Ești curajoasă să te gândești la divorț, să duci acest proces până la capăt. Crezi că după ce ați semnat actele imediat îți vei restabili echilibrul. Dar urmează o furtună emoțională la care nu te așteptai.
Decât să stai într-o relație în care nu ești fericită, împlinită, nu te dezvolți sau ești abuzată, în mod cert e mai sănătos pentru tine să apelezi la divorț. Iar contextul acesta al recăpătării libertății aduce cu sine un miraj al fericirii imediate. Crezi că brusc înlocuiești starea de disconfort cu una pozitivă. Chiar dacă tu ai luat decizia, și chiar dacă știi mental că este cea mai bună pentru tine, nu vei fi ferită de un carusel de emoții și gânduri negative.
După divorț vei experimenta stări antagonice. Acum te simți eliberată, relaxată, bucuroasă, acum vei intra ca într-o stare de șoc. Îți amintești cu nostalgie o mulțime de lucruri frumoase, și vei fi cuprinsă de regret, furie pe tine și pe fostul partener. Te întrebi dacă ai luat decizia cea bună, dacă nu trebuia să acționezi altfel, să faci mai multe compromisuri. Poate chiar îl suni, vrei să vă vedeți, simți că nu poți să te rupi total și imediat. Ai nevoie de niște discuții în plus față de miile pe care le-ați avut deja. Ca apoi să nu vrei să îl mai vezi în veci, să te distanțezi emoțional, parcă să resimți un fel de anestezie, ca apoi să jelești povestea care s-a încheiat.
Se poate să te închizi în tine, să nu vrei nici măcar să îți întâlnești prietenii, să nu socializezi cu nimeni. Să te întrebi care e scopul tău pe pământ, pe cine ai dezamăgit, să nu-ți mai vină să zâmbești. Ești purtată emoțional în trecut, în amintirile dureroase ale copilăriei sau alte povești de iubire care nu s-au încheiat deloc bine. Ori, la polul opus, să vrei să petreci, să cunoști cât mai mulți bărbați, să flirtezi, să ai aventuri, să te comporți oarecum iresponsabil și pentru asta să devii foarte critică cu tine. Să te cerți că nu așa procedează o femeie matură.
Dar când faci asta vezi numai lucrurile negative. Pierzi nopți întregi în ruminație, te întrebi unde ai greșit și ai tendința de a lua întreaga responsabilitate pe umerii tăi, uitând că o relație presupune doi oameni, nu unul. Stima ta de sine nu are cote foarte bune, te simți mai puțin valoroasă, câteodată nedemnă de iubire și foarte singură.
Și pe bună dreptate. Statutul tău s-a schimbat. Ai fost nevoită să faci un partaj, eventual te-ai mutat. Sau tu ai rămas în casa unde până de curând ați locuit împreună. Îți vine să renovezi tot din temelii? Foarte bine, fă-o! Schimbarea radicală se reflectă și asupra felului în care arăți. Vei fi tentată să îți schimbi look-ul, să cheltuiești în exces. Ați împărțit și prietenii, unele persoane au trecut de partea lui, altele s-au retras din viețile ambilor. Vei fi chestionată sau confruntată, criticată.
O nouă etapă din viața ta, cea de femeie divorțată, un nou tu. Nu este imposibil să îți reiei studiile, să faci o specializare. Să îți schimbi serviciul sau să îmbrățișezi o nouă carieră. Faci mai mult sport sau favorizezi sănătatea în diverse feluri. Treptat ai mai multă grijă de tine decât înainte. Alternate cu momente intense de vulnerabilitate când nu știi în ce direcție să o iei. Simți că este foarte dificil să duci singură tot greul și responsabilitățile cotidiene, mai ales dacă ai copii. Timid sau mai în forță revii în zona de dating. Dezamăgirile nu te ocolesc, nu sunt simplu de gestionat având un fond sensibil. De asemenea poți intra în capcana unor relații cu bărbați indisponibili, aflați în povești de lungă durată, căsătoriți sau care nu își doresc ceva serios.
Iar asta este cea mai mare realizare. Te reîmprietenești cu tine, îți oferi răbdare, compasiune, înțelegere. Îți dai timp și începi să te uiți mai limpede și cu atenție la nevoile tale emoționale. Caruselul cotidian parcă încetinește și chiar dacă faci greșeli nu mai ești atât de aspră cu tine. Ele devin mai degrabă oportunități de învățare. Realizezi cât de important este să te ierți și să te accepți, să-ți prețuiești orice victorie și să savurezi cele mai mici bucurii.
Foto: PR