Adori să fii singură și n-ai nevoie de un partener? Ce se ascunde în spatele acestui comportament

E grozav că te simți confortabil să fii singură, însă când asta devine un stil de viață permanent e necesar să-ți tragi un semnal de alarmă.

Adori să fii singură și n-ai nevoie de un partener? Ce se ascunde în spatele acestui comportament

Să nu ai o problemă cu statutul de femeie singură îți conferă o imensă putere. Asta înseamnă că îți alegi parteneri care chiar îți plac, nu care să umple un gol al singurătății. Și că nu te temi să pui punct unei povești care observi că nu are niciun viitor sau în care partenerul te tratează rece, nu te respectă sau e abuziv. Practic ești în contact cu nevoile tale, știi exact ce vrei și pui limite atunci când aceste nevoi sunt încălcate. Mai departe însă, acest comportament poate deveni dăunător și constituie un paravan de protecție împotriva dezamăgirilor, dar care în același timp blochează și iubirea sau conexiunea pe care o poți dezvolta într-o relație de cuplu.

Evitarea supremă

De fapt, în adâncul psihicului tău este această teamă foarte puternică, înrădăcinată ca o credință ce spune că mai devreme sau mai târziu cei dragi te abandonează, te părăsesc. Și cum poți evita acest deznodământ? Evitând cu totul relațiile intime, căci astfel cum să mai fii părăsită?! Aceeași formă de evitare e valabilă și când credința spune că de fapt ești singură, nu te poți baza pe nimeni și că nimeni nu va ține cont de tine și de nevoile tale. Deci dacă consideri că ești singură, comportamental, prin alegerile pe care le faci te asiguri mai departe că ești la propriu singură.

Indisponibilitatea emoțională…

… ce este mascată de confortul acestui statut poate că reflectă o rană încă deschisă. Te simți grozav singură și chiar nu îți trebuie nimeni deoarece nu ești vindecată după fosta relație. Și e mai simplu să te păcălești cu cât de bine îți e așa acum, în loc să te ocupi de îngrijirea acelei răni, să-ți dai voie să procesezi doliul relațional.

Ceva este în neregulă cu tine

Poate consideri că este un lucru de natură fizică, exterioară, ori de natură internă, iar aceste defecte care îți produc atâta rușine sunt observabile doar pentru tine, nu și pentru ceilalți. Și de multe ori ele nici nu sunt reale sau absolut deloc grave. Dar credința ta despre ele e de-a dreptul dezarmantă, dureroasă, și ca să-i poți face față eviți apropierea.

Tu cum te validezi?

Ca să meriți iubire trebuie să fii performantă, perfectă, de succes. Și depui tot efortul posibil și imposibil în această direcție, ca la un moment dat să fii atât de bună încât să meriți să fii iubită. Ceea ce presupune timp foarte mult investit în muncă și prea puțin rămas disponibil pentru tine sau pentru un potențial partener. Nu prea ai tu loc pentru tine în viața ta, dar altcineva?

Șantierul personal

Sau nu consideri că ai ajuns la nivelul acela de autorealizare încât să îți dai undă verde la dating. Din păcate standardul este atât de ridicat încât permanent nivelul va crește. Ok, ai fost promovată și câștigi bine, dar trebuie să îți iei mașină. Ai luat mașina, mai trebuie casă. Ai rezolvat-o și pe aceasta, vrei să îți transformi felul în care arăți. Ai o nouă tunsoare și culoare, dar mai e nevoie să slăbești. Și acest obiectiv a fost atins, dar îți zici că acum trebuie să te vindeci complet într-un proces de psihoterapie ca să fii ca scoasă din cutie din toate punctele de vedere pentru a avea relația mult visată. Vestea bună e că frumusețea este în ochii privitorului, gusturile sunt diverse și chiar e util să fii și în terapie și în cuplu pentru a putea lucra activ pe factorii declanșatori.

Citește și:
Comentariile negative despre femeile divorțate te scot din minți? Cum să le faci față

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle