Luna aceasta te așteaptă o mulțime de bucurii în zona culturală, fie că este vorba despre filme, seriale, expoziții sau cărți. Alege dintre recomandările noastre lucrurile de neratat pentru tine.
David Leitch îi aduce împreună pe Aaron Taylor-Johnson, Ryan Gosling, Emily Blunt și Teresa Palmer într-o dramă plină de acțiune: un cascador retras din activitatea profesională pentru a se concentra pe sănătatea sa fizică și mintală ajunge vedeta unui film de mare buget regizat de fosta sa soție. Dar lucrurile iau o întorsătură bizară… Premiera are loc pe 26 aprilie.
Povestea Patriciei Highsmith despre manipulare și, în final, crimă nu încetează, după atâția ani, să fascineze realizatorii de film care se încăpățânează să ne aducă mereu ecranizări fresh; de data aceasta, o serie în regia lui Steven Zaillian. Andrew Scott (Fleabag, All of Us Strangers) îl interpretează pe Tom Ripley, cel angajat de un bogătaș să-i recupereze fiul boem din Italia. Cu Dakota Fanning în rolul Marge Sherwood și Johnny Flynn întruchipându-l pe Dickie Greenleaf, serialul îi mai are în distribuție pe Eliot Sumner, Maurizio Lombardi, Margherita Buy, John Malkovich, Kenneth Lonergan și alții. Disponibil de pe 4 aprilie pe Netflix.
Până pe 7 aprilie, la Salonul de proiecte din București poți să explorezi arhiva ZONA, festivalul de performance desfășurat la Timișoara între 1993 și 2002, conceput și organizat de Ileana Pintilie. Cu o atmosferă (și lucrări) ce au captat efervescența, dar și deziluziile primilor ani de după căderea dictaturii comuniste, ZONA a adunat artiști din multe generații într-un fel de centru dinamic; iar la finalul lui 2023, la Timișoara, evenimentul ZONA & a recuperat moștenirea acelor momente. Acum, le poți vedea parțial și la București, și te îndemn insistent să o faci.
Arthur, un vânător de relicve etrusce – o activitate ilegală la care ia parte alături de un grup de bandiți veseli – se întoarce într-un sat de pe litoralul Mării Tireniene pentru a-și exersa talentul: cel de a localiza golul mormintelor etrusce, dar legat în mod straniu de amintirea iubirii sale pierdute, Beniamina. Vezi de pe 19 aprilie acest proiect cel puțin interesant, cu Josh O’Connor, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato și Isabella Rossellini în distribuție.
Inspirat de evenimente reale, filmul spune povestea interviului notoriu pe care Prințul Andrew l-a acordat BBC Newsnight, în urma acuzațiilor că ar fi făcut sex cu o minoră traficată de Jeffrey Epstein; de la negocierile dure cu Palatul Buckingham până la derularea efectivă a conversației care a schimbat percepția publicului despre ce e dispusă să acopere casa regală. Cu Gillian Anderson, Keeley Hawes și Rufus Sewell, această dramă are premiera pe 5 aprilie pe Netflix.
Poate că tensiunile și diviziunea extremă din politica americană a ultimilor ani pot fi un indiciu pentru inspirația din spatele celui mai recent proiect al lui Alex Garland, Civil War, o dramă ce debutează pe ecranele de la noi pe 12 aprilie. Cu Jesse Plemons, Nick Offerman, Kirsten Dunst și Cailee Spaeny în rolurile principale, filmul imaginează un război civil în Statele Unite ale vremurilor noastre, cu forțe guvernamentale atacând civili și jurnaliști împușcați în Capitoliu, un scenariu de coșmar ce ar face bine să rămână doar pe ecran.
Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu și Tudor Giurgiu au realizat un documentar despre un personaj care poate că și-a mai pierdut din aură în ultimii ani, dar nu și din statutul de legendă a sportului: Ilie Năstase. Utilizând imagini de arhivă, dar și interviuri cu cele mai mari nume ale tenisului, filmul explorează talentul uriaș și personalitatea charismatică și controversată a lui Nasty, având drept punct central anul 1972, atunci când sportivul a câștigat primul său US Open, a ajuns în finala Cupei Davis și în cea de la Wimbledon, devenind totodată primul jucător din istorie clasat în topul ATP. Premiera are loc pe 19 aprilie.
Dacă ajungi în Timișoara până pe 7 aprilie, e musai să vizitezi Galeria Jecza, pentru expoziția Însemnări dincolo de vizibil, solo show-ul lui Decebal Scriba ce include lucrări din diverse perioade ale carierei sale vaste, în care a fost o figură-cheie a avangardei la începutul anilor 1970 și unul dintre primii artiști români care au arătat interes pentru arta conceptuală. Vei avea totodată de văzut și lucrări noi, care îți vor arăta cum a evoluat practica artistului ce a găsit resurse creative chiar și în timpul unui regim foarte restrictiv.
Deși insistent dezbătut în timpul care s-a scurs de la inițierea producției, filmul lui Sam Taylor-Johnson despre viața și cariera talentatei Amy Winehouse este așteptat cu nerăbdare de numeroșii fani ai acesteia (chiar și de cei scandalizați de alegerea actriței care să o întruchipeze, Marisa Abela), mai ales pentru că își propune să ne arate cum a creat artista legendarul album care dă și numele peliculei. De văzut neapărat de pe 12 aprilie.
O crimă misterioasă petrecută în Banpo, în China rurală, unde cadavrul unei femei e găsit lângă râu, îl pune pe gânduri pe șeful poliției judiciare și totodată conducătorul anchetei, Ma Zhe. Deși acesta ajunge rapid la o arestare, oficialul e îndemnat de câteva indicii să cerceteze mai profund lucrurile. În regia lui Wei Shujun, cu Yilong Zhu, Meihuizi Zeng, Tianlai Hou și Tong Lin Kai, filmul ajunge în cinematografele de la noi pe 26 aprilie.
Mult așteptata dramă romantică în regia lui Luca Guadagnino ne duce de data aceasta în lumea sportului, mai precis a tenisului de performanță. Aici avem de-a face cu Tashi (Zendaya), o fostă jucătoare de calibru, azi antrenoare, căsătorită cu un campion (Mike Faist) care are parte momentan de o serie nefastă de înfrângeri. Tashi va fi nevoită să recurgă la o strategie atipică, iar lucrurile se complică atunci când soțul ei e nevoit să se confrunte cu Patrick (Josh O’Connor), prietenul său din adolescență și fostul iubit al soției. De văzut de pe 26 aprilie.
O dramă istorică ce are la bază cartea cu același nume, câștigătoare de Pulitzer, a lui Viet Thanh Nguyen, Simpatizantul a fost creat de Park Chan-wook și Don McKellar și ajunge pe HBO pe 14 aprilie. Pe scurt, seria ne ține la curent cu povestea unui căpitan, spionând pentru Vietnamul de Nord în armata celui de Sud, și forțat să fugă în Statele Unite, alături de generalul său, la sfârșitul războiului. Aici își va continua activitatea în mijlocul unei comunități de sud-vietnamezi, raportând către Viet Cong, dar încercând să-și clădească o viață nouă. Hoa Xuande joacă rolul principal, iar din distribuție mai fac parte Sandra Oh, Toan Le și Robert Downey Jr.
Între 5 și 14 aprilie se desfășoară iar la București festivalul de film documentar și drepturile omului One World România, care ne propune în acest an o temă relevantă: Alege!, fie că este vorba de alegeri electorale sau unele de viață, morale sau de alt fel. Programul ofertant aduce o mulțime de surprize (consultă-l pe oneworld.ro) și pune în prim-plan munca a doi creatori. Este vorba despre artista și regizoarea Maryam Tafakory, originară din Iran, căreia îi este dedicat weekend-ul 6-7 aprilie, când vei vedea o selecție de filme, alături de video performance-uri live realizate de artistă la București. Practica sa multidisciplinară împletește poezia cu munca cu arhivele cinematografiei iraniene, performance-ul și documentarul cu editarea, și abordează roluri de gen, tabuuri sociale și structuri de putere, rezultatele emoționante fiind prezentate de-a lungul timpului la MoMA, Tate Modern, BOZAR, Quinzaine des cinéastes de la Cannes, Locarno, Toronto IFF și altele.
Iar între 8 și 12 aprilie, focusul este îndreptat asupra regizorului israelian Eyal Sivan, care va susține și un masterclass pe 13 aprilie. Regizor de film documentar, teoretician și profesor, acesta folosește cinema-ul pentru a chestiona narațiunile dominante ale trecutului și prezentului, vorbind despre memorie, reprezentare istorică, identitate națională, (ne)supunere și responsabilitate, concentrându-se pe violența politică din Rwanda și Burundi, controlul de stat din fosta RDG, și mai ales conflictul dintre Israel și Palestina – filmele sale generând controverse pentru felul în care critică dinamicile de putere din societatea israeliană. În zilele dedicate lui vei putea vedea lungmetrajele Aqabat-Jaber – Pace fără de întoarcere?, Izkor, sclavi ai memoriei, Ierusalim(uri), sindromul borderline, Jaffa – Mecanica Portocalei și Specialistul – Portretul unui criminal modern. Găsești bilete pe eventbook.ro.
Sala Radio îți aduce și luna aceasta concerte de excepție. Astfel, pe 12 aprilie, un trio de muzicieni români (pianista Sînziana Mircea, violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu) urcă pe scenă pentru a interpreta Beethoven (Triplul concert în do major pentru pian, vioară, violoncel și orchestră), alături de Orchestra Națională Radio și dirijorul Francesco Lecce-Chong, aflat în plină ascensiune internațională. Din program mai fac parte Bartók – Concertul pentru orchestră, și Debussy – Preludiu la după-amiaza unui faun.
Iar pe 17 aprilie ai parte de dirijorul și clarinetistul Andreas Ottensamer, în această dublă ipostază, alături de Orchestra de Cameră Radio. Artistul îți propune un program din care fac parte Honegger – Poemul simfonic Pastorale d’été, Ceaikovski – Serenada în do major pentru orchestră de coarde și Schubert – Simfonia nr. 2. De neratat!
Pe parcursul întregii luni aprilie ai de văzut la galeria Sandwich de la Malmaison (Calea Plevnei 137c, București) expoziția Two or Three Graces, a artistei cipriote care a studiat și lucrează la Londra Raymonde Beraud. Lucrările sale ce suprapun umbre și volume reflectează asupra unei teme interesante – ce înseamnă să fii pictor în acest moment în istorie? –, vorbind despre felul în care procesele interioare se transformă în picturi, imagini ce sunt rezultatul propriei execuții și ce oferă o scurtă pauză de la cotidian.
Foto: PR