O mare parte din reactivitatea noastră are legătură cu ceea ce ne spunem despre evenimentul care s-a petrecut. Sigur, de exemplu, infidelitatea partenerului este dureroasă, o trădare pe care o simțim până în măduva oaselor. Dar intensitatea emoției e și mai mare dacă suplimentar gândești că tu nu ești suficient de bună, de valoroasă, că nu ai știut să îl faci fericit, ești incapabilă să păstrezi o relație sau tot soiul de alte critici care te lovesc suplimentar. Similar, gândirea negativă te poate sabota când abia ai cunoscut pe cineva sau ești deja la început de relație și țeși mental diverse scenarii triste despre deznodământul poveștii voastre. Iar ceea ce gândești te face să simți o anumită emoție și să te comporți ca atare. Dacă îți zici că persoana cu care ieși vrea să te folosească, te simți tristă, neajutorată e posibil să ai comportamente ce implică vigilență, note de agresivitate, să fii reținută. Și ca atare cel interesat real de tine, fără intenții urâte, să se retragă la un moment dat. Afirmațiile pozitive nu înseamnă gândire magică, naivitate, ci o modalitate de a-ți aminti ceea ce meriți, ai dreptul, de a insera lumină între gânduri negre. De a antrena creierul pe pozitiv.
Am dreptul la fericire
În familia ta nu ai văzut un model de cuplu fericit în părinții tăi. Ci mai degrabă o mamă suspusă, care s-a sacrificat, nu a fost luată în considerare de tatăl tău și care și-a pierdut strălucirea. Precum o floare superbă care a fost pusă într-o zonă întunecată, nu a mai fost udată și ca atare nu a mai crescut, nu a mai înflorit și s-a uscat până a devenit de nerecunoscut. Lecția primită implică resemnare și un destin trist. Fericirea, starea de bine nu se câștigă, nu se merită, ci este un drept.
Sunt creatorul vieții mele
O relație de cuplu înseamnă doi oameni, fiecare cu partea sa de responsabilitate. Să lași partenerul să ia deciziile, să dicteze direcțiile în care merge relația înseamnă să îi predai complet controlul. Valabil și când nu ceri ceea ce ai nevoie, nu negociezi, nu pui limite. Nu o poate face nimeni altcineva în locul tău. Trăiești cum e bine pentru tine atunci când te implici activ și conturezi și tu cadrul respectiv.
Sunt o prioritate pentru mine
Fă o listă cu oamenii pe care îi iubești, sunt foarte importanți pentru tine, chiar o prioritate în viața ta. Tu ești pe această listă? Ar trebui să ocupi primul loc. Nu vorbim despre egoism feroce, ci despre grijă de sine, respect și nevoi de bază sau emoționale adresate și împlinite corect. Despre a te ajuta tu pe tine și a nu te sacrifica pentru alții. Despre a fi bună, blândă cu tine.
Mă iubesc și mă accept
Ce eliberator este să nu te mai compari cu nimeni și să nu încerci să mai fii o altă persoană. Sau un cumul de trăsături desprinse din oameni diferiți. Să nu îți mai trăiești viața așa cum crezi că vor alții. Să nu mai încerci să atingi standarde nerealiste impuse de alte persoane. Fără ca asta să însemne plafonare, lipsa evoluției.
Sunt mândră de mine
Criticul acela interior care tot spune lucruri urâte despre tine, te jignește, te descurajează nu te ajută cu nimic. Îți distruge sistematic stima de sine, te împiedică să îți vezi realizările. Ignoră-l! Amintește-ți ce faci bun și bine, dă-ți voie să experimentezi sentimentul de mândrie legat de propria persoană. Faci ce poți, iar drumul lung se parcurge cu pași mici.
Citește și:
Ce să eviți dacă partenerul tău de cuplu suferă de anxietate
Foto: PR