsc

Dacă ai chef de o comedie romantică la finalul anului, filmul lui Will Gluck apare în cinema pe 29 decembrie, istorisind despre Bea și Ben, doi tineri care au o primă întâlnire reușită, după care atracția dintre ei dispare. Când se întâlnesc întâmplător la o nuntă în Australia, ajung totuși să pretindă că sunt un cuplu. Sydney Sweeney, Alexandra Shipp, Dermot Mulroney, Glen Powell și Darren Barnet își dau întâlnire în distribuție.

Mrs. Buică

Documentarul lui Eugene Buică explorează povestea propriei familii, care se reîntoarce pentru scurtă vreme, în 1998, din America în România natală. Filmul surprinde destrămarea unei căsnicii, în momentul în care doamna Buică își atacă crud și jucăuș soțul, diagnosticat cu cancer.

Wonka

Adaptarea mult așteptată a lui Paul King după cartea lui Roald Dahl ajunge, în cele din urmă, pe marile ecrane pe 15 decembrie, cu Timothée Chalamet, Olivia Colman, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key, Calah Lane și Hugh Grant în distribuție. Așteaptă-te la povestea extraordinară a inventatorului, magicianului și producătorului de ciocolată atât de iubit, transpusă în imagini spectaculoase… pentru că, până la urmă, în lumea lui Willy Wonka totul e posibil.

Două expoziții noi la Art Safari

La Palatul Dacia-România din centrul Bucureștiului ai acum parte de două noi expoziții, în cadrul Art Safari Stars Edition. Prima este dedicată Maramureșului, culorilor și oamenilor săi, prin intermediul lucrărilor lui Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), un artist care a explorat o lume și a redat-o într-un stil particular, original și inovator. Cea de-a doua, Paula Modersohn-Becker. Desen, gravură și fotografie, este dedicată unei artiste cu totul speciale, care a reușit în scurta sa viață să devină o reprezentantă marcantă a modernismului.

Maestro

Ambițiile regizororale ale lui Bradley Cooper își arată din nou seriozitatea, odată cu premiera de pe 20 decembrie de pe Netflix a filmului dedicat vieții compozitorului, dirijorului și autorului Leonard Bernstein și relației acestuia cu soția lui, Felicia Montealegre Cohn Bernstein (Carey Mulligan). Cooper interpretează rolul principal, dar și co-produce proiectul, alături de Martin Scorsese și Steven Spielberg, printre alții, deci așteaptă-te la o poveste biografică de dimensiuni epice despre cel care a dat lumii musical-ul West Side Story, dar și simfonii, coloane sonore și concerte fabuloase în cele mai semnificative împrejurări istorice.

Aquaman și regatul pierdut

Fanele lui Jason Momoa au ocazia să-l reîntâlnească, de pe 22 decembrie, în filmul realizat de James Wan, în care acesta i-a avut drept colegi pe Amber Heard, Patrick Wilson, Temuera Morrison și Ben Affleck. În această aventură, după dezlănțuirea unei puteri străvechi, Aquaman trebuie să se alăture unui aliat improbabil pentru a proteja Atlantida și întreaga lume de dezastru.

Golul victoriei

Regizorul Taika Waititi îți dă întâlnire, de pe 22 decembrie, cu Elisabeth Moss, Michael Fassbender, Will Arnett, Rhys Darby și Angus Sampson, în această comedie despre uriașul eșec al echipei de fotbal din Samoa Americană, care a încercat în 2001 să se califice la Campionatul Mondial și a pierdut în fața Australiei cu scorul incredibil 31 la 0.

Chronicles from the Habitable Zone

Până pe 14 decembrie, vezi la Galeria Sector 1 din București expoziția personală a lui Norbert Filep, care prezintă publicului lucrări conceptuale din trei noi serii la care lucrează artistul, toate inspirate din fenomene, descoperiri, măsurători și observații din domeniul astronomiei. Curiozitatea ce caracterizează natura umană, doza de subiectivitate care intervine în interpretarea oricărei descoperiri științifice, mirarea în fața staturii uriașe a universului, toate îți vor fi stimulate de lucrările ce interoghează chiar aceste lucruri.

LACONIC

Platforma Laconic este o inițiativă (și un site) care-și propune să stârnească interesul publicului pentru literatura română contemporană promovând formatul flash fiction: proză foarte scurtă, distribuită în mediul digital, numai bună de citit între stații de metrou sau așteptând un tramvai. Co-fondatorii Raluca Nagy, Vlad Beu și Marius Deacu și-au propus ca, în felul acesta, să ajungă mai ușor la cititori, atrași atât de lungimea textelor, dar mai ales de impactul lor puternic, de soluțiile, tehnica și creativitatea autorilor, provocați să spună povești în cuvinte puține. Îi găsești pe laconic.ro, dar și pe Instagram, @platforma_laconic.

Decembrie muzical la Sala Radio

Cadourile muzicale se succed rapid în decembrie la Sala Radio, începând de pe 6 decembrie, când Orchestra de Cameră Radio, tânărul pianist Martin James Bartlett și dirijorul Jonathan Bloxham oferă publicului un program de excepție: Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră de Mozart și Simfonia a 4-a de Beethoven. Pe 14 decembrie Corul Academic Radio interpretează o selecție a celor mai frumoase și îndrăgite colinde românești și cântece internaționale de Crăciun. Iar pe 21 decembrie, Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru te invită la un concert de sărbători inedit: baletul Spărgătorul de nuci, de Ceaikovski, în versiunea orchestrată în 1960 de Duke&Ellington.

Iarna la MNAC

Un nou sezon te așteaptă până la final de martie la Muzeul Național de Artă Contemporană, cu expoziții una și-una. Astfel, la parter s-a deschis Pierderea inocenței, show-ul retrospectiv dedicat Almei Redlinger, artista care a studiat alături de Maxy și care și-a dedicat majoritatea celor 92 de ani ai vieții picturii. În Sala de Marmură e de văzut instalația Patrimoniu, a artistului Eugen Raportoru, „un memorial dedicat locului pe care Palatul (lui Ceaușescu sau al Parlamentului) a fost edificat în mod abuziv după ce a fost transformat în moloz chiar acel cartier din care s-a ridicat Bucureștiul”, după cum spune curatorul expoziției și directorul muzeului, Călin Dan.
De asemenea, poți să vizitezi în continuare Puls 21, o selecție ale celor mai recente achiziții ale instituției, dar și Leviathan, expoziția permanentă a depozitelor de artă. Iar cel de-al treilea etaj găzduiește expoziția de grup Cronicile Viitorilor Supereroi, curatoriată de Anca Mihuleț, ce reunește o selecție internațională de artiști ale căror discursuri rezultă din practici hibride, la intersecția dintre vizual, arhitectură, inginerie, performance și scris. Proiectul a pornit în 2018, ca o cercetare curatorială, și a fost prezentat la Timișoara, la Kunsthalle Bega, în urmă cu doi ani, analizând funcția artei în relație cu un public tânăr, care interoghează concepte precum trecerea timpului, îmbătrânire, viitorul planetei etc. Spațiile celui de-al patrulea etaj adăpostesc alte două expoziții: instalația site-specific Ziua Întâi, a Victoriei Zidaru, realizată din material textil și vegetal; și Mustața lui Dali și alte culori, a artistului ieșean Felix Aftene. În plus, în cafenea continuă expunerea lucrărilor studenților sau tinerilor absolvenți ai școlilor de artă din România.

Citește și:
10 celebrități care au dezvăluit care sunt fricile lor cele mai mari

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle