O serie de expoziții, filme și seriale care să te țină în priză și în ultima lună de vară, dedicată de obicei mai ales vacanțelor și relaxării.
Pe MAX are premiera globală, pe 3 august, un documentar despre care putem spune de pe-acum că va genera încă un val de fascinație pentru legenda care este Elizabeth Taylor. Asta pentru că Nanette Burstein a realizat filmul plecând de la interviurile multă vreme considerate pierdute, acordate de actriță cu decenii în urmă pentru proiectul autobiografiei sale. Înregistrările conțin detalii fascinante despre filmele în care a jucat, despre relațiile sale personale, despre Hollywood-ul pe care l-a dominat decade la rând și despre misoginia cu care s-a confruntat, despre dragoste și activism, așa încât e musai să nu ratezi documentarul.
Debutul regizoral al lui Zoë Kravitz, un thriller cu Kyle MacLachlan, Geena Davis, Adria Arjona, Christian Slater și Haley Joel Osment, ajunge pe ecranele de la noi pe 23 august. Povestea e simplă: o tânără chelneriță din Los Angeles, Frida, pune ochii pe un antreprenor din domeniul tehnologiei; însă în timpul unei vacanțe pe insula lui privată încep să se întâmple tot soiul de bizarerii despre care eroina va trebui să descopere adevărul, ca să scape cu viață.
Emily Cooper (Lily Collins) își continuă pentru un al patrulea sezon aventurile în Paris, începând cu 15 august (când va fi lansată prima parte a sezonului, un alt calup de episoade fiind lansat în septembrie), pe Netflix. Cum ne-a obișnuit, eroina e împărțită între sentimentele ei pentru doi bărbați, Gabriel și Alfie; în plus, lucrurile se complică la Agence Grateau, unde Sylvie se confruntă cu o dilemă serioasă și va fi nevoită să facă restructurări. Pregătește-te, deci, de un carusel de emoții puternice (și de hohote de râs).
Bill Skarsgård, Laura Birn, Danny Huston, Jordan Bolger își dau întâlnire în distribuția filmului horror regizat de Rupert Sanders, care ajunge în cinematografe la finalul lunii. Skarsgård îl interpretează pe Eric Draven, care încearcă să-și salveze iubita ucisă cu brutalitate, pe Shelly (FKA Twigs), prin propriul sacrificiu, și care pornește o acțiune nemiloasă de răzbunare împotriva călăilor săi, în încercarea de a repara nedreptatea.
Până pe 29 august, galeria din corpul A2 al Casei Presei Libere (o găsești la etajul al treilea) te așteaptă cu o expoziție ce te provoacă să arunci o privire către umbrele lăsate de procesul de creație al artiștilor și să le ordonezi în minte. Astfel, plasate pe o masă sunt schițe, notițe și felurite obiecte care vorbesc despre munca sau formarea identităților artiștilor Ilie Pavel, Teodor Graur, Grațian Gâldău, Dumitru Gorzo, Nicu Ilfoveanu, Gili Mocanu, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Ioana Gorzo, Radu Pandele și Mircea Suciu. Amalgamul din care pot fi observate idei reprezentative pentru ultimele patru decenii de artă românească invită privitorul să reordoneze obiectele, creându-și propriile conexiuni și, prin urmare, un fir narativ care să-l ghideze prin expoziție.
Galeria din strada Giuseppe Garibaldi 8, București, te așteaptă până pe 16 august cu solo show-ul artistului Adrian Cojocaru, o poveste despre mâncare și artă și ritualurile care le însoțesc, explorate prin intermediul unor lucrări de mari dimensiuni ce combină desenul în cărbune cu pictura. Expoziția este prima din noul program al galeriei, Gaep Presents, axat pe artiști emergenți și colaboratori consacrați, alții decât artiștii pe care îi reprezintă, bazat pe proiectul de mentorat ACCELERATOR.
Eli Roth i-a adus împreună pe Jamie Lee Curtis, Jack Black, Gina Gershon, Cate Blanchett, Kevin Hart și alții în această comedie cu accente SF ce ajunge în cinematografe pe 9 august. Scenariul, bazat pe jocul video cu același nume, o găsește pe Lilith, o infractoare celebră, întorcându-se pe planeta ei, Pandora, ca să o găsească pe fiica puternicului Atlas. În încercările ei, se va alia cu fostul mercenar Roland, cu Tiny Tina și protectorul ei, Krieg; cu omul de știință Tannis și cu robotul Claptrap, și vor lupta alături cu monștri și bandiți, pentru a o găsi și proteja pe fată.
Mike (Mark Wahlberg) este un constructor cu o viață simplă din New Jersey, care își vede lumea dată peste cap de apariția iubitei sale din liceu, Roxanne (Halle Berry), care îl recrutează pentru o misiune periculoasă în Europa. Astfel, e aruncat într-o lume a spionilor și urmăririlor spectaculoase – îi vezi aventurile de pe 16 august, pe Netflix.
Galeria Posibilă găzduiește, până pe 17 august, încă o expoziție din seria anuală Master, dedicată proaspeților absolvenți: Vise domesticite. Show-ul prezintă lucrările artistei Dana Jiloveanu, incursiune în textura stărilor psihice, între care visul ocupă un loc important, putând fi privit atât ca sursă, cât și ca substanță a percepției. Domesticirea viselor aduce în lume stări, figuri și bestiare rămase captive, pe care artista le pune pe foaie prin desen, gravură, monotip sau poezie.
Pe 14 august ajunge pe Netflix un documentar ce detaliază poveștile emoționante ale unor fiice care au fost separate de tații lor de sistemul penitenciar. Ideea proiectului a pornit de la programul Dance with Dad, prin intermediul căruia Angela Patton a încercat să apropie familii dezbinate astfel, reușind să îi trimită pe părinți la terapie și acordându-le momente speciale de apropiere. Natalia Rae a abordat-o pe Patton după un TED talk susținut de aceasta și i-a propus să documenteze aceste povești, iar după 8 ani inițiativa s-a concretizat în acest film aclamat deja în festivaluri.
Pe 23 august ajunge în sălile de cinema un documentar în regia Elenei Rebeca Carini, o italiancă născută la București în 1990. Adoptată de un cuplu când avea 6 luni, când e pe cale să împlinească 30 de ani descoperă ca are un frate, Gerard, care locuiește în Belgia, alături de părinții lui adoptivi. Începând să se frământe în legătură cu lucrurile care o fac să fie cine este, decide să pornească împreună cu Gerard spre București, pentru a o cunoaște mai bine pe persoana care ar fi putut fi dacă ar fi crescut în locul natal.
Până pe 5 septembrie, galeria timișoreană te așteaptă cu o expoziție ce pune în dialog lucrările artiștilor Grey Crawford și Iosif Király, scoțând în evidență similitudinile dintre abordările lor conceptuale și fotografice. Crawford, născut în California și redescoperit recent, prin intermediul arhivei sale, este cunoscut pentru experimentele sale cu camera obscură și este inspirat de lucrări ale unor pictori precum John McLaughlin și Karl Benjamin, în vreme ce Király lucrează în medii felurite (fotografie, instalație, desen, video) pentru a explora experiențele umane și transformările societății.
Pe 9 august are premiera pe Apple TV+ filmul lui Doug Liman, după un scenariu de Casey Affleck și Chuck MacLean. Rory (Matt Damon) și Cobby (Casey Affleck) sunt un tată disperat și un fost pungaș care încearcă să ajungă la veniturile ilicite ale unui politician corupt, dar care se trezesc, în haosul pe care l-au iscat, urmăriți nu doar de poliție, ci și de birocrați și de mafioți răzbunători.
Foto: PR